Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 03:13:18

Вийшов друком краєзнавчий щорічник "Знаменні і пам’ятні дати Чернігівської області на 2021 рік"

04.12.2020   08:30Агенцiя

Вийшов друком краєзнавчий щорічник «Знаменні і пам’ятні дати Чернігівської області на 2021 рік», який підготували працівники Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка.

Метою посібника є популяризація інформації з актуальних питань життя області та відомостей про минулі покоління знаних земляків і відомих сучасників, забезпечення формування історичної пам’яті та допомога у патріотичному вихованні молоді.

Календар складається з хронологічного переліку знаменних і пам’ятних дат, котрі мають відзначатися у 2021 році та додаткових відомостей і рекомендаційних списків до найцікавіших визначних дат, які підготували укладачі видання.

Краєзнавців і журналістів, музейних і бібліотечних працівників, викладачів та студентів зацікавлять довідки про долю архієпископа Феодосія Углицького, канонізованого церквою 125 років тому; письменника і поета Дмитра Тася (Могилянського), чернігівського вчителя математики, живописця-аматора Леоніда Митькевича, сина письменника Михайла Коцюбинського, директора Харківської наукової бібліотеки, Книжкової палати України Романа Коцюбинського – усі ці люди були репресовані радянською владою у часи тоталітаризму.

Також уважний читач матиме змогу познайомитися з науковою, педагогічною та громадською діяльністю українського історика, директора Навчально-наукового інституту історії та соціогуманітарних дисциплін імені О. М. Лазаревського Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка, президента клубу «Краєзнавець» ОУНБ імені В. Г. Короленка, професора Олександра Коваленка, творчістю українського скульптора, авторки пам’ятників бджоляру П. Прокоповичу в Батурині, кобзарю О. Вересаю в Сокиринцях, скульптурної композиції з бронзи борцям руху Опору нацистам в Корюківці, пам’ятника М. Попудренку в Чернігові Інни Коломієць, науковця та поетеси, лауреатки багатьох премій, чернігівки Тетяни Дзюби, перегорнути сторінки історії містечка Остер Козелецького району тощо.

Щорічник «Знаменні і пам’ятні дати Чернігівської області на 2021 рік» має рекомендаційний характер і не претендує на вичерпність. Допоміжний апарат посібника складається з іменного покажчика.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.