Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 20:59:27

До Куликівського району у пошуках відповіді на питання: "Отримав диплом, а що далі?"

28.06.2013   13:04

Як відомо, проблема безробіття досить гостро стоїть в Україні. Окремої уваги потребують молоді люди, особливо ті, що проживають у районах.

Не секрет, що отримати освіту — не проблема, а от куди подітися далі — це вже питання. Саме тому створення нових робочих місць для молоді стало важливою складовою соціальних ініціатив Президент України.

«Ми повинні в людину вкладати – починаючи з дня  народження — виховувати, давати освіту, створювати умови для отримання  знань, а потім забезпечувати робоче місце, на якому вона здатна утримувати і себе, щоб гідно жити, і свою сім’ю», — сказав Глава держави.

Чи багато молодих  людей, які проживають у районних центрах і сільській місцевості, звертаються за сприянням у працевлаштуванні до центрів зайнятості?

Відповідь на це питання представники ЗМІ шукали у Куликівському районі, адже саме там 26 червня відбувся прес-тур, організований Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації.

У першу чергу журналісти звернулися до директора Куликівського районного центру зайнятості Галини Кравченко, яка розповіла, що з початку року послугами центру зайнятості скористалися 224 молоді особи у віці до 35 років, а це 35% від загальної чисельності всіх безробітних, які перебували на обліку в центрі зайнятості. В результаті — на заявлені роботодавцями вакансії вже влаштована 71 молода людина, 20 з них пройшли попередню професійну підготовку в навчальних закладах або безпосередньо на робочих місцях роботодавців.

На сьогоднішній день проблема працевлаштування полягає не тільки у недостатній кількості робочих місць. Роботодавці нерідко надають перевагу тим, хто має професійний досвід, трудовий стаж. Тож куди подітися хлопцям і дівчатам, які щойно отримали дипломи?

З 1 січня 2013 року набув чинності Закон України «Про зайнятість населення». В ньому передбачені нові механізми стимулювання роботодавців до створення робочих місць. Згідно цього Закону, роботодавцям компенсується єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за умови працевлаштування за направленням центру зайнятості не менш ніж на два роки громадян, які недостатньо конкурентоспроможні на ринку праці. Крім того, законом передбачено стажування молоді останніх курсів професійно-технічних навчальних закладів строком до 6 місяців з обов'язковим записом у трудову книжку. Це свідчитиме про набуття певного досвіду роботи в обраній сфері і сприятиме працевлаштуванню випускників. Для забезпечення молоді роботою, спеціалісти центру зайнятості постійно проводять семінари, надають допомогу та поради щодо співбесіди при зустрічі з роботодавцем. Організовують так звані «Ярмарки вакансій», на яких роботодавці презентують свої підприємства та наявні вакансії, а молоді люди мають змогу вручити своє резюме або записатися на співбесіду.

Цьогорічні випускники вже зверталися до центру зайнятості, чи все ж таки сподіваються знайти роботу самостійно?

В цьому році нашими послугами  скористалися 4 випускники професійно-технічних  навчальних закладів. Пік звернень випускників припадає на серпень-вересень, коли вони не зможуть самостійно знайти роботу.

Роботодавець повинен  зрозуміти, що для закріплення кадрів необхідно запропонувати високу зарплату, безпечні умови праці і визначений законодавством пакет соціальних гарантій. Інакше молоді люди шукатимуть роботу у сусідніх регіонах або за кордоном. У свою чергу молоді люди повинні знати, що знайти роботу — лише половина справи. Потрібно постійно вдосконалюватись і відповідально ставитись до своїх обов’язків. Молодіжне безробіття — загальна проблема і потребує пошуку спільного рішення. Вже давно і тісно Куликівський центр зайнятості «дружить» із ПрАТ «Куликівське молоко». Це підприємство із задоволенням приймає на роботу молодих кадрів і дає достойну заробітну плату і умови праці.

Так це чи ні? Представники ЗМІ дізнавалися безпосередньо на ПрАТ «Куликівське молоко».

Виконавчий директор ПрАТ «Куликівське молоко» Людмила Бажан провела екскурсію підприємством для учасників прес-туру і розповіла про його діяльність. Наше підприємство працює з 1973 року. В цьому році будемо святкувати 40-річний ювілей. На підприємстві працює дуже багато молоді, більше половини. У 2012 році за направленням центру зайнятості на виробництво прийшли працювати 53 особи, 9 з них — громадяни, які потребують соціального  захисту. Це жінки, які мають дітей віком до 6 років, особи передпенсійного віку, випускники навчальних закладів і звільнені із Збройних Сил України. Ми зацікавлені у прийомі на роботу молодих працівників. Головне, щоб у них було бажання працювати, вчитися у наставників, добросовісно ставитися до своїх обов'язків. Наприклад, молодий чоловік Андрій Доденко отримав у нас перше робоче місце. Він перебував на обліку у центрі зайнятості і був направлений на заявлену підприємством вакансію. Із травня цього року він працює електриком на нашому підприємстві.

Ще з одним юнаком, який також працює на підприємстві, журналісти змогли поспілкуватися особисто. Звати його Ігор Гаркуша, йому 20 років. Він розповів, що після закінчення місцевого професійно-технічного закладу, самостійно шукав роботу 5 місяців, потім звернувся за допомогою до Куликівського районного центру зайнятості і вже звідти потрапив на ПрАТ «Куликівське молоко». Вже півтора роки він працює на дотаційному робочому місці апаратником пастеризації та охолодження молока. Робота хоч і не з легких, як говорить Ігор, але йому подобається, адже він отримує тут достойну зарплату, хороші умови праці і дружній колектив.

Поспілкувавшись із працівниками ПрАТ «Куликівське молоко», учасники прес-туру змогли впевнитися не лише в хорошій якості молочних продуктів, які випускаються на цьому підприємстві, а й на власні очі побачили, що співпраця центру зайнятості і місцевих роботодавців дає можливість молоді знайти роботу і  впевнено крокувати на зустріч своєму дорослому майбутньому.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.