Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 06:59:35

Нове довідкове видання – бібліографічний покажчик "Туристичними шляхами Чернігівщини"

21.11.2023   15:11Агенцiя

Чернігівська область славиться великою кількістю визначних пам'яток історії та архітектурних перлин світового значення. Також в області наявні величезні природні, лікувально-оздоровчі, рекреаційні, історико-культурні ресурси, які забезпечують розвиток найрізноманітніших видів туризму: культурно-пізнавального, сільського, зеленого, гастрономічного, активного, релігійного, лікувально-оздоровчого, пляжного тощо.

  За кількістю пам'яток культурної спадщини Чернігівщина посідає одне з топових місць в Україні. Серед понад 9 тисяч пам'яток, що налічуються в області, 1779 мають загальнонаціональне значення, а близько 200 – світове. До Списку історичних населених місць України включено 14 населених пунктів Чернігівщини, серед яких – Чернігів, Ніжин, Остер, Новгород-Сіверський, Батурин, Прилуки та ін.
  В області розташовано понад 30 музеїв найрізноманітнішого спрямування: краєзнавчі, історичні, археологічні, меморіальні, літературні тощо; 3 національні заповідники ("Чернігів стародавній", "Гетьманська столиця", "Качанівка") Міністерства культури та інформаційної політики України й меморіальний комплекс "Пам'яті Героїв Крут" Міністерства оборони України. У музеях області зберігається близько 350 тисяч експонатів.
  На Чернігівщині є понад 500 територій та об'єктів природно-заповідного фонду, найбільші серед яких – Мезинський національний природний парк, Міжрічинський регіональний ландшафтний парк, Тростянецький дендропарк тощо.
  Щоб ознайомити читача з туристичною індустрією області, фахівці Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових підготували бібліографічний покажчик "Туристичними шляхами Чернігівщини". У ньому зібрано матеріали про обласні заповідники, пам'ятки архітектури та археології.
  За видовою ознакою до покажчика включені книги, збірники, брошури, бібліографічні посібники, публікації з газет і журналів. Матеріал систематизовано за розділами (по районах області), які в комплексі містять інформацію про основні історичні та архітектурні пам'ятки Чернігівщини. Для зручності користувачів у межах кожного розділу матеріали розміщено у хронологічній послідовності, а у межах року – за алфавітом авторів та назв документів.
  Опис літератури здійснено відповідно до чинних державних стандартів. Бібліографічні описи пронумеровані.
  Використовується система посилань. До випуску ввійшло 1081 друковане джерело.
  Довідковий апарат складається з алфавітного та географічного покажчиків.
  Видання може бути корисним краєзнавцям, екскурсоводам, викладачам і студентам вищих навчальних закладів.
  З онлайн-версією покажчика можна ознайомитися на сайті Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Софії та Олександра Русових у розділі "Електронна бібліотека" за адресою: http://libkor.com.ua:8088/frm/download.php?part=3&id=345
 

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.