Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 09:44:58

Інформаційний дайджест від податкової

17.01.2014   14:48

Про декларування, терміни та суми сплати податків і інші питання у черговому дайджесті

За роз’ясненнями – на семінар

Традиційно на  початку кожного року фахівці ДПІ у м. Чернігові ГУ Міндоходів у Чернігівській області проводять семінар  з представниками автогаражних кооперативів  міста. Цього разу під час зустрічі, яка відбулася у  приміщенні Новозаводської районної організації Всеукраїнської спілки автомобілістів України, присутні мали можливість дізнатися про новини податкового законодавства, які вступили в дію з нового року.

«Звіт з єдиного соціального  внеску до органів Міндоходів  подається платниками щомісячно протягом 20 календарних днів, що настають за останнім днем звітного місяця. Якщо юридична особа не проводить господарську діяльність, не має найманих працівників, відповідно не нараховує заробітну плату та ЄСВ, то звіт про суми нарахованого  єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до органів Міндоходів не подається»,- повідомила головний державний ревізор інспектор відділу адміністрування ЄСВ Світлана Новик.
Вона акцентувала увагу на перевагах електронного звітування, а саме: подання звітності в електронному вигляді дозволяє економити час,  не потребує дублювання на паперових носіях, гарантує автоматичну перевірку документів на наявність помилок.
Щоб скористатися  можливістю подання звітності в електронному вигляді, платникам необхідно звернутися до центру обслуговування платників інспекції та безкоштовно отримати ключі електронного цифрового підпису.

Не залишилася поза увагою і розпочата 1 січня 2014 року кампанія декларування доходів громадян, отриманих у 2013 році. Так, головний державний ревізор-інспектор відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб Ніна Шульга розповіла, у яких випадках громадяни обов’язково зобов’язані подати декларацію про майновий стан і доходи.  

Також вона наголосила присутнім, що Міністерство доходів і зборів України виносить на публічне обговорення Концепцію реформи декларування доходів громадян.
«Міндоходів прагне почути думку громадськості, тому закликає всіх не байдужих проаналізувати ці та інші елементи реформи разом, аби сконструювати найбільш оптимальну для України модель декларування доходів»,- зазначила Ніна Шульга. Крім того вона  надала роз’яснення,  що стосуються термінів подання декларації про майновий  стан та сплати податку на доходи фізичних осіб.
Такі заходи надають можливість платникам поспілкуватися з  фахівцями  щодо  застосування норм податкового законодавства та отримати вичерпні відповіді на запитання.

Актуально: нова форма податкової декларації про доходи

ДПІ у м. Чернігові ГУ Міндоходів у Чернігівській області повідомляє, що наказом Міністерства доходів і зборів України від 11.12.2013 р. №793 затверджено нову форму податкової декларації про майновий стан і доходи та інструкцію щодо її заповнення.

Декларація, як і раніше, складається з восьми розділів та семи додатків до декларації, що містять розрахунки окремих видів доходів (витрат).
Платник податку може подати декларацію, зокрема, засобами електронного зв’язку в електронній формі. Щоб скористатися такою послугою платникові потрібно  безкоштовно отримати в органах Міндоходів електронний ключ цифрового підпису та  відповідне програмне забезпечення.
До 1 березня року, що настає за звітним періодом, платники податків можуть звернутися із запитом до відповідного контролюючого органу з проханням надати роз'яснення щодо заповнення декларації про майновий стан та доходи.

З нового року змінилися ставки єдиного податку

З 1 січня 2014 року змінилися ставки для платників єдиного податку першої  та другої груп. Для платників першої групи податок  становить: 5% -60.9 грн., 10% - 121,8 грн., для другої групи –  10% -121,80 грн., 20% - 243,6 грн.

Нагадаємо, для першої і другої груп платників єдиного податку ставки  податку встановлюються у відсотках до розміру мінімальної заробітної плати, визначеної законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Слід зазначити, що з 1 січня 2014 року розмір мінімальної заробітної плати складає 1218 грн.

За відповідями звертайтеся до  інформаційно-довідкового ресурсу Міндоходів

Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс («ЗІР», http://zir.minrd.gov.ua/), розроблений Міністерством доходів і зборів України, реалізує можливість пошуку інформації з використанням існуючих редакцій запитань-відповідей «Бази знань», письмових консультацій на типові звернення суб’єктів господарювання та громадян, нормативно-інформаційних документів.

Інформація в «ЗІР» систематизована за тематиками: оподаткування; митна справа; єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування; електронний цифровий підпис.

Перед початком роботи в «ЗІР» доцільно ознайомитися з довідковою інформацією, розміщеною на головній сторінці ресурсу в пунктах меню «Про ресурс», «Посібник користувача».

Реформуємо разом систему декларування

Міністерство доходів і зборів запрошує долучитися  до обговорення Концепції реформи декларування доходів громадян.

Фахівці Міністерства доходів і зборів закликають усіх: незалежних експертів, громадські організації, бізнес-асоціації, громадян з активною позицією до фахового і конструктивного діалогу. Жодне рішення не буде прийняте, жоден законопроект не буде сформований без врахування вашої думки.
Реформа системи декларування доходів громадян принципово важлива  з точки зору боротьби   з тіньовою економікою та корупцією.  Будь-які зусилля держави в цьому напрямку в односторонньому порядку не матимуть успіху, якщо не спиратимуться на громадську підтримку і не матимуть двостороннього характеру.

Зокрема, важливо почути  думку громадськості, по-перше, щодо критерію для обмеження кола громадян, які подаватимуть декларації.  Звичайно, що процес декларування стосуватиметься не усіх 44,5 млн. фізичних осіб-платників податків, зареєстрованих в Україні.

По-друге, потребує досконалого аналізу один з основоположних принципів реформи - необхідність подання «разової декларації», якою пропонується  підвести риску під минулим і почати взаємовідносини із платниками  з чистого аркуша, спираючись на взаємну довіру та повагу.

Фахівці Міндоходів закликають громадськість разом проаналізувати ці та інші елементи реформи, щоб сконструювати найбільш оптимальну для України  модель декларування доходів.

Крім того, очікується,  що нова система декларування доходів створить необхідні умови для поступового зниження податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску. А отже, дозволить знизити навантаження як на роботодавців, так і на найманих працівників.

Фахівці Міністерства залишаються безкомпромісними лише в одній тезі: ця реформа потрібна українському  суспільству.
Обговорення Концепції реформи декларування доходів громадян відбувається на  форумі офіційного веб-порталу Міндоходів www.minrd.gov.ua
Також свої пропозиції ви можете надіслати на електронну скриньку gromada@minrd.gov.ua.
Долучайтеся! Не будьте байдужими!

Бажаючим звітувати з ПДВ  поквартально

У січні  2014 року разом із податковою декларацією з ПДВ за грудень 2013 року, затвердженою наказом Мінфіну від 25.11.2011 р. №1492, необхідно подати заповнену заяву про вибір квартального звітного (податкового) періоду за формою, яка міститься в додатку 1 до зазначеного Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість.
Звітувати поквартально можуть платники, які застосовують нульову ставку з податку на прибуток, або платники, які сплачують єдиний податок.
ДПІ у м. Чернігові ГУ Міндоходів у Чернігівській області нагадує, що при квартальному звітному періоді копії записів у Реєстрах виданих та отриманих податкових накладних платники ПДВ подають щомісяця. Для цього необхідно заповнити службове поле „ознака квартального звітування”.

З 1 січня 2014 р. набрав чинності наказ Міністерства доходів і зборів  України, яким затверджено форму реєстру виданих та отриманих податкових накладних та Порядок його ведення. Звертаємо увагу, що ведення реєстру за затвердженою формою платники ПДВ здійснюють починаючи з 01.01.2014 р. При цьому подання ними органам доходів і зборів копій записів у реєстрах виданих та отриманих податкових накладних в електронному вигляді за грудень 2013 р. (останній день подання - 20 січня 2014 р.) здійснюється за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 17.12.2012 р. № 1340.

Платникам, що використовують РРО

Наказом Міндоходів України від 27.12.2013 р. № 860 оновлено Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій.
Нагадуємо, що починаючи з 2013 року користувачі касової техніки повинні звітувати до органів Міндоходів України в електронному вигляді. Для цього РРО мають бути оснащені електронними стрічками, на яких формуватимуться копії розрахункових документів і фіскальних звітів.
В оновленому Державному реєстрі розрахункових операцій налічується 86 сертифікованих приладів. Це ті касові апарати, які відповідають сучасним вимогам і забезпечують передачу контрольно-звітної інформації до органів доходів і зборів в електронній формі.
З 1 січня 2014 року встановлено відповідальність суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), за неподання до органів Міндоходів відповідної звітності. А саме, звітності пов’язаної із застосуванням РРО, розрахункових книжок та копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків з РРО, дротовими або бездротовими каналами зв’язку (у разі обов’язковості її подання).
За неподання такої інформації встановлено штраф розміром десять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 гривень).
 

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини