Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:22:02

Споживання газу на Чернігівщині за 9 місяців поточного року зменшилося на 13%

31.10.2014   14:08Агенцiя

За 9 місяців 2014 року в Чернігівської області було спожито 462,6 мільйонів куб. м природного газу, що на 69,2 мільйони кубометрів або на 13% менше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Так, побутові споживачі спожили менше газу на 31 мільйон куб. м, що становить 10,5%, бюджетна сфера - на 4,1 мільйон куб. м, це 21%, промисловість – на 12,7 мільйонів куб. м (17,2%), теплопостачальні підприємства – на 21,2 мільйони куб. м (15,1%).

Внаслідок загального падіння обсягів споживання ПАТ «Чернігівгаз» недоотримав 13% доходів, а це 19,3 мільйони гривень, закладених в тарифи на транспортування та постачання природного газу.
Складне фінансове становище компанії також посилюється зростанням вартості основних матеріалів та обладнання, яке необхідно закуповувати облгазу в процесі виробничої діяльності.

У зв`язку з різким подорожчання паливно-мастильних матеріалів видатки ПАТ «Чернігівгаз» за 9 місяців зросли в 3 рази, а саме на 3 мільйони гривень. На 677 тисяч гривень або у 8 разів збільшилися витрати на обслуговування газорозподільчих пунктів.

Через падіння курсу національної валюти та інфляційні процеси стрімко зростають ціни на матеріали та обладнання. Приміром, побутовий газовий лічильник подорожчав на 150 гривень і тепер коштує 600 гривень, металева труба зросла в ціні вдвічі – з 6 до 12-13 гривень за кілограм. Вартість 5 кг зварювального дроту зросла до 160 гривень, а в минулому році була 105 гривень, газозварювальне обладнання коштує 5,5 тисяч гривень, що на 3,5 тисячі дорожче ніж торік.

«Не зважаючи на зменшення обсягів спожитого газу, правила безпеки не звільняють ПАТ «Чернігівгаз» від виконання своїх обов`язків та сплати податків в державну казну. Ми не маємо права відхилятись від затверджених графіків проведення планово-технічного обслуговування, ремонту об`єктів та багато іншого. На нас покладена велика відповідальність за безпеку наших споживачів», - наголосила голова правління ПАТ «Чернігівгаз» Алла Ярова.

У зв`язку з недофінансуванням можуть виникнути проблеми з виконанням програм з модернізації газопроводів та утримання їх в належному стані. До того ж теперішня ситуація може спричинити затримку у виплаті заробітної плати або скорочення робочого графіку персоналу, що є вкрай неприпустимим в опалювальний період. Вирішити питання дозволить лише коригування тарифів у бік збільшення.

За останні роки обсяг споживання природного газу на Чернігівщині впав з майже 1 мільярду куб. м в 2011-му до 842 мільйонів в 2013 році. Прогнозоване споживання газу на кінець 2014 року – 794 мільйонів кубометрів.

Довідка: ПАТ «Чернігівгаз» - підприємство з газопостачання та газифікації. Основною сферою діяльності компанії є розподіл та постачання природного газу. Щорічний обсяг транспортування становить близько 800 млн. куб. м. природного газу. Система газопостачання Чернігівщини складається з 10,7 тисяч км газопроводів.
Нашими споживачами є понад 346,7 тисяч сімей, більше 3 тисяч підприємств та установ Чернігівської області.
Найкрупнішими клієнтами ПАТ «Чернігівгаз» є Малтюроп Юкрейн, САН ІнБев Україна, Чернігівський молокозавод.
Компанія входить в десятку найбільших платників податків регіону. Щорічно до бюджетів усіх рівнів сплачується близько 70 мільйонів гривень податків і зборів.

Прес-служба ПАТ "Чернігівгаз"

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини