Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 00:37:21

Інтернет-конференція: "Сплата податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки”. ОНОВЛЕНО 13:10

11.04.2013   09:50

З 1 січня цього року запроваджений податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Тож для спілкування під час інтернет-конференції ми обрали саме тему «Запровадження податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки», оскільки нині вона є однією з актуальних.

 Петро Ничипорович Жабинець

Петро Ничипорович Жабинець

На запитання відповідатиме заступник голови ДПС у Чернігівській області Петро Ничипорович Жабинець.

" Оподатковуватися  будуть об’єкти житлової нерухомості  – житлові будинки (у тому числі  садові або дачні) та квартири. За наявності  у платника податку кількох таких  об'єктів база оподаткування визначається окремо за кожним з них", - розповів Петро Ничипорович у вступному слові..

Слід  відзначити, що база оподаткування  податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, для фізичних осіб розраховується органами державної податкової служби і до 1 липня звітного року за місцезнаходженням об'єкта житлової нерухомості надсилається податкове повідомлення-рішення про суму податку, що підлягає сплаті, та платіжні реквізити.
Для юридичних осіб база оподаткування розраховується - такими особами самостійно виходячи з житлової площі об'єкта оподаткування на підставі документів, які підтверджують право власності на нього.

"Платники можуть звернутися до органів державної податкової служби для звірки даних щодо площі житлової нерухомості, податкових пільг, ставок та нарахованої суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Сподіваюся, що спілкування протягом години, запланованої на проведення Інтернет-конференції, буде активним і плідним. І чим більше буде від вас запитань, тим менше буде помилок при застосуванні податкового законодавства. Запрошую до спілкування", - сказав Петро Жабинець.

Нагадаємо, що свої запитання Ви можете надсилати з 10 до 11 години сьогодні на електронні адреси:  inform@dpa-ch.org.ua,  cg.monitor@gmail.com

1. У лютому ми продали квартиру, то як платити податок за нерухоме майно?

Якщо право власності протягом календарного року переходить від одного власника до іншого, то попередній власник  сплачує податок на нерухоме майно  за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому втратив право власності на зазначений об’єкт оподаткування. Новий же власник сплачує податок починаючи з місяця, в якому виникло право власності.
Тобто, якщо Ви продали квартиру у лютому 2013 року, то повинні сплатити податок на нерухомість тільки за січень 2013 року, а новий власник вже за лютий-грудень 2013 року.
При цьому орган ДПС буде надсилати  фізичним особам податкові  повідомлення-рішення про розмір нарахованого податку після отримання інформації про виникнення чи про перехід права власності на такий об’єкт у фізособи від органу держреєстрації прав на нерухоме майно.

2. Якщо я придбала квартиру в новому домі, то як мені платити податок  на нерухомість?

За новостворені (нововведені) об’єкти  житлової нерухомості фізична особа  буде сплачувати податок, починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт. Орган державної податкової служби надсилає податкове повідомлення-рішення зазначеному власнику після отримання інформації про виникнення права власності на такий об'єкт. Ви можете звернутися до органів ДПС для звірки даних щодо площі житлової нерухомості, податкових пільг, ставок та нарахованої суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

3. При розрахунку квадратних метрів для застосування пільги, враховується житлова чи загальна площа?

Об’єктом оподаткування є  житлова  площа.
 
4. Хто повинен розраховувати податок на нерухомість?

Податкова служба буде нараховувати податок та надсилати громадянам податкові повідомлення-рішення про розмір нарахованого податку. Такі повідомлення будуть формуватися після отримання інформації про виникнення чи про перехід права власності на такий об’єкт у фізособи від органу держреєстрації прав на нерухоме майно.  Також платники можуть самостійно звернутися до органів ДПС для звірки даних щодо площі житлової нерухомості, податкових пільг, ставок та нарахованої суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.
 
5. Коли люди повинні платити податок на нерухомість?

До 1 липня звітного року податкові  органи обчислюють для фізичних осіб суму податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та надсилають за місцезнаходженням об'єкта житлової нерухомості податкове повідомлення-рішення про суму податку, що підлягає сплаті, а також платіжні реквізити. Фізичні особи сплачують податок на нерухоме майно протягом 60 днів із дня вручення такого повідомлення-рішення за місцем розташування об'єкта оподаткування через установи банків та поштові відділення.

6. Чи є у мене пільга, якщо я маю будинок 84 м2.

Якщо Ви маєте лише один об’єкт нерухомості – будинок площею 84 квадратних метрів, то податок на нерухомість платити не треба.
Фізична особа - платник податку може скористатися пільгою зі сплати податку на нерухоме майно. А саме – зменшити базу оподаткування об'єкта житлової нерухомості, що перебуває у власності: для квартири - на 120 м2, для житлового будинку - на 250 м2.

7. Я маю квартиру 45 м2 та будинок 58 м2. Разом це 103 м2, тобто менше 120 квадратів. Значить я зовсім не плачу податок  на нерухомість?

Ні. Податок Ви сплачуєте, тому що пільга надається тільки на один об'єкт нерухомості. В даному випадку Вам краще використати пільгу на будинок, бо він має більшу площу.

8. Поясніть на яку суму треба розраховувати  для сплати податку на нерухомість  без пільги.

За 1 кв. метр житлової площі об'єкта, який не підпадає під пільгу:
- для квартир,  житлова площа яких не перевищує  240 м2, та житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 м2, ставки податку не можуть перевищувати 1% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року;
- для квартир,  житлова площа яких перевищує  240 м2, та житлових будинків, житлова площа яких перевищує 500 м2, ставка податку становить 2,7 % розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.
Відповідно  до статті 8 Закону України від 06 грудня 2012 року „Про Державний бюджет України  на 2013 рік” встановлений розмір мінімальної  зарплати станом на 01 січня 2013 року в  розмірі – 1147 гривень.
 
9. Хто повинен сплачувати податок  на нерухомість?

Перелік платників податку на нерухомість визначений пунктом 265.1 ПКУ, а саме ними є власники об’єктів житлової нерухомості (фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти).

10. Які строки сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?

Для фізичних осіб: протягом 60 календарних днів з дня отримання податкового повідомлення-рішення.
Для юридичних осіб: авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.Що розуміється під поняттям «об’єкт житлової нерухомості»?

Відповідно до пункту 14.1.129 Податкового кодексу до об’єктів житлової нерухомості відносяться будівлі, віднесені відповідно до законодавства до житлового фонду, дачні та садові будинки. Об’єкти житлової нерухомості поділяються на: житловий будинок, житловий будинок садибного типу, прибудова до житлового будинку, квартира, котедж, кімнати у багатосімейних (комунальних) квартирах, садовий будинок, дачний будинок.
 
11. Чи є нерухомість, яку не треба оподаткувати податком на нерухоме майно?

Перелік такої нерухомості  визначений пунктом 265.2.2 ПКУ. Це:
- об'єкти житлової нерухомості, які перебувають у власності держави або територіальних громад (їх спільній власності);
- об'єкти житлової нерухомості, які розташовані в зонах відчуження та безумовного (обов'язкового) відселення, визначені законом;
- будівлі дитячих будинків сімейного типу;
- садовий або дачний будинок, але не більше одного такого об'єкта на одного платника податку;
- об'єкти житлової нерухомості, які належать багатодітним сім'ям та прийомним сім'ям, у яких виховується троє та більше дітей, але не більше одного такого об'єкта на сім'ю;
- гуртожитки.

12. Де прочитати що є базою оподаткування податком на нерухомість і почути на прикладі?

