Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 14:50:16

Інформаційний дайджест від податкової

29.04.2013   13:02

Інформаційний податковий дайджест про податкові пільги та знижки, здачу декларацій та прибутки.

Умови врахування витрат для нарахування податкової знижки

У разі якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема, квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання). При цьому, оригінали зазначених документів не надсилаються органу державної податкової служби, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого Податковим кодексом. Водночас, платники податку зобов’язані на вимогу органу державної податкової служби та у межах його повноважень, визначених законодавством, пред’являти документи і відомості, пов’язані з виникненням доходу або права на отримання податкової знижки, обчисленням і сплатою податку, та підтверджувати необхідними документами достовірність відомостей, зазначених у податковій декларації з цього податку.

Платник податку, який бажає скористатися правом на податкову знижку за підсумками звітного 2012 року, має право у 2013 році подати річну податкову декларацію до податкової інспекції за місцем своєї податкової адреси (місцем проживання, за яким він береться на облік як платник податків в органі державної податкової служби) про суму свого загального річного оподатковуваного доходу та зазначити у ній підстави, суми та підтверджуючі документи щодо податкової знижки.

До речі, до податкової інспекції міста Чернігова громадянами вже подано 2500 декларацій про майновий стан та доходи.

Який показник декларації з податку на прибуток береться до уваги для визначення доходу платника податку, що повинен сплачувати авансові внески?

Узагальнюючою податковою консультацією щодо особливостей подання декларацій з податку на прибуток та сплати податку у 2013 році, затвердженою наказом ДПС України від 21.12.2012 №1171, визначено, що для визначення доходу платника податку беруться до уваги такі показники декларацій з податку на прибуток:

для підприємств та відокремлених структурних підрозділів, що сплачують податок на прибуток самостійно – значення р.01 Податкової декларації з податку на прибуток підприємства, форма якої затверджена наказом Міністерства фінансів України від 28.09.2011 №1213, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 20 жовтня 2011 року за №1215/19953; для банківських установ – значення р.01 Податкової декларації з податку на прибуток банку, форма якої затверджена наказом Міністерства фінансів України від 21.12.2011 №1683, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 10 січня 2012 року за №16/20329; для договорів про спільну діяльність – значення р.01 Податкової декларації про результати спільної діяльності на території України без створення юридичної особи, форма якої затверджена наказом Міністерства фінансів України від 28.10.2011 №1352, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 11 листопада 2011 року за № 1290/20028;
для страхових організацій – сумарне значення р.01 та р.5 Податкової декларації з податку на доходи (прибуток) страховика, форма якої затверджена наказом Міністерства фінансів України від 22.06.2012 №759, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 19 липня 2012 року за №1220/21532 (далі – Декларація №759);
для постійного представництва нерезидента – значення р.01 Розрахунку оподатковуваного прибутку та податку на прибуток нерезидента, який провадить діяльність на території України через постійне представництво, на підставі складення відокремленого балансу фінансово-господарської діяльності та Розрахунку оподатковуваного прибутку та податку на прибуток постійного представництва нерезидента, що здійснюється органом державної податкової служби, форми яких затверджені наказом ДПА України від 28.02.2011 №115, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 28 березня 2011 року за №399/19137;
для структурних підрозділів, що сплачують податок на прибуток консолідовано, підприємств – значення р.01 Декларації №1213 головного підприємства, банківських установ – значення р.01 Декларації №1683 головного банку, страхових організацій – сумарне значення р.01 та р.05 Декларації р.01 Розрахунку оподатковуваного прибутку та податку на прибуток нерезидента, який провадить діяльність на території України через постійне представництво, на підставі складення відокремленого балансу фінансово-господарської діяльності та Розрахунку оподатковуваного прибутку та податку на прибуток постійного представництва нерезидента, що здійснюється органом державної податкової служби, форми яких затверджені наказом ДПА України від 28.02.2011 №115, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 28 березня 2011 року за №399/19137;
для структурних підрозділів, що сплачують податок на прибуток консолідовано, підприємств – значення р.01 Декларації №1213 головного підприємства, банківських установ – значення р.01 Декларації №1683 головного банку, страхових організацій – сумарне значення р.01 та р.05 Декларації №759 головної страхової компанії.

Ризик залишитися без прав

Одним із завдань, що стоять на порядку денному передподатківцями, є легалізація заробітної плати.

Гарантований рівень мінімальної заробітної плати чимало роботодавців просто ігнорують і змушують робітників працювати за невелику зарплату, часом зовсім не декларуючи оплату їх праці. Бажаючи уникнути зайвих, на думку роботодавця, витрат, видають працівникам зарплату готівкою. У цьому випадку йдеться про так звані „тіньові” заробітки.

Наймаючись на роботу, громадянам слід пам’ятати, що заробітна плата, яка виплачується у “конвертах” – це тимчасове благо, яке має негативні наслідки для самого працівника. Це, перш за все, ризик залишитися без права на отримання соціальних пільг та виплат, гарантованих державою, особливо при нарахуванні пенсії та здійсненні перерахунків пенсій у подальшому. Людина, яка працює неофіційно, при отриманні травми не може розраховувати на виплату їй лікарняних та інших обов’язкових виплат.

Не менш важливим являється той факт, що рівень надходження податку на доходи фізичних осіб у бюджет знаходиться у прямій залежності від рівня нарахованої заробітної плати. На сьогодні втрати бюджету від прихованої “в конвертах” заробітної плати великі. Тому дуже важливо, щоб працівники отримували заробітну плату офіційно, бо саме у такому випадку місцевий бюджет має стабільні надходження.

Працівниками ДПІ у м. Чернігові ДПС приділяється особлива увага виявленню схем та механізмів невиплати заробітної плати, погашенню заборгованості та перерахуванню податку на доходи фізичних осіб у бюджет, оформленні найманих працівників відповідно до чинного законодавства. Звертається увага керівників підприємств, установ, організацій та фізичних осіб-підприємців на обов’язковому оформленні трудових відносин із найманими працівниками, на недопущенні виплати заробітної плати у розмірі, меншому за встановлений законодавством рівень.

Змусити роботодавців чесно платити найманим працівникам зароблені гривні зможуть лише самі працівники. Цей метод на сьогодні є найдієвішим у боротьбі із зарплатами “в конвертах”.

Повідомляємо, що з приводу надходження пропозицій неофіційного працевлаштування, звертайтеся за телефоном 652819.

У котре нагадуємо, що підтримка роботодавцем ідеї легалізації заробітної плати та робочого місця – це захист свого бізнесу від неконкурентних умов, а офіційне оформлення на роботу – соціальна захищеність найманого працівника.

До речі, доходи місцевого бюджету більше ніж на дві третини сформовані за рахунок податку на доходи фізичних осіб, якого надійшло з початку року 113,8 млн.грн.

Всеобуч для платників податків

Для керівників підприємств та організацій, бухгалтерів, підприємців міські податківці постійно організовують безкоштовне навчання. З початку року на семінарах побувало майже тисяча платників податків.

Щотижня працівники інспекції проводять зустрічі та засідання “круглий стіл” для новостворених суб’єктів підприємницької діяльності у міському центрі зайнятості, громадські читання, лекції у навчальних закладах.

При необхідності будь-яке підприємство чи організація можуть запросити до себе спеціалістів ДПІ для проведення виїзних семінарів з роз’яснення положень Податкового кодексу України чи змін, внесених до тих чи інших нормативних актів.

А телефонний зв’язок “гаряча лінія”, вже стало невід’ємною частиною роботи фахівців управлінь інспекції. Започатковані Інтернет – семінари свідчать, що ця форма роботи приваблива, як для платників податків так і для податківців.

Вчитися ніколи не пізно. А елементарні податкові знання сьогодні необхідні всім.

Якість обслуговування – принцип роботи податківців

Поняття “сервіс” це передусім якість, зручність, швидкість, доступність, комфортність для платників і, звичайно, відкритість перед ними.

Центр обслуговування платників податків при ДПІ у м. Чернігові ДПС діє з 14 червня 2012 року.
Досвідчені фахівці центру сертифікації ключів у разі наявності ноутбука у платника податку, за бажанням платника, у приміщенні інспекції проводять індивідуальний тренінг щодо укладання через Інтернет договору на подання звітності в електронному вигляді, користування програмами, які безкоштовно видають податкові органи, відправки звітності мережею Інтернет.

Кожен платник податків має змогу оцінити роботу Центру. Для цього потрібно заповнити анонімну анкету та покласти її до скриньки “Заяви та пропозиції”. Анкети можна отримати у 8 кабінеті, або у залі очікування. Приємно відмітити, що відвідувачі залишають позитивні відгуки про новий сервісний центр.
Так, 100 відсотків опитаних вважають, що з відкриттям ЦОПП значно покращилася якість обслуговування, а 99 відсотків опитаних повністю задоволені його режимом роботи.
75 відсотків респондентів оцінили роботу сервісного центру на “відмінно”, 25 відсотків – “добре”.
Ні однієї скарги до скриньки з моменту відкриття ЦОППу не потрапило.
Подібні результати – яскраве підтвердження якісних змін у принципах роботи Державної податкової служби, налагодження партнерських відносин із платниками податків.

Оподаткування вартості профспілкової путівки

Податковим кодексом України визначено, що до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включаються вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію інвалідів, на території України платника податку та/або його дітей віком до 18 років, які надаються йому безоплатно або із знижкою (у розмірі такої знижки) професійною спілкою, до якої зараховуються профспілкові внески платника податку – члена такої професійної спілки, створеної відповідно до законодавства України, або за рахунок коштів відповідного фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Відповідно до ст. 164 розділу IV ПКУ до складу загального місячного оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий як додаткове благо.

Тобто, вартість профспілкової путівки, яка надається платнику податків на оздоровлення члена сім’ї віком після 18 років, оподатковується податком на доходи фізичних осіб, як додаткове благо, за ставкою, встановленою ст.167 ПКУ (15% та/або 17% у залежності від розміру отриманого доходу). Сімейна профспілкова путівка надана платнику податків, до якої включається і вартість оздоровлення члена сім’ї після 18 років, оподатковується у розмірі частини отриманого доходу на оздоровлення такого члена сім’ї.

Формування та надсилання звітів великих обсягів

Для удосконалення процесу підготовки та подання реєстрів виданих та отриманих податкових накладних Міністерством доходів і зборів України доповнено альтернативний вигляд XML для формування та надсилання звітів великих обсягів (понад 20 000 записів):

інструкція для версії документа, впровадженої Наказом Міністерства фінансів України від 17.12.2012 № 1340, зареєстрований в Міністерстві юстиції України України 01.02.2013 № 201/22733.

Право на податкову знижку за користування іпотечним житловим кредитом

Платник податку має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, наданим позичальнику у національній або іноземній валюті, фактично сплачену протягом звітного податкового року.
Таке право виникає у разі, якщо за рахунок іпотечного житлового кредиту будується чи купуєтться житловий будинок (квартира, кімната), визначений платником податку як основне місце його проживання, зокрема, згідно з позначкою у паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла.
Декларація про майновий стан і доходи подається за місцем реєстрації платника податку до 31 грудня поточного року.

Податковий розпродаж!

Повідомляє, що планується продаж заставного майна підприємтсва-боржника ТОВ „Ватес”, а саме офісні меблі, орг. техніка (столи, шафи, тумби, комп”ютери, принтери, монітори, кондиціонери, касові апарати, сейфи, обладнання для столових та інше).
Дане майно має товарний вигляд та сприятливі ціни.
Зацікавлених осіб просимо звертатися за тел. 65-28-70, 65-28-87, адреса: вул. Кирпоноса, 28, м. Чернігів.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини