Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:09:13

Про результати перевірок об’єктів торгівлі Чернігова у І півріччі 2014 року

04.07.2014   12:13

З метою попередження надходження на споживчий ринок Чернігова неякісних та небезпечних товарів управлінням споживчого ринку та підприємництва міської ради постійно проводяться перевірки якості та безпеки основних груп товарів, що реалізується суб’єктами господарювання сфери торгівлі на відповідність їх вимогам нормативних документів.

Здійснюється контроль за дотриманням умов та строків придатності, наданням необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про товар, наявністю та достовірністю супровідних документів, у тому числі щодо якості та безпеки, дотримання правил торгівлі тощо.

Так, протягом І півріччя 2014 року в торговельній мережі міста Чернігова було перевірено близько 427 товарів, що належать до високого ступеня ризику, на загальну суму 137750,81 гривень, з них забраковано та знято з реалізації 36,4 % від перевіреної кількості, у тому числі через:
- відсутність супровідних документів щодо якості та безпеки – 7,6 %;
- відсутність інформації про товар – 27,6 %;
- вичерпаний термін придатності – 1,2 %.

За виявлені порушення 61 фізична особа – підприємець притягнута до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу за частиною 1 статті 155 КУпАП. Неякісна продукція, що виявлена в об’єктах торгівлі, знята з реалізації суб’єктами господарювання у добровільному порядку.

Варто зазначити, що всі харчові продукти і продовольча сировина, які надходять у торговельну мережу, повинні відповідати вимогам чинних нормативно-правових актів і нормативних документів щодо показників якості та безпеки харчових продуктів, упаковки, маркування, транспортування, приймання і зберігання.

Працівники суб'єкта господарської діяльності зобов'язані надати споживачу необхідну, доступну, достовірну та своєчасну інформацію про товари, а також на вимогу споживача – документи, якими підтверджуються їх якість і безпека, а також ціна товарів.

Всі харчові продукти, що знаходяться в обігу в Україні, етикетуються державною мовою України та містять у доступній для сприймання споживачем формі інформацію про конкретний вид продукції.

Тобто, на етикетках повинна бути зазначена наступна інформація:
- назва харчового продукту;
- найменування підприємства та його місцезнаходження;
- найменування нормативних документів, вимогам яких повинна відповідати вітчизняна продукція;
- строк придатності;
- відомості про вміст шкідливих для здоров’я речовин, встановлені нормативно-правовими актами, та застереження щодо застосування окремої продукції, якщо такі застереження встановлені нормативно-правовими актами;
- позначка про наявність у її складі генетично-модифікованих компонентів;
- дата виготовлення;
- відомості про умови зберігання;
- номінальна кількість (масу, об’єм тощо), харчова та енергетична цінність, умови використання та застереження щодо вживання їх окремими категоріями споживачів;
- дані про основні властивості продукції, її склад (включаючи перелік використаної у процесі їх виготовлення сировини, в тому числі харчових добавок).

Це загальні вимоги до маркування харчових продуктів.


За інформацію управління споживчого ринку та підприємництва міської ради
 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини