Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 21:11:23

Жовтнева: в одному з сіл Чернігівщини залишили комуністичну назву вулиці

09.04.2024   12:38Агенцiя

До 27 квітня цього року завершується другий етап очищення публічного простору від символіки російської імперської політики на виконання Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

Відповідальність на цьому етапі Законом покладена персонально на сільських, селищних, міських голів, які своїми рішеннями мають прибрати російську імперську символіку. На першому етапі за попередні 6 місяців це мали зробити сесії органів місцевого самоврядування.

Як стало відомо з відкритих джерел, 11 березня в Лосинівській селищній громаді Ніжинського району Чернігівської області було проведено громадські слухання щодо нових назв вулиць, які перейменовують відповідно вимог Закону.

Під час розгляду питання щодо перейменування вулиці Жовтневої на нову назву Затишна в селі Сальне вирішили відмовитися від цього, погодившись з аргументацією двох громадян, що нібито «Жовтнева названа за назвою календарного місяця «жовтень». Ніякої асоціації з пропагандою російської імперської політики вона не викликає».

Розглянемо цю аргументацію відповідно чинного законодавства.

Назва вулиці Жовтнева у селі Сальне з’явилася в часи існування Союзу Радянських Соціалістичних Республік. Комуністичний тоталітарний режим нав’язував цей топонім на честь діяльності комуністичної партії — Жовтневого перевороту 25 жовтня (7 листопада) 1917 року. Саме тому він став у часи існування СРСР одним із наймасовіших.

Відповідно підпункту «є» пункту 4 частини 1 статті 1 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» назви на честь Жовтневого перевороту 25 жовтня (7 листопада) 1917 року є символікою комуністичного тоталітарного режиму та підлягають перейменуванню.

Звертає увагу, що перейменування назви вулиці Жовтнева у селі Сальне відповідно державної політики декомунізації повинно було здійснитися ще в 2015—2016 роках!

Також варто нагадати, що в пункті 2 частини 1 статті 2 Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» чітко та однозначно вказано: російська імперська політика (російська колоніальна політика), як система заходів, здійснювалися органами управління, збройними формуваннями, політичними партіями, недержавними організаціями, установами, підприємствами, групами чи окремими громадянами і Союзу Радянських Соціалістичних Республік.

Отже, СРСР теж здійснював російську імперську політику, а топонім Жовтнева відноситься до символіки комуністичного тоталітарного режиму — символіки російської імперської політики.

Таким чином, відповідно вимог закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» і Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» назва вулиці Жовтнева у селі Сальне Лосинівської селищної громади Ніжинського району Чернігівської області підлягає перейменуванню.

 

Сергій Бутко,

Український інститут національної пам’яті

Останні новини Чернігівщини

Троє ветеранів з Чернігівщини перемогли у конкурсі Варто: скільки грошей їм вдасться залучити в громади 12:24

3 ветеранських бізнеси з Чернігівщини перемогли у конкурсі фінансування “Варто почати власну справу” від Українського ветеранського фонду. Переможців обирала незалежна експертна комісія.

“Музичний всесвіт Ференца Ліста” 12:19

Відомі українські піаністи Аліна Романова і Артем Ляхович 28 квітня 2024 року продемонстрували чернігівський публіці “Музичний всесвіт Ференца Ліста”.

 Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка

Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка 12:14

Нагальними потребами деокупованих громад є розвиток і відбудова. Так вважає сільська голова села Іванівка Чернігівської обл. Олена Швидка.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:39

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 2 пожежі та 1 випадок загибелі на водних об'єктах. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

Чернігівські поліцейські розслідують кримінальне провадження за фактом браконьєрського вилову риби під час нересту 08:52

26 квітня в Менській громаді співробітники водної поліції разом з рибоохоронним патрулем виявили рибалку, який поблизу села Миколаївка ловив рибу забороненими знаряддями – зяберними сітками.