Згідно пункту 265.3.1 Податкового кодексу України базою оподаткування є житлова площа об'єкта житлової нерухомості. Наприклад, загальна площа квартири 61 м2, а житлова 48 м2. Податок сплачується з 48 м2, тобто з житлової площі, а не з загальної.

13. Чи є якісь пільги зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, якщо можна, то роз'ясніть на прикладі?

Пільги з податку на нерухомість встановлені тільки для фізичних осіб та становлять:
- для квартири – 120 м2,
- для житлового будинку – 250 м2.
База оподаткування зменшується на вказану кількість квадратних метрів. При цьому, зменшення надається один раз за звітний період і застосовується до об’єкта нерухомості, у якому особа зареєстрована, або до іншого об’єкта за вибором платника податку.
Наприклад, фізична особа володіє будинком житловою площею 400 м2. З урахуванням пільги, вона повинна буде сплачувати податок на нерухомість за 150 м2, а не за всю площу.

14. Чи передбачена відповідальність за несплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?

Відповідальність однакова як для фізичних так і для юридичних  осіб. Вона встановлена пунктом 126.1 Податкового кодексу, згідно якого за несвоєчасну сплату податку на нерухомість платнику податків загрожує:
Штраф в розмірі 10% від суми погашеного податкового боргу – при затримці до 30 календарних днів.
Штраф в розмірі 20% від суми погашеного податкового  боргу – при затримці більше 30 календарних днів.

15. Пільга застосовується лише до одного об’єкта нерухомості, чи можна зсумувати кілька?

Наприклад. Фізична особа  володіє двома квартирами по 60 кв.м. Пільга застосовується лише до однієї квартири. За іншу квартиру доведеться платити податок на нерухоме майно  в повному розмірі за всю площу  квартири.

16. Поясніть як все буде відбуватись, я маю на увазі нарахування та сплата податку ?

Податок за нерухомість фізичних осіб розраховується податковою службою  самостійно. До 1 липня звітного року податкова служба надсилає громадянину податкове повідомлення рішення, в якому зазначається сума податку до сплати та реквізити платежу. З дня отримання податкового повідомлення рішення у громадянина є 60 календарних днів для сплати податку.
Громадянин може звернутися до податкової служби для звірки. Якщо в результаті звірки сума податку зміниться, фізичній особі надсилається інше податкове повідомлення- рішення.

17. Мене цікавить податок на нерухоме майно, яке перебуває на балансі у юридичної особи?

Юридичні особи подають  до податкової служби податкову декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки до 1 лютого звітного року з розбивкою річної суми податку поквартально. Наприклад, декларацію за 2013 рік треба подати до1 лютого 2013 року. Декларація подається до податкової служби за місцезнаходженням об’єкта оподаткування. Тобто, якщо юридична особа володіє об’єктами житлової нерухомості у двох різних районах міста, то треба подавати дві декларації до податкової служби кожного району.
Щодо новоствореного (нововведеного) об'єкта житлової нерухомості декларація подається протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об'єкт.

18. Чи є якість особливості сплати податку на нерухомість для фізичних осіб підприємців?

Ні, не встановлені. Стаття 265 Податкового кодексу не встановлює такого платника податку як фізична  особа-підприємець. Підприємці сплачують податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки як звичайні фізичні особи.

19. У мене є нежитлові приміщення, чи треба сплачувати податок на нього?

Ні, не треба. Податок сплачується  тільки за об’єкти житлової нерухомості.

20. Чи треба сплачувати податок на нерухомість людині, яка володіє квартирою до 120 кв.м.?

Ні, не треба. Завдяки  пільзі база оподаткування податком на нерухомість зменшується до нуля. Таким чином сплачувати податок  не треба

21. А чи будуть сплачувати податки народні обранці, які мають по декілька квартир та будинків? Чи це знову податок для пересічних громадян?

Так, народні депутати будуть сплачувати податок  на нерухоме майно, в Кодексі пільги щодо них не зазначені.  Орган ДПС буде нараховувати податок та надсилати фізичним особам податкові повідомлення-рішення про розмір нарахованого податку. Такі повідомлення будуть формуватися на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

22. В Чернігові встановлено найвищу ставку податку на нерухомість в Україні. Поясніть будь ласка з чим це пов’язано.

Відповідно п.265.5 ст..265 Податкового кодексу України. ставки встановлюються сільською, селищною або міською радою.
Рішенням Чернігівської міської ради  від 30 листопада 2012 року встановлено ставки податку на нерухоме майно:
За 1 кв. метр житлової площі об’єкта житлової нерухомості:
- 1 відсоток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. метрів, та житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 кв. метрів;
- 2,7 відсотка розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, для квартир, житлова площа яких перевищує 240 кв. метрів, та житлових будинків, житлова площа яких перевищує 500 кв. метрів.
Ставки встановлені відповідно п.265.5 ст..265 Податкового кодексу України.

23. Поясніть будь-ласка яким чином буде надавитися пільга по оподаткуванню якщо платник податку має декілька квартир (часток) у власності:

1. Пільга надається за місцем проживання особи(прописки)?

Відповідно до підпункту 265.7.3 пункту 265.7 статті 265 Кодексу платники податку на підставі документів, що підтверджують їх право власності на об’єкт оподаткування та місце проживання (реєстрації), мають право звернутися до органів державної податкової служби для звірки даних щодо житлової площі житлової нерухомості, пільги зі сплати податку, ставки податку та нарахованої суми податку.
Таким чином, пільга буде застосовуватись до об’єкта житлової нерухомості, у якій фізична особа – платник податку зареєстрована в установленому законом порядку.
Якщо фізична особа – платник податків виявить бажання застосувати пільгу до іншого об’єкта житлової нерухомості, який перебуває в його власності, вона має надати до 01 липня поточного року письмове звернення (заяву) до податкового органу за місцем реєстрації.

2. Чи потрібно платнику податку звертатися до ДПІ якщо він погоджується з застосуванням пільги до нерухомості в якій мешкає(прописний)?

Ні не потрібно. Орган ДПС буде нараховувати податок та надсилати фізичним особам податкові повідомлення-рішення про розмір нарахованого податку. Такі повідомлення будуть формуватися після отримання інформації про виникнення чи про перехід права власності на такий об’єкт у фізособи від органу держреєстрації прав на нерухоме майно. Також платники можуть самостійно звернутися до органів ДПС для звірки даних щодо площі житлової нерухомості, податкових пільг, ставок та нарахованої суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

3. Яким чином особа звертається до ДПІ з заявою про застосування пільги до визначеного ним самим об“єкту нерухомості(одного з декількох):

– конкретно до кого звертається;
– зразок заяви або її зміст ;
– перелік додаткових документів, що треба додати до заяви;
– останній день подання такої заяви.

Якщо фізична особа – платник податків виявить бажання застосувати пільгу до іншого об’єкта житлової нерухомості, який перебуває в його власності, вона має надати до 01 липня поточного року письмове звернення (заяву) до податкового органу за місцем реєстрації. На даний час конкрентної форми заяви та переліку документів, які необхідно додавати не встановлено, тому заяву можна подати у довільній формі

По закінченні інтернет-конференції Петро Ничипорович подякував нашим читачам за поставлені запитання. "Безумовно, тема оподаткування нерухомості цікавить громадян, і я впевнений, що відповіді на запитання будуть корисними не лише для їх авторів, але й для інших відвідувачів. Ми будемо продовжувати роз’яснювальну роботу щодо податку на нерухомість, відмінну від земельної ділянки. І у засобах масової інформації також. Щоб всі громадяни були обізнані з даного питання та вчасно сплатили до бюджету податок або ж скористалися пільгою, наданою законодавством. До нових зустрічей", - підбив підсумки сьогоднішньої інтернет-конференції заступник заступник голови ДПС у Чернігівській області.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.