Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 09:36:45

На Чернігівщині визріває рання картопля

20.05.2014   08:45Агенцiя

Для виробників це перші літні реальні прибутки

У селищі Березна Менського району багато городів вкрито агроволокном. В одному місці це сотка-дві. В іншому — набагато більше. Раїса Курочко, наприклад, накриває спанбондом сім соток городу. Ще з кінця березня—початку квітня у населеному пункті починають садити ранню картоплю. Серйозно цією справою займаються зо три десятки родин.

— Рання картопля — це перші літні реальні гроші, — каже Олег Бурковський (на знімку). — Вирощуємо, щоб одразу продати на базарі у Чернігові. Виходить небагато, але за виручку можна закупити бензин, закрити нагальні потреби.

Чоловік посадив цьогоріч бульби загалом на десяти гектарах — на пайовій землі батьків, бабусі та діда. Крім того, вирощує зернові. Має два трактори, зерновий комбайн, техніку для садіння та збирання картоплі. Багато вирощених бульб як насіннєвий матеріал у нього закуповують господарі з південних областей.

— Торік виростив десь 100 тонн картоплі, — зазначає він. — Але тоді мав меншу площу. Нині вигідна ціна. Тож і більше можна садити.

Березнянець, як і багато його односельців, зрозуміли, що ціна збереженої крохмалистої набагато вища від осінньої (нині у центрі населеного пункту закупівельники дають за кілограм по 5,5 — 6 гривень!). А для цього треба картоплесховище, щоб урожай не пропав. У Олега Бурковського поряд з досить солідним двоповерховим будинком — накритий господарський навіс. Під його дахом є і місце для тракторів, і для майстерні, і глибокого картоплесховища для 70 тонн продукції.

У дворі Бурковських зустрівся з Петром Кислим, який відвів під картоплю сім гектарів. Доглядає він і ранні бульби на кількох сотках. Облаштував теж картоплесховище на 15 тонн.
— Чого я тут? — перепитує чоловік. — Не секрет, самому вижити важко. Тож допомагаю у чомусь другу. Він — мені. Кооперуємося.

Артем Шумний їздив свого часу на заробітки в Москву, Київ, Чернігів. Нині теж плекає бульбоплоди на десяти гектарах. На бабусиній спадщині облаштував виробниче господарство з картоплесховищем, майстернею, навісом для тракторів, сільгоспінвентарю.

— Техніку поставив «на ноги», по суті, з металолому, — розповідає Артем Шумний. — Ранньою картоплею у родині займається більше дружина. Пророщує її в корзинах. Потім висаджуємо на двох сотках. Це так, невеличкий приробіток. До того ж ризиковий. Ось нинішнього року —— мороз вдарив у травні. Кущі картоплі примерзли...

Попри такі погодні сюрпризи, березнянці не втрачають надію на достиглі червневі-липневі бульби. Вони з’являться десь на місяць-півтора раніше від основного серпневого врожаю і добре розкуповуватимуться в обласному центрі. Чернігів — за 30 кілометрів від Березни. Тож багато господарів порадують городян смачним продуктом.

Справді, березнянська картопля має специфічний присмак і дуже популярна в окрузі та серед заготівельників. Місцеві жителі навчилися її дбайливо культивувати, мати непоганий врожай. Цікаво, що рання картопля встигає «проскочити» пік появи колорадського жука. Тож її не потрібно обробляти отрутохімікатами.
 
До речі. У Березні 102 господарі вирощують бульби не тільки на присадибних ділянках, а й на своїй пайовій землі

Павленко Сергій

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини