Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 07:14:49

Банківське страхування згоріло?

31.10.2014   13:17Агенцiя

ЦІКАВО. Нинішня українська влада, і в першу чергу керівництво Нацбанку на чолі з Валерією Гонтарієвою, позбавили сенсу існування Фонду гарантування вкладів.

Нині він не може виконувати жодної з двох основних покладених на нього завдань - ні збереження стабільності банківської системи, ні санації банків, які потрапили в скрутну ситуацію.

В середині жовтня Верховна рада схвалила надання Фонду гарантування вкладів позики на 11 млрд гривень. Але ж тільки в червні цього року 4 млрд в пожежному порядку перерахував Нацбанк. Такого ніколи не було в попередні роки, коли Нацбанком управляли спершу Сергій Арбузов, а потім Ігор Соркін.

Причина зрозуміла: якщо за попередні три роки ліцензій позбулися 13 банків, то тільки з початку цього року - вже 23. І це не межа: НБУ буде і далі прибирати зайві банки з ринку, пообіцяла недавно Гонтарієва. В результаті у ФГВ просто немає грошей, щоб розплатитися з сотнями тисяч вкладників.
Однак зі збоями працюючий фонд не може виконувати головну функцію - вселяти вкладникам впевненість, що їхнім грошам нічого не загрожує. відновити його працездатність дуже дорого: будуть потрібні ще мільярди, які в підсумку доведеться надрукувати, а це і далі буде розганяти інфляцію і спонукати людей знімати гроші з банків.

Гірше того, Фонд не справляється і з другим завданням - відновленню працездатності проблемних банків. Ці повноваження він отримав за часів Арбузова, і доки Нацбанк акуратно виводив з ринку проблемні банки, все йшло добре. Але як тільки нова влада почала масові банкрутства, в Фонді просто стало не вистачати фахівців. «Похоронні команди» з ФГВ можуть хіба що підготувати банки до ліквідації, та й в ході неї вони продають цілком ліквідні активи за безцінь, кажуть експерти.

Підсумок нинішніх хаотичних дій Нацбанку - система страхування вкладів і управління проблемними банками в Україні залишилася лише на папері. Щоб запустити її знову, потрібні будуть не тільки десятки мільярдів гривень, буде потрібно кардинально переглянути політику роботи фінансових властей.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини