Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 07:40:33

Виконавчий комітет Чернігівської міськради схвалив проект міського бюджету на 2015 рік

29.01.2015   14:31

Про основні показники міського бюджету на 2015 рік та нові підходи у його формуванні інформував членів виконавчого комітету міської ради на засіданні 28 січня заступник міського голови-начальник фінансового управління міської ради Віктор Бистров.

В. Бистров повідомив, що формування показників міського бюджету на 2015 рік здійснюється з урахуванням змін до Податкового та Бюджетного Кодексів України щодо податкової реформи та реформи міжбюджетних відносин. Систему балансування бюджету (коли визначалась дотація вирівнювання і майже всі міста були дотаційні) замінила система горизонтального вирівнювання, податкоспроможності територій залежно від рівня надходжень на 1-го жителя. Так, Чернігів не отримуватиме дотацій з Державного бюджету, але й не буде вилучення коштів з міського бюджету до Державного.

Втім, залежність від держави залишається, зокрема, у вигляді цільових субвенцій з Державного бюджету через Міністерство освіти та Міністерство охорони здоров'я України. Освітня субвенція з державного бюджету становитиме 189,2 млн. грн., медична субвенція – 192,2 млн. грн.

Проте, за словами В. Бистрова, розміри освітньої та медичної субвенцій не покриватимуть фактичних видатків на 2015 рік. Тож, необхідно буде за рахунок власних доходів фінансувати заклади освіти (на це додатково потрібно буде не менше 11 млн. грн.), та медичну галузь (43 млн. грн.). До цього необхідно додати видатки розвитку освітньої та медичної галузей (7,2 млн. та 8,8 млн. відповідно).

Фінансування надбавок працівникам освіти, охорони здоров'я, культури та фізичної культури і спорту відтепер здійснюватиметься за рахунок власних надходжень до міського бюджету. За рахунок коштів з міської скарбниці у поточному році фінансуватимуться дошкільні заклади, дитячо-юнацькі спортивні школи, заклади культури, установи соціального захисту населення, передбачено кошти на безкоштовне харчування учнів початкових класів та пільгових категорій дітей у школах.

Збережена на поточний рік також державна субвенція на пільговий проїзд у громадському транспорті.

Запроваджується акцизний податок з реалізації через роздрібну торговельну мережу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та палива (5 % від їх вартості).

З 1 січня 2015 року встановлюється транспортний податок, який мають сплачувати власники зареєстрованих в Україні легкових автомобілів, які використовувалися до 5 років і мають об’єм циліндрів двигуна понад 3000 куб. см.

Загальний фонд міського бюджету м. Чернігова передбачається у сумі 1,3 млрд. грн., що на 24 % більше фактичного обсягу за 2014 рік. Проте, він буде залежати від рівня встановлення депутатами міської ради місцевих податків і зборів та адміністрування їх фіскальною службою (податковою).

За попередніми розрахунками прогнозується отримання власних доходів у сумі 503 млн. грн., бюджет розвитку очікується на рівні 80 млн. грн. В цілому, бюджет збалансований, й його реально можна виконати, зазначив В. Бистров.

Міський голова Олександр Соколов наголосив, що за рахунок тих повноважень, якими наділені органи місцевого самоврядування при формуванні місцевих бюджетів на 2015 рік, необхідно отримати додаткові кошти для успішного вирішення проблем територіальної громади міста. Наприклад, видатки на ремонт доріг, реконструкцію та ремонти житлового фонду, благоустрій міста та ін. проводитимуться за рахунок власних надходжень до міського бюджету. Отже, від голосування депутатів міської ради за бюджет міста залежатиме рівень якісного вирішення проблем місцевої громади у поточному році.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини