Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 19:26:01

До 30 серпня сплатіть земельний податок

28.08.2013   08:27Агенцiя

Значна частина населення Чернігівщини має у власності земельні ділянки або користується землею на правах оренди.

Саме тому на часі актуальним питанням є сплата земельного податку громадянами.  Слід нагадати, що останній день своєчасної сплати земельного податку та орендної плати за землю – 30 серпня.

У сільській та селищній місцевості земельний податок може сплачуватися через каси сільських (селищних) рад за квитанцією про приймання податкових платежів. У випадку несвоєчасної сплати земельного податку, орендної плати нараховується штрафна санкція та пеня.

У разі несплати в установлений термін податку за землю вживаються заходи з погашення податкового боргу в порядку, встановленному законодавством. Від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати податку, розпочинається нарахування пені та штрафних санкцій у розмірах, встановлених законом. 

Фізична особа, яка належить до категорії  осіб, що мають право на пільги щодо сплати земельного податку, отримує  таке право лише після оформлення права власності на земельну ділянку у законодавчо встановленому порядку та внесення відповідних  даних до державного земельного кадастру.  
 
Для отримання пільги щодо сплати земельного податку фізична особа повинна подати до органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки заяву довільної форми про надання пільги та документи, що посвідчують право такої особи на пільгу (паспорт, пенсійне посвідчення, посвідчення «Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС», посвідчення «Потерпілий від Чорнобильської катастрофи», посвідчення «Учасник бойових дій», посвідчення «Інваліда війни», посвідчення «Учасник війни», посвідчення «Члена сім’ї загиблого» тощо).

Дачникам про особливості звільнення від сплати земельного податку         

В садівничих товариствах Чернігівщини об’єднано багато громадян і їх звичайно цікавлять пільги по сплаті земельного податку.

Відповідно до статті 35 Земельного кодексу України громадяни –  члени садівницького товариства мають право приватизувати земельну ділянку без згоди на те інших  членів цього товариства.

У випадку, якщо земельні ділянки приватизовані  громадянами – членами садівницького товариства, і кожен громадянин отримав документ, що засвідчує його право на земельну ділянку, такі громадяни є платниками земельного податку згідно з Податковим кодексом України. Вони повинні стати на облік в податкових інспекціях за місцезнаходженням дачної  ділянки.

Відповідно до статті 281 ПКУ від  сплати податку звільняються:

– інваліди I та II груп;
– фізичні особи, які виховують  трьох і більше дітей віком  до 18 років;
– пенсіонери (за віком);
– ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;
– фізичні особи, визнані законом  як постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Слід врахувати, що звільнення від  сплати податку за земельні ділянки, передбачене для зазначеної категорії фізичних осіб, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм, зокрема для ведення садівництва – не більш як 0,12 га.

А якщо власником чи користувачем земельних ділянок, наданих для ведення садівництва, є садівницьке товариство і члени товариства не оформили право на свою земельну ділянку, то таке товариство буде платником земельного податку до бюджету (включаючи земельні ділянки загального користування).

Пам’ятайте, що несплата земельного податку, орендної плати протягом року є підставою для припинення права користування земельними ділянками.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.