Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 04:59:03

Інформаційний дайджест від податкової

18.02.2014   11:50

Ми завжди відкриті для спілкування з кожним платником

Днями з представниками бізнесу міста зустрівся начальник ДПІ у м. Чернігові ГУ Міндоходів у Чернігівській області Володимир Олійник.

Головними пріоритетами діяльності інспекції завжди були і залишаються своєчасне наповнення бюджетів, якісне обслуговування платників із застосуванням новітніх технологій та постійне удосконалення адміністрування податків.
У минулому році інспекцією забезпечено надходжень до місцевого бюджету у сумі 586 млн. грн., в тому числі за основними платежами: податку на доходи фізичних осіб – 409,8 млн. грн., єдиного податку – 60,5 млн. грн. На спрощеній системі у місті працювало 1,5 тисячі юридичних осіб, які сплатили до бюджету 16,7 млн. грн.., а надходження від 10,2 тисяч фізичних осіб – підприємців склали майже 43,8 млн. грн. На рахунки 77 платників міста було відшкодовано понад 150,8 млн. грн. ПДВ. У 2013 році критерієм автоматичного відшкодування ПДВ відповідали 6 платників міста, які отримали 48,4 млн. грн відшкодованого ПДВ.
З жовтня 2013 року відповідальним моментом у роботі інспекції стало адміністрування єдиного соціального внеску. За цей період прийнято понад 15 тисяч звітів, сума надходжень склала 336,4 млн. грн.
“У центрі обслуговування платників надається весь комплекс адміністративних і консультаційних послуг. За минулий рік нашим клієнтам було надано понад 72 тисячі адміністративних послуг”, – підкреслив начальник інспекції міста.
На глибоке переконання посадовця, збільшення надходжень до бюджету буде відбуватись вийнятково за рахунок детінізації економіки. Саме тому усім, хто сумлінно сплачує податки і виконує свої податкові зобов’язання, хвилюватися не варто.
Під час заходу присутні мали можливість поставити запитання. Так, керівники підприємств цікавилися механізмом справляння та особливостями заповнення декларацій з податку на прибуток, критеріями автоматичного відшкодування ПДВ, нюансами сплати єдиного соціального внеску, роботою нових електронних сервісів.
Підбиваючи підсумки зустрічі, Володимир Олійник наголосив, що такі заходи допомагають вирішувати нагальні питання бізнесу шляхом конструктивного діалогу.
“Нам надзвичайно важливо постійно підтримувати якісний двосторонній зв’язок, який було сформовано за попередні роки, і я щиро сподіваюся на його успішне та змістовне продовження і цього року. Адже ми завжди відкриті для спілкування з кожним платником!”, – зазначив Володимир Олійник.

Обговорення Концепції реформи декларування доходів громадян продовжується


На сайті Містерства доходів і зборів України продовжується обговорення Концепції реформи декларування доходів громадян. Міндоходів у процесі обговорення прагне почути думку громадськості.
В основу концептуальних засад реформи, покладені найкращі світові практики декларування доходів і адміністрування податку на доходи фізичних осіб. Очікується, що нова система декларування доходів надасть необхідні компенсатори для поступового зниження податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску. Отже, дозволить знизити навантаження як на роботодавців, так і на найманих працівників.
У громадськості, і у Міністерства єдина мета – зробити систему сплати податків соціально справедливою, підвищити взаємну транспарентність у стосунках громадян із державою.
Ознайомитися з Концепцією можна на сайті Міндоходів: <http://minrd.gov.ua/baneryi/kontseptsiya-reformi-deklaruvannya> та надіслати свої пропозиції на електронну скриньку gromada@minrd.gov.ua

Повідомляє головний оперативний відділ ДПІ у м. Чернігові

Одним із важливих напрямків роботи оперативного підрозділу інспекції міста є здійснення заходів по забезпеченню максимального відшкодування завданих державі збитків. Це виявлення та попередження фактів незаконного відшкодування з бюджету податку на додану вартість, оперативне супроводження кримінальних проваджень, проведення спільних оперативно – слідчих заходів з метою встановлення осіб, причетних до скоєння правопорушень.

Так, співробітники головного оперативного відділу ДПІ у м. Чернігові ГУ Міндоходів у Чернігівській області з 29 січня 2014 року долучилися до проведення комплексу організаційно-практичних заходів під умовною назвою “Акциз”, метою яких є виявлення фактів незаконного обігу підакцизних товарів.
За результатами вилучено з незаконного обігу підакцизної продукції на суму понад 700 тис. грн., в тому числі: лікеро-горілчаних виробів на 15,7 тис. грн., паливно-мастильних матеріалів на 653 тис грн. та тютюнових виробів на 10,5 тис. грн.
За словами заступника начальника головного оперативного відділу ДПІ у м. Чернігові ГУ Міндоходів у Чернігівській області Олександра Олійника, проведені подібні заходи значно знизять тіньовий сегмент ринку підакцизної продукції, що, у першу чергу, підтримає вітчизняних легальних виробників та збільшить надходження грошових коштів до бюджету.

У цьогорічній деклараційній кампанії вже є перший мільйонер

За інформацією заступника начальника ДПІ у м. Чернігові ГУ Міндоходів у Чернігівській області Володимира Мехеда, з початку 2014 року вже задекларували доходи, отримані у минулому році більше тисячі громадян. Вже є і перший мільйонер.

На сьогодні створено всі необхідні умови для того, щоб громадяни могли виконати свій конституційний обов’язок без зайвих незручностей.
Так, для працюючих мешканців міста передбачена можливість подати декларацію у вихідний день або у вечірні години. Роботу Центру обслуговування платників інспекції подовжено: у робочі дні – 9.00 год. до 20.00 години, у суботу – 9.00 год. до 16.00 години.
Міські фахівці Міндоходів постійно проводять консультації, семінари, зустрічі з чернігівцями з приводу особливостей та строків подання декларації.
 Крім того, для громадян працює електронний сервіс „Декларування он-лайн”, за допомогою якого можна заповнити та направити декларацію про майновий стан і доходи через Інтернет. Для подання податкових декларацій в електронній формі у режимі реального часу (on-line) платнику податків необхідно:
– отримати електронний цифровий підпис, який безкоштовно видається відділом реєстрації користувачів при ГУ Міндоходів у Чернігівській області;
– завантажити із сайту Акредитованого центру сертифікації ключів програмне забезпечення “Програмний комплекс користувача ЦСК nа встановити програмне забезпечення на персональному комп’ютері;
– авторизуватися за допомогою особистого електронного ключа та розпочати роботу.
Детальніше про подання звітності в електронному вигляді можна дізнатися на веб-порталі Міндоходів України (http://minrd.gov.ua) або в Акредитованому центрі сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту Міндоходів (http://acskidd.gov.ua)
ДПІ у м. Чернігові ГУ Міндоходів у Чернігівській області вкотре закликає громадян вчасно, не відкладаючи на останній день, задекларувати свої доходи.

Залучення інвестицій сприятиме розвитку міста

На сьогодні в Україні створено сприятливе правове поле для здійснення інвестиційної діяльності. Зокрема, ця сфера регулюється Законами України: “Про інвестиційну діяльність”, “Про режим іноземного інвестування” тощо.

При Міністерстві доходів і зборів діє Інвестиційна Рада, яка забезпечує його взаємодію з вітчизняними та іноземними інвесторами з питань розвитку податкової та митної політики у державі та її вплив на залучення інвестицій до України. До складу Ради увійшли 56 власників та топ-менеджерів українського бізнесу, іноземні інвестори, представники міжнародних організацій, бізнес-асоціацій, профспілок тощо.
За минулий рік підприємства міста, які працюють з внесеними іноземними інвестиціями сплатили до бюджетів 2,1 млн.грн. податків та платежів, в тому числі: до державного бюджету 1,1 млн.грн., до місцевого – 1 млн. грн..
Подальше залучення інвестицій сприятиме розвитку нашого міста і розбудові економіки, а отже і надходженням до державного і місцевих бюджетів.

Скористайтеся правом на податкову знижку

ДПІ у м.Чернігові ГУ Міндоходів у Чернігівській області нагадує, що з 1 січня 2014 р. розпочалася кампанія декларування доходів, отриманих громадянами протягом 2013 року.

Відповідно до норм Податкового кодексу України громадяни мають право подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи з метою отримання податкової знижки та повернення частини сплаченого до бюджету податку на доходи фізичних осіб.

Перелік витрат, дозволених для включення до податкової знижки:
• сума коштів, сплачених на користь закладів освіти для компенсації вартості навчання. Можна включити лише вартість здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення в сумі, що не перевищувала у 2013 р. 1610 грн. у розрахунку за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року;
• частина суми процентів, сплачених за користування іпотечним кредитом. Таке право виникає в разі, якщо за рахунок іпотечного житлового кредиту будується чи купується житловий будинок (квартира, кімната), визначений платником як основне місце його проживання, зокрема згідно з позначкою в паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла;
• страхові платежі (внески, премії) за договорами довгострокового страхування життя та пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного забезпечення. У 2013 р. така сума не може перевищувати (у розрахунку за кожний з повних чи неповних місяців звітного податкового року, протягом яких діяв договір страхування) при страхуванні члена сім’ї першого ступеня споріднення – 805 грн., при особистому страхуванні – 1610 грн.;
• пожертвування або благодійні внески неприбутковим організаціям у розмірі, що не перевищує 4% від суми його загального оподатковуваного доходу за звітний рік;
• суми витрат на оплату допоміжних репродуктивних технологій. Включається сума витрат не більше ніж сума, що дорівнює третині доходу у вигляді заробітної плати за звітний податковий рік;
• суми витрат на оплату державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита;
• суми коштів, сплачених у зв’язку з переобладнанням транспортного засобу з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизеля, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива;
• суми витрат на сплату видатків на будівництво (придбання) доступного житла, визначеного законом, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним.
Щоб скористатися правом на податкову знижку платнику необхідно подати податкову декларацію про майновий стан і доходи до кінця 2014 року до органу доходів і зборів за місцем реєстрації платника податку.
До речі, за словами начальника відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб Алли Супрун своїм правом на отримання податкової знижки у минулому році скористалися понад 2 тис. громадян нашого міста.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.