Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 08:51:24

Лісова галузь Чернігівщини у І півріччі 2014 р. Попереду — добрянські лісівники

08.08.2014   07:34Агенцiя

7 серпня відбулося засідання колегії Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства, на якому аналізувалася фінансово-господарська діяльність сіверських лісівників у І півріччі 2014 року.

У роботі колегії взяли участь директори держлісгоспів та голови профспілкових комітетів.

Відкрив захід новопризначений начальник облуправління Андрій Пивовар.

З доповіддю, в якій підбивалися підсумки роботи лісогосподарських підприємств за цей період, виступив начальник відділу економіки та фінансів Чернігівського ОУЛМГ Володимир Полубень.

Він відмітив, що підприємствами управління створено лісових культур на площі 1959,2 га (це — 121% до піврічного та 102% річного завдань). До того ж, створено 10,4 га плантацій швидкоростучих лісових порід (112% річного завдання).

План посіву розсадників виконано на 109% (15,2 га). І заготовлено 1223,7 кг насіння деревних порід, що становить 147% завдання. Крім того, проведено живцювання 123,6 тис. шт. декоративних та інших порід.

План по доповненню лісових культур на зрубах виконано на 145% (1321,9 га) і захисних лісових насаджень — на 117% (140,1 га).

Також значно перевершено плани по обробітку грунту під створення лісових культур (151%) та догляду за ними на зрубах (128%).

Держлісгоспи протягом 6 місяців заготовили 135,1 тис. м³ ліквідної деревини — на рубках формування і оздоровлення лісів. Отож пройдено рубками догляду за лісом та санітарними рубками 5564 га зелених масивів. По площі на 115,6% виконано план рубок догляду в молодняках.

Підприємства управління виконали всі профілактичні попереджувальні заходи, які були заплановані на 6 місяців нинішнього року, з охорони лісів від пожеж. На жаль, з вини відпочиваючих і туристів (через необережне поводження з вогнем) протягом цього часу виникло 14 пожеж.

За цей період підприємства заготовили 465,1 тис. м³ деревини від усіх видів рубок: головного користування — 330 тис. м³, інших видів — 135,1 тис. м³.

У І півріччі реалізовано деревини у круглому вигляді на внутрішній ринок 235,9 тис. м³ (62% від загального обсягу використання), на експорт — 144,9 тис. м³ (38%), направлено в переробку 60,3 тис. м³ (14%).

Варто зауважити, що на кінець 2013 року по управлінню на залишку було 72,9 тис. м³ деревини, а за 6 місяців ця цифра зросла на 19,4 тис. м³ і становить 92,3 тис. м³ (лише дров паливних — 45,1%). Зараз у державі дуже складна економічна ситуація у зв’язку з воєнними подіями на Сході. Гостро ставиться питання про економію у споживанні населенням природного газу та електроенергії, тому очікується сувора зима. Але, сподіваємося, сільське населення області виручать заготовлені місцевими лісівниками дрова.

З початку року продуктивність праці одного виробничника, зайнятого на переробці деревини, в середньому по управлінню склала 81,9 тис. грн. проти 68,1 тис. грн. за відповідний минулорічний період.

Обсяг направленої на переробку деревини — 60,3 тис. м³. А сума випущеної продукції деревообробки — 34,9 млн. грн. Найбільше цим питанням займаються у Семенівському, Корюківському та Н.-Сіверському держлісгоспах.

Варто додати, що у І півріччі загальний обсяг споживання енергоресурсів підприємствами зменшився в середньому на 7%. Обсяг фактично використаних паливно-енергетичних ресурсів становить 6,8 тис. тонн умовного палива вартістю 20,2 млн. грн. проти 7,3 тис. тонн умовного палива вартістю 17,6 млн. грн. у першому півріччі 2013 року.

Споживання масел і мастил склало 43,5 тонн на суму 598,2 тис. грн. У відповідному періоді минулого року було 49 тонн на суму 622,1 тис. грн. Зменшення становить 11%.

А витрати на природний газ з початку року у вартісному еквіваленті зросли на 2% через підвищення ціни на нього. Тому при підготовці до осінньо-зимового періоду 2014-2015 р.р. заміна газових котлів на твердопаливні залишається одним з пріоритетних та першочергових завдань. Споживання електроенергії, в порівнянні з першим півріччям минулого року, майже не змінилося.

Втім, показники питомих витрат та вартості енергоносіїв, ціни на спожиті паливно-мастильні матеріали доводять, що для забезпечення стабільної роботи підприємств потрібно і завчасно фінансово планувати закупівлю паливно-мастильних матеріалів (вартість його стрімко зростає), і ефективно використовувати та жорстко контролювати їх використання, і постійно будувати та утримувати в належному стані транспортну мережу.

У 2014 році держлісгоспи Чернігівщини запланували побудувати 60,44 км лісових доріг на загальну суму 3449,00 тис. грн. Земляне полотно — 11,7 км, облаштування дорожнім одягом — 16,2 км, ремонт та реконструкція — 32,54 км.

Підкреслимо, що лісові дороги будуються підприємствами переважно власними силами. Вже два роки дуже допомагає сіверським лісівникам потужний американо-корейський дорожньо-будівельний комплекс, придбаний за кошти державного бюджету. Протягом 6 місяців дорожнім одягом облаштовано 4,2 км та відремонтовано і реконструйовано 15,2 км лісових доріг. Найкраще спрацювали Добрянський, Н.-Сіверський, Семенівський, Холминський та Городнянський держлісгоспи.

У підсумку — за результатами господарсько-фінансової діяльності — всі підприємства обласного управління забезпечили зростання обсягів реалізації продукції та рентабельності від усієї діяльності.

Всього ж за півроку обсяг реалізованої продукції склав 222 447 тис. грн. і зріс, порівняно з відповідним періодом минулого року на 38 668 тис. грн., або на 21%. Вище середньообласного темп росту у Н.-Сіверського (135%), Добрянського (127,7%), Ніжинського (125,2%), Городнянського (124,5%) та Остерського військового (124,4%) держлісгоспів.

Але, як і в минулорічні періоди, лісове господарство області залишається найменш бюджетно підтриманим. Площа лісів Чернігівського ОУЛМГ становить 15,6% всього Полісся, а бюджетне фінансування — 10,6% (хоча чернігівські державні підприємства створюють 60,6% захисних насаджень Полісся).

У І півріччі поточного року управління отримало 1 509 тис. грн. бюджетних асигнувань (на 318 тис грн. менше минулорічного) — на ведення лісового господарства та створення захисних лісових насаджень.

В цілому бюджетне фінансування на 1 га лісового фонду по Чернігівському ОУЛМГ зменшилося з 4,5 грн. до 3,6 грн. Тому основним показником, що характеризує стан розвитку лісового господарства Сіверського краю, вважається рівень коштів від реалізації продукції, що направляється на ведення лісового господарства. В розрахунку на 1 га лісівники збільшили фінансування власними коштами з 88,9 грн. до 104,7 грн.

Найбільше коштів сьогодні мають Городнянський, Н.-Сіверський, Остерський та Семенівський держлісгоспи. Недостатнім і найменшим залишається рівень фінансування лісового господарства в ДП «Чернігівське лісове господарство».

Реалізація продукції на 1 га лісового фонду за І півріччя склала 533,6 грн. і зросла , в порівнянні з минулорічним періодом, на 85,6 грн., або на 19,1%.

Враховуючи попит на деревину на внутрішньому ринку, зберігається тенденція збільшення обсягу її реалізації на експорт. Збільшення відбулося у всіх лісгоспах і в цілому по управлінню на 32 774,6 тис. грн., або на 34,4%. А питома вага експорту в загальному обсязі реалізації зросла з 51,8% до 57,6%.

Протягом І півріччя підприємствами було реалізовано 380,8 тис. м³ деревини.

У лісгоспах збільшилась ефективність переробки деревини з 1 м³ на 66,5 грн., або на 13%. Спад виробництва продукції переробки деревини допустили лише Остерський військовий та Чернігівський держлісгоспи.

Забезпечивши виконання запланованих лісогосподарських заходів, всі підприємства Чернігівського ОУЛМГ спрацювали прибутково, збільшили рентабельність своєї діяльності з 2,8% до 5,0% . За результатами діяльності лісгоспи отримали 11 058 тис. грн. чистого прибутку, що на 5 704 тис. грн., або в 2,2 рази більше минулорічного періоду.

А середньомісячна заробітна плата штатного працівника зросла на 364 грн. (на 12,7%) і склала 3 236 грн. Найбільш високих темпів зростання розміру заробітної плати досягли Семенівський, Холминський та Добрянський держлісгоспи.

Зменшення продуктивності праці не допущено жодним підприємством. У І півріччі вона зросла на 30,8%.

На сьогоднішній день площа мисливських угідь області становить 2 млн. 789 тис га і налічується 59 їх користувачів. У 2013 році на охорону і відтворення тваринного світу було витрачено 5 млн. 414 тис. грн., а за видачу посвідчень мисливця, контрольних карток обліку добутої дичини і порушень правил полювання та ліцензій було перераховано до державного бюджету 848 992 грн. З початку нинішнього року до бюджету від мисливців надійшло 447 620 грн.

Підкреслимо, що в цілому по управлінню фінансовий стан стабільний.

За 6 місяців сплачено платежів до державного і місцевого бюджетів та єдиного соціального внеску до Пенсійного фонду у сумі 57 336,2 тис. грн., або на 123,1% до відповідного періоду попереднього року.

А на заходи із забезпечення оборони держави лісогосподарські підприємства та обком профспілки направили 663,4 тис. грн.

З початку року Держлісагентством України (за поданням управління) призначено двох нових директорів держлісгоспів: Борзнянського — Юрія Перепечая і Остерського військового — Валентина Судака.

За цей час було нагороджено заохочувальними відзнаками 64 кращих лісівників.

* * *

На серпневій колегії, окрім основної доповіді, було розглянуто також низку інших важливих питань.

Начальник відділу лісового господарства Анатолій Курганов розповів про стан оформлення права постійного користування земельними ділянками та використання земельних лісових ділянок і зміни їх цільового призначення.

На організації роботи з охорони лісів від пожеж зосередив увагу присутніх перший заступник начальника управління Юрій Пономаренко.

Тему лісокультурного виробництва у І півріччі 2014 року висвітлив головний спеціаліст відділу лісового господарства Володимир Перев’язко.

На засіданні колегії переможцями в обласному змаганні серед лісогосподарських підприємств за І півріччя визнано: колектив Добрянського (1-е місце), Н.-Сіверського — (2-е) та Холминського (3-є) держлісгоспів.

Від імені добрянських лісівників перехідний кубок отримав Іван Горохівський. Переможців, які отримали заслужені нагороди, привітали колеги.


За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини