Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 03:09:04

Майже чверть озимини на Чернігівщині під загрозою загибелі

19.12.2014   11:05Агенцiя

За інформацією Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, існує досить висока ймовірність повної або часткової загибелі під час зимівлі 24% загального обсягу озимих зернових культур, а це складає 54 тисячі гектарів. На сьогодні, за даними постійного моніторингу агрономічної служби, у доброму стані знаходиться 22% озимини, ще 54 % - у задовільному, а решта є слабкими та зрідженими.

Не додає оптимізму і ситуація з озимим ріпаком. Із посіяних 23,6 тисяч гектарів на сьогодні вже повністю загинуло більше 4 тисяч гектарів (17%). Аграрії прогнозують, що до кінця зими, більш за все, загине ще понад 12 тисяч гектарів цієї культури. В цілому, добрі шанси на виживання мають лише 31% посіяних обсягів, що знаходяться наразі в задовільному стані.

Така ситуація спричинена нетиповими погодними умовами, а саме посухою, яка продовжувалась від початку посіву, до припинення вегетації озимими культурами, була несприятливою для розвитку як колосових культур так і ріпаку та мабуть ніколи не спостерігалась на теренах Чернігівщини.

Незначні опади, що відмічались у вересні та інколи у жовтні і листопаді не поліпшили ситуації з вологозабезпеченістю орного шару ґрунту і на кінець другої декади листопада (час припинення вегетації) вони сформувались на рівні недостатніх (12-15 мм), а місцями у північних районах низькі (8 мм).

Нестабільні агрометеорологічні умови, а саме відсутність снігового покриву, випадання дощів на мерзлу землю, підвищений температурний режим та розмерзання верхнього шару ґрунту, не додають оптимізму стосовно перезимівлі озимини, знижуючи їх зимостійкість.

На початку першої декади грудня мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих знижувалась до 7-11º морозу і могла бути загрозливою для перезимівлі слаборозвинених рослин.

Загалом аграрії Чернігівщині під урожай 2015 року посіяли понад 225 тисяч гектарів озимих на зерно, в тому числі озимої пшениці - більше 199 тисячі гектарів, озимого жита – 24 тисячі гектарів та понад 2 тисячі гектарів озимого ячменю.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини