Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 20:10:32

Понад дві третини чернігівців сплачують гроші до лікарняних кас

09.12.2014   13:38Агенцiя

Майже 95% чернігівців не вважають медицину безкоштовною, і розуміють — щоб змінити таке ставлення до неї, треба змінювати саму галузь.

Навіть попри те, що це потягне за собою додаткові витрати. Провівши соціологічне опитування у Чернігові, експерти «Інституту аналітики та адвокації» показали, де можна взяти кошти на реформування медицини.

Чи доводилося Вам та вашим рідним сплачувати за медичну допомогу, діагностику? Це одне з питань, які експерти ставили чернігівцям, і усі респонденти ствердно відповіли на нього. При цьому найчастіше сплачують за здачу крові (18,51%) та за рентген (21,27%) — це послуги, які потрібні кожному з нас. Так, майже половина опитаних — 42,57% — за останній візит до лікарні залишили там 50 гривень, ще 37,62% чернігівців заплатили понад 100 гривень, а часом суми виходили за позначку 500 (і це лише за 1 раз!). За рік же 78,63% опитаних мешканців Чернігова витрачають на лікування додатково від 1000 до 3000 гривень.

При цьому 72,66% чернігівців стверджують, що платили саме у касу благодійного фонду. Українське законодавство дозволяє, щоб заклади охорони здоров’я, окрім коштів з державного бюджету, залучали і фінансування зі сторонніх ресурсів. Найчастіше у таких випадках говорять про благодійні фонди, що діють на території медичних закладів.

Проблема діяльності таких фондів у тому, що в Україні не існує чітких механізмів контролю за ними. Інакше кажучи, ніхто не знає напевне, куди ідуть кошти від благодійних пожертв. Так, у законодавстві прописано, що фонди можуть забирати на організаційні потреби до 20% благодійних надходжень, однак вони жодним чином не звітуються перед громадськістю. Варто поставити питання: звідки ми знаємо, скільки тисяч гривень становлять ці 20%, якщо нам не відомий весь обсяг пожертв?
Зрозуміло, що більшість громадян України хотіли б знати, куди і в яких обсягах витрачаються гроші, які вони платять у благодійні каси. Зокрема, такої точки зору притримуються понад 89,93% чернігівців, і лише 10% цілком довіряють людям, що збирають кошти.

З отриманих даних неважко зробити висновок: десь там, у касах благодійних фондів, знаходяться гроші, які можна було б використати на реформування медицини. Якщо понад 70% пацієнтів свідомо платять гроші у благодійні каси, то цього було б достатньо навіть для незалежних від державного бюджету змін у галузі охорони здоров’я.
Під час дослідження було опитано 2200 респондентів методом особистого поквартирного інтерв’ю відповідно до квотної вибірки за демографічним показником.

Катя Кролевська, «Інститут аналітики та адвокації»

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.