Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 03:50:26

Тютюнову залежність досліджують... виробники сигарет

02.01.2015   14:13Агенцiя

В рамках «Школи молодого журналіста» відбувся прес-тур до Прилуцької тютюнової фабрики

Молоді спеціалісти та студенти старших курсів познайомилися із виробництвом та адміністрацією компанії, практичною частиною стало написання статті на власноруч обрану тему.

Група компаній «Бритіш Американ Тобакко» — лідер на міжнародному ринку,  продукція реалізується більш, ніж у 200 країнах. Компанія увійшла до 12 найкращих у світі, а її акції котуються на Лондонській фондовій біржі. Сьогодні у світі курить мільярд людей, кожен восьмий під різними брендами обирає сигарети саме їх виробництва. Підприємство вражає не лише своїми потужностями, а й власним поглядом на шкоду від паління.

Погляд компанії на куріння

Цікаво, що виробники визнають шкоду для здоров’я, проте не відмовляються від виготовлення сигарет. «Бритіш Американ Тобакко» займає таку позицію: виготовляти якісний продукт для тих, хто вже курить і не може позбавитися поганої звички, але не пропагувати тютюнопаління іншим людям. Компанія взяла на себе відповідальність у питанні дослідження впливу тютюну та його компонентів на здоров’я курців, вважаючи такі дослідження своїм обов’язком. Тож тепер наука має встановити, чому одні курці хворіють, а інші — ні.

Більшість людей приваблює готовий тютюновий виріб у вигляді сигарети, меншість — сигари і самокрутки. Наприклад, Snus, який був популярний серед шведських чоловіків протягом понад століття. Snus — це вид бездимного тютюну, що закладається за губу. Він завдає меншої шкоди організму та не впливає на розвиток раку легенів.
Але Всесвітня організація охорони здоров’я ще у 1988 році рекомендувала заборонити використання тютюнових продуктів, що не куряться, у тих країнах, де вони поки не є поширеним. Це спричинено тим, що замість раку легенів курець може отримати рак ротової порожнини та гортані, а нікотинова залежність, на їхню думку, не знижується зовсім. Компанія «Бритіш Американ Тобакко Україна» запровадила свою програму досліджень з хімічної та токсикологічної характеристики снуса і сподівається на ґрунтовні висновки у даному питанні.

Якість і кількість компонентів


«Ми не використовуємо спиртову основу для ароматизаторів, всі компоненти виготовлено на водяній основі. Звісно, це ускладнює процес, але ми йдемо у ногу із часом», — гордо зауважив головний технолог з виробництва Олег Чепурний, який ходить на роботу у вишиванці. Інформація про співвідношення компонентів вважається комерційною таємницею, проте вона розкривається при ввезенні складових на територію України.

Одні добавки у сигаретах покликані збалансувати натуральний смак тютюну, відновити втрачений у процесі сушіння цукор та надати індивідуального смаку, інші мають контролювати вологу та захищати від мікробів. До речі, нікотин як окремий компонент не додається у сигарети,  адже він у листях тютюну утворюється природним шляхом.

Всі шляхи ведуть до лабораторії

Окрема гордість Прилуцької тютюнової фабрики — лабораторія. Тут перевіряється якість власної продукції, проводяться експертизи, а також досліджуються загадкові компоненти контрафакту.
За деякими оцінками частка нелегальних сигарет на світовому ринку складає майже 12%. Куріння саме по собі шкідливе для здоров’я, проте підроблений продукт до цього всього ще має сировину сумнівної якості, неправильні пропорції компонентів та часто-густо — заборонені інгредієнти.

Цього року у Дніпропетровську податкова інспекція зафіксувала чергове підпільне виробництво сигарет, оборот якого оцінено у 12 млн. гривень на місяць. В результаті обшуку вилучено промислові потужності, сировину, готовий продукт та акцизні марки. Компанія «Бритіш Американ Тобакко» не могла залишите цю ситуацію просто так, тому її представники також брали участь у слідчому експерименті.

До речі, лабораторія компанії має акредитацію у системі Української Сертифікації продукції (УкрСЕПРО). У 2006 році фабрика, що територіально знаходиться у Прилуках, отримала сертифікат відповідності міжнародним стандартам, а у 2008 році — підтверджено компетентність випробувальної лабораторії вимогам Державного стандарту України.
Декілька років назад «Бритіш Американ Тобакко» придбала компанію «CN Creative», що спеціалізується на розробках технологій електронних сигарет у Великобританії. Виявилося, що шкідливі речовини у деяких аерозолях електронної сигарети також є, але у менших кількостях, ніж у тютюновому димі.

Кожна компанія має посадити ліс розміром з Бельгію

Величезний колектив під час акції «ЕкоКрок» висаджує дерева в Ічнянському національному парку. Загалом, працівники компанії у різних країнах посадили більше 170 мільйонів дерев такою площею, яка вже сьогодні дорівнює Бельгії.
У квітні 2014 року «ЕкоКрок» згуртував навколо «зеленої ідеї» близько 80 добровольців серед працівників компанії в Україні. Навіть директор з виробництва Ніколас Муноз вже три роки бере участь у висадці дерев разом із своєю сім’єю, з якою, до речі, проживає у Прилуках.
Ентузіасти тютюнової фабрики лише за декілька годин дали життя 7000 саджанцям дуба та липи. Для цього їм знадобилося близько гектару землі. Якщо казати про всі досягнення співробітників, то за 8 років волонтери засадили деревами 23 гектари. Тут вже ростуть 107000 сосен, 2800 берез, 6200 дубів і понад 700 лип.

Кругообіг відходів на підприємстві

Сьогодні в Україні піклування про навколишнє середовище стало модним, тому більшість заводів-гігантів переймаються цим питанням. «Бритіш Американ Тобакко» передусім міжнародна компанія, тому вплив на навколишнє середовище для них не лише модне, а й принципове питання.
За інформацією менеджера з корпоративних зв’язків на виробництві Петра Бондаренка, 98% відходів переробляється або ж повторно використовуються.

Обов’язкове страхування працівників

Група «Бритіш Американ Тобакко» піклується про свій статус на ринку, в основі якого все-таки лежить людський фактор, тому відбір персоналу відбувається у декілька етапів. Тож якщо людина пройшла всі випробування, то при прийнятті на роботу її автоматично включають до трирівневої системи страхування.

Таким чином соцпакет в «Бритіш Американ Тобакко Україна» передбачає страхування життя, страхування здоров’я та гарантовані законодавством державні компенсації. До речі, далеко не на кожному підприємстві існує така система.

Через велику кількість обладнання, різноманітних машин та мехінізмів на фабриці доволі важко уникнути ризиків та травмувань, проте Прилуцька тютюнова фабрика має нагороди за те, що впродовж довгого часу тут не відбувалося жодного травмування працівників.

Юлія Ковтун

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини