Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 00:09:11

Представлено виставку "Проти Голіафа"

15.10.2020   09:27Агенцiя

13 жовтня у Чернігові до Дня Захисника України відбулося відкриття виставки «Проти Голіафа».

Йому передував урочистий захід, на якому керівництво області й міста разом із громадою Чернігівщини, військовослужбовцями Чернігівського гарнізону вшанували пам’ять захисників України, які полягли за свободу й незалежність України, віддали шану полеглим Героям козацької доби, УПА, Небесної Сотні, російсько-української війни.

На презентацію виставки зібралися військовослужбовці та представники громадськості.

«Для мене День Захисника України є одним із найвеличніших свят сучасної Української держави. Такі виставки надзвичайно важливі. Правильним є застереження, що забуття власної історії веде до знецінення нас як українців, як державної нації», – підкреслила під час вітального виступу Ірина СІМОНОВА, директорка Обласного молодіжного центру Чернігівської обласної ради.

Звертаючись безпосередньо до військовослужбовців, вона наголосила: «Завдяки таким людям, як ви, існує наша держава, а завдяки людям, про яких розповідає виставка, була виборена вільна Україна».

З Днем Захисника України привітав від імені Українського інституту національної пам’яті Сергій БУТКО, представник Інституту в Чернігівській області.

Представляючи виставку «Проти Голіафа», він поділився такою думкою: «Сьогодні ви маєте можливість дізнатися про вісім велетнів духу – легендарних українських Героїв часів Другої світової війни та повоєнного часу, завдяки яким на мапі світу зараз є вільна Україна. Мабуть закономірно, що ви, – Українське військо, добровольчий та волонтерський рухи, тобто сам народ, – зуміли з 2014 року зупинити наступ російського агресора, який має одну з найбільших й найпотужніших армій світу. Більше того, загарбники вас бояться – бояться вашої мужності, відданості власному народу, вмінню воювати! Ви героїчні нащадки славетних предків. Для Захисника України зброя важлива, вміння воювати теж, проте перемогу у самих найважчих обставинах визначає саме любов до свого народу, віра у правильність обраного життєвого шляху та мети, незламна воля».

Представник Інституту національної пам’яті розповів про Степана БАНДЕРУ, який не зламався в нацистському концтаборі і не відкликав Акт відновлення Української Держави, проголошений у Львові 30 червня 1941 року; Романа ШУХЕВИЧА, який 7 років очолював УПА в найбільших її зіткненнях з радянським режимом; Василя ГАЛАСА – автора ідеї «Великого рейду» в Західну Європу, щоб пробити залізну інформаційну завісу; Василя КУКА, який розбудовував ОУН у східній Україні та зберіг кадри підпілля після загибелі Шухевича, а залишені ним на допитах свідчення зафіксували справжню історію УПА (при цьому генерал не надав ворогу жодних свідчень про тих, хто ще залишався у підпіллі); Євгена ГРИЦЯКА – одного із лідерів Норильського повстання 1954 року, що пришвидшило кінець ГУЛАГу; Катерину ЗАРИЦЬКУ, організаторку Українського Червоного Хреста; Ірину ТИМОЧКО-КАМІНСЬКУ – надрайонну провідницю, бойову командирку, котра ще зі шкільної лави пішла в армію і особисто брала участь у боях; Іллю ОБЕРИШИНА, який 40 років провів у підпіллі, вийшовши тільки після Референдуму за незалежність 3 грудня 1991 року.

Організатори презентації: Український інститут національної пам’яті, Чернігівський обласний молодіжний центр за сприяння Чернігівської облдержадміністрації.

Організатор виставки: Центр досліджень визвольного руху. Партнери: Український інститут національної пам’яті та Українське національне інформаційне агентство «Укрінформ».

ВИСТАВКУ «ПРОТИ ГОЛІАФА» ПРОТЯГОМ ДВОХ ТИЖНІВ МОЖНА ПЕРЕГЛЯНУТИ В ЧЕРНІГІВСЬКОМУ ОБЛАСНОМУ МОЛОДІЖНОМУ ЦЕНТРІ (ВУЛ. МАГІСТРАТСЬКА, 3, М. ЧЕРНІГІВ), А ПОТІМ ВОНА БУДЕ ЕКСПОНУВАТИСЯ В ОБЛАСТІ.

Сергій ГОРОБЕЦЬ, Український інститут національної пам’яті

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини