Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:18:31

З січня 2014 військові отримуватимуть компенсацію за оренду житла

22.07.2013   09:26

Наявність житла та нормальних умов для життя не лише підвищує соціальний статус, але й дозволяє людині бути впевненою у завтрашньому дні.

На жаль, сьогодні далеко не всі українці можуть придбати власні квадратні метри. Оренда квартири або навіть кімнати в умовах нестабільної економічної ситуації – це дуже витратний, проте часто вимушений крок. Сьогодні квартирне питання актуальне для всіх категорій громадян нашої країни, але особливо гостро його відчувають військовослужбовці.

Одна з проблем української  армії, яка вимагає негайного вирішення, це забезпечення житлом військовослужбовців і створення гідних умов життя їх сімей. У ході реформування та розвитку ЗС України вирішення цього питання визначене як першочергове і невідкладне. "Сьогодні, пріоритетним для Міністерства оборони України є вирішення соціальних проблем галузі, а саме забезпечення житлом військовослужбовців та створення гідних побутових умов для їхніх родин", – зазначив Павло Лебедєв. Житлова проблема виникла давно і з кожним роком ситуація лише ускладнювалась.

За словами керівника  Головного квартирно-експлуатаційного управління ЗСУ Яни Грузинської, станом на 1 січня 2013 року на квартирному обліку в Збройних Силах України перебуває 44,5 тис. військовослужбовців. Значна частина військових проживає в гуртожитках, службових та орендованих квартирах. Звичайно, питання житла виникло не вчора, ще за радянських часів кількість побудованих квартир не перевищувала кількості черговиків. Чергу військовослужбовців, незабезпечених житлом, українська держава частково отримала у спадок від Радянського Союзу.

За роки незалежності України були напрацьовані певні методи вирішення житлової проблеми. З 1995 року військовим передбачені виплати за оренду житлового приміщення у розмірі 5 мінімальних заробітних плат. Проте розрахунок проводився за тарифними планами та ставками, станом на 1 лютого 1996 року, а саме 60 тисяч купоно-карбованців на місяць. На теперішній час це складає 3,0 грн. для міста Києва, 1,2грн. – для інших населених пунктів. Цілком зрозуміло, що сьогодні ця сума навіть частково не покриває витрати військових на оренду житла.

Наразі Міністерство оборони розробляє принципово нові та удосконалює існуючі методи вирішення питання житла для військових. За наказом Павла Лебедєва, Міністерством оборони був розроблений Проект Постанови "Про розмір і порядок виплати грошової компенсації деяким категоріям військовослужбовців Збройних Сил України за піднайом (найом) ними житлових приміщень". Прийняття даного документу та вирішення питання компенсації Павло Валентинович тримав на особистому контролі. Кабінетом Міністрів України було затверджено постанову, і в разі виділення коштів урядом, уже з 1 січня 2014 року військовослужбовці почнуть отримувати компенсацію.

Даною постановою також затверджено розмір грошової компенсації. Так, сім'я з двох чоловік в Києві отримає компенсацію у розмірі 2-х мінімальних заробітних плат на місяць, а це сьогодні приблизно 2,5 тисячі гривень; у обласних центрах, Сімферополі і Севастополі – 1,5 мінімальні зарплати, а в інших населених пунктах – 1 мінімальну зарплату в місяць. Для сім'ї з трьох і більше чоловік компенсація буде збільшена в 1,5 рази. Таким чином, в Києві ця сума при нинішньому розмірі мінімальної зарплати складе 4000 гривень на місяць.

Компенсацію отримають офіцери, які не забезпечені службовим житлом та не отримали постійне житло коштом держави або грошову компенсацію за житло, що належить їм. Також компенсація передбачена для курсантів, що мають сім'ї, за відсутності родинних гуртожитків і житла за місцем проходження ними служби.

Міністр оборони України П.Лебедєв переконаний, що впровадження проекту постанови дозволить вирішити проблему забезпечення житлом 8,3 тис. військовослужбовців, шляхом часткової компенсації матеріальних витрат за піднайом житлового приміщення до моменту отримання ними службового чи постійного житла.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини