Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 19 липня, 05:15:51

Фермер вирощує ... ковбасу

29.11.2011   14:50Агенцiя

Цьогоріч куликівський фермер Віктор Труш купив два будинки у Ковчині й три в Авдіївці для молодих спеціалістів. А загалом на територіях сільських рад Куликівського району Чернігівщини, де господарство орендує близько десяти тисяч гектарів землі, уже відсвяткували 11 таких новосіль.

Віктор Труш у такий спосіб “переманив” двох ветеринарів з Харкова та інших фахівців – для професійного ведення бізнесу, зокрема, дотримання технологій у розведенні великої рогатої худоби, свиней.
Фермерське господарство “Колос” починало в 1993 році з обробітку 30 гектарів. Нині забезпечує роботою майже 450 працівників.

З 8116 голів великої рогатої худоби, що утримується у районі, на фермах “Колоса” – п’ять тисяч. А ще тут вирощують п’ять тисяч свиней.

Колись, у 1990-х роках, колгоспи масово відкривали ковбасні цехи. Бо невигідно було продавати дешеве м’ясо. Але собівартість тієї ковбаси виявлялася такою високою, що практично скрізь кустарні переробні цехи за два-три роки позакривалися, а обладнання пішло в металобрухт.

Фермерський ковбасний цех В. Труша працює у Куликівці й нині.

– Ми пропонуємо свої ковбаси не тільки у торговельних точках райцентру, а й завозимо у магазини Чернігівської, Сумської, Київської областей. Виробляємо щодня до двох тонн продукції. А буває й більше. Це залежить від замовлень торгової мережі. А беруть нашу ковбасу, бо у ній 90–100 відсотків м’яса. Вона дорога, зате люди знають, що купують. Я поставив своїм технологам завдання зробити такі ковбаси, як були колись, коли не намішували у них бозна-що.

Тобто фермерський цех надає перевагу не різноманітним добавкам, а натуральній сировині, і витримує конкуренцію навіть з потужними м’ясокомбінатами. Деякі з них, до речі, у Чернігівській області недавно призупинили свою роботу. Власна сировина теж є великим плюсом у виробництві.

– Ми вирощуємо все те, що потрібне для виробництва м’яса, – каже Віктор Владиславович. – Ось ранніх зернових зібрали 8 тисяч 50 тонн. Переробимо їх на комбікорми. Силосу в поліетиленові рукави заклали на два роки наперед! Правда, ще й молоком зайнялися. Брали в Авдіївці в оренду землю. А люди просять відновити ферму. Купили 500 корів. Тепер і молоко маємо на продаж.

Павленко Сергій, “Голос України”

Останні новини Чернігівщини

На Ніжинщині поліцейські затримали жінку, яка підозрюється у вбивстві своєї матері 17:17

Оперативники кримінальної поліції відділення №3 (м. Борзна) Ніжинського райуправління поліції затримали 56-річну мешканку Борзни, яка завдала своїй матері смертельних тілесних ушкоджень. Жінку помістили до ізолятора тимчасового тримання.

У Чернігові дитина випала з вікна: поліція розслідує обставини травмування хлопчика 16:37

Співробітники Чернігівського районного управління поліції розслідують обставини, за яких хлопчик 2022 року народження випав з вікна другого поверху. Наразі дитину госпіталізовано до лікарні.

«Пліч-о-пліч: згуртовані громади»: Новгород-Сіверська громада отримала від партнерів зі Львівщини пожежний автомобіль 16:16

Днями в межах проєкту «Пліч-о-пліч: згуртовані громади» Новгород-Сіверську ТГ відвідала делегація Мурованської територіальної громади Львівської області на чолі із сільським головою Богданом Свистуном.

Поліція розслідує обставини ДТП в Корюківському районі, в якій травмувалися двоє неповнолітніх пасажирів 15:42

Поліцейські розслідують кримінальне провадження за фактом ДТП на автодорозі Холми-Жукля Корюківського району, внаслідок якої постраждали двоє неповнолітніх.

«Просвіт пам’яті»: медики Михайло-Коцюбинської громади вшанували загиблого колегу 15:11

Молодший сержант Олексій Шестаков народився 9 березня 1976 року у Донецьку. Там же у 1992 році закінчив школу. Після навчання у Донецькому державному медичному університеті молодий стоматолог у 1998 році приїхав до Чернігова проходити інтернатуру за розподілом в Чернігівській міській лікарні.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини