Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 06:16:13

Матеріали інтернет-семінару на тему "Роз’яснення норм Податкового кодексу України"

30.09.2013   11:23

Інтернет–семінари, які започаткували працівники ДПІ у м. Чернігові ГУ Міндоходів у Чернігівській області спільно з інформ–агенцією “Чернігівський монітор” проводяться щомісяця.

Надаємо відповіді провідних фахівців інспекції на запитання платників податків, надані на семінар 27 серпня 2013 р.

Чи обов’язкове подання звіту за формою № 3ВР-1 до органу Міндоходів після установки модему на старі РРО?

Нормами законодавства змінено порядок подання звітності. Так, замість подання звітності на паперових носіях, один раз на місяць передбачено подання звітності на базі технології, розробленої Нацбанком України, дротовими або бездротовими каналами зв’язку.
Для тих категорій платників, які, відповідно до абзаців другого та третього п.7 ст. Закону про РРО не зобов’язані передавати звітну інформацію з РРО дротовими або бездротовими каналами зв’язку, залишається обов’язковим подання звітності на паперових носіях за формою №3 ВР-1 один раз на місяць до 15 числа місяця, наступного за звітним.

Які документи підтверджують право власності на землю або право постійного користування землею?

Право власності на землю (стаття 126 Земельного кодексу України) підтверджують: державний акт; якщо право власності набувається на землю, яка до цього вже була у приватній власності без зміни меж та цільового призначення, а також документом можуть бути: цивільно-правова угода про відчуження землі (договір купівлі-продажу); свідоцтво про право на спадщину. Право постійного користування на землю посвідчується державним актом на право постійного користування земельною ділянкою.

Які є підстави для анулювання реєстрації платником ПДВ?

Згідно п.184.1 ст.184 Розділу V Податкового кодексу України №2755-VI від 02.12.2010р. (зі змінами, внесеними Законом України „Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм” № 4834-VI від 24.05.2012р.), реєстрація діє до дати анулювання реєстрації платника податку, яка проводиться шляхом виключення з реєстру платників податку і відбувається у разі якщо:

а) будь-яка особа, зареєстрована як платник податку протягом попередніх 12 місяців, подала заяву про анулювання реєстрації, якщо загальна вартість оподатковуваних товарів/послуг, що надаються такою особою, за останні 12 календарних місяців була меншою від суми, визначеної статтею 181 цього Кодексу, за умови сплати суми податкових зобов’язань у випадках, визначених цим розділом;

б) будь-яка особа, зареєстрована як платник податку, прийняла рішення про припинення та ліквідаційний баланс, передавальний акт або розподільчий баланс щодо своєї діяльності відповідно до законодавства за умови сплати суми податкових зобов’язань із податку у випадках, визначених цим розділом;

в) будь-яка особа, зареєстрована як платник податку, реєструється як платник єдиного податку, умова сплати якого не передбачає сплати податку на додану вартість;

г) особа, зареєстрована як платник податку, протягом 12 послідовних податкових місяців не подає органу державної податкової служби декларації з податку на додану вартість та/або подає таку декларацію (податковий розрахунок), яка (який) свідчить про відсутність постачання/придбання товарів, здійснених з метою формування податкового зобов’язання чи податкового кредиту;

ґ) установчі документи будь-якої особи, зареєстрованої як платник податку, визнані рішенням суду недійсними;

д) господарським судом винесено ухвалу про ліквідацію юридичної особи – банкрута;

е) платник податку ліквідується за рішенням суду (фізична особа позбувається статусу суб’єкта господарювання) або особу звільнено від сплати податку чи її податкову реєстрацію анульовано (скасовано, визнано недійсною) за рішенням суду;

є) фізична особа, зареєстрована як платник податку, померла, її оголошено померлою, визнано недієздатною або безвісно відсутньою, обмежено її цивільну дієздатність;

ж) в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців наявний запис про відсутність юридичної особи або фізичної особи за її місцезнаходженням (місцем проживання) або запис про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу;

з) закінчився строк дії свідоцтва про реєстрацію особи як платника податку на додану вартість.

Яким чином оподатковується ПДФО дохід від продажу рухомого майна фізичною особою – резидентом за посередництвом юридичної особи з 01.01.2013?

З 01.01.2013 дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню.

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року двох та більше об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню за ставкою 5 відсотків.

Якщо фізична особа – резидент здійснює продаж рухомого майна за посередництвом юридичної особи (її філії, відділення, іншого відокремленого підрозділу), то така юридична особа вважається податковим агентом платника податку стосовно оподаткування доходів, отриманих таким платником від продажу рухомого майна.

Хто є відповідальним за сплату (перерахування) податку на доходи фізичних осіб при отриманні спадщини?

Відповідно до п.174.3 ст.174 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.
Дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню і зазначається в річній податковій декларації, крім спадкоємців-нерезидентів, які зобов’язані сплатити податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини та спадкоємців, які отримали у спадщину об’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, а також іншими спадкоємцями – резидентами, які сплатили податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини.

Протягом якого часу платник ПДВ має право зареєструвати податкову накладну та/або розрахунок коригування до неї у Єдиному реєстрі податкових накладних?

Відповідно до п.201.10 ст.201 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI із змінами та доповненнями реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних здійснюється не пізніше п’ятнадцяти календарних днів, наступних за датою їх складання.

Які застосовуються ставки збору за спеціальне використання води та які особливості заповнення за ІII квартал 2013 року податкової декларації?

При обчисленні податкових зобов’язань по збору за спеціальне використання води за період з 01.01.2013 по 03.01.2013 включно платники збору застосовують ставки збору, що діяли у 2012 році, а починаючи з 04.01.2013 – нові, відповідно до Закону України від 20 листопада 2012 року № 5503-VI.

У зв’язку зі зміною ставок протягом звітного періоду в податковій декларації збору: за спеціальне використання поверхневих та підземних вод; за спеціальне використання поверхневої води теплоелектростанціями з прямоточною системою водопостачання; за спеціальне використання поверхневих і підземних вод житлово-комунальними підприємствами; за спеціальне використання води, яка входить виключно до складу напоїв; за спеціальне використання поверхневих і підземних вод для потреб рибництва; за спеціальне використання кар’єрної, шахтної, дренажної води за ІII квартал 2013 року дані відображаються двома окремими рядками, з відповідною приміткою у цих рядках: “з 01.01.2013 по 03.01.2013 включно” та “з 04.01.2013 по 30.09.2013 включно”.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.