Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 22:47:14

У Прилуках відзначають Міжнародний день музеїв

18.05.2020   13:38Агенцiя

Серед музеїв України одним з найстаріших є Прилуцький краєзнавчий музей імені В.Маслова.

В його стінах зібрані археологічні, історичні, природничі, етнографічні та мистецькі пам’ятки Прилуччини, які розповідають про багатовікову історію Приудайської землі, про її чарівну природу, про видатних українців та їх життя.

У кінці ХІХ століття на зборах повітового земства 22 вересня (4 жовтня за новим стилем) 1894 року, було одноголосно прийнято рішення про створення в Прилуках природничо-історичного музею.
У 1927 році завідуючим окружного музею стає професор Василь Іванович Маслов. Він створив у Прилуках один із найкращих на той час музеїв в Україні. Основою для створення нової експозиції послужила Галаганівська приватна музейна збірка, яка складалася із шедеврів світового мистецтва: Т.Шевченко, Л.Жемчужников, В.Штернберг, І.Соколов, К.Трутовський, О.Іванов, І.Айвазовський, Л.Лагоріо, М.Клод. А, крім того, чудова колекція старовинних українських портретів і народних картин 17-19 століть, картини західноєвропейських майстрів, ікони, збірка італійських гравюр, вази з коштовних гірських порід, колекції старовинних меблів, бронзи, килимів, козацької зброї, монет та медалі. Це далеко неповний перелік того, що зібрав і зберіг В.І.Маслов із своїми помічниками.

Вдалося зберегти музейне зібрання і в лихолітні роки 1932-1933, 1937 та буремні роки Великої Вітчизняної війни. Лише в 1953 році, коли до справи взялися «ідейні» діячі, під приводом нестачі коштів та браку приміщення, з музею було вивезено все найцінніше і найкраще до Чернігівського історичного музею.
Однак музей продовжував працювати. За цей час зібрання краєзнавчого музею поповнилися художніми творами відомих українських художників, художників-прилучан. Була зібрана колоритна колекція декоративно-ужиткового мистецтва, колекція ікон, нумізматична збірка.

Музей та краєзнавче товариство ім. В.І.Маслова стали ініціаторами випуску щомісячного періодичного видання «Скарбниця».
За свій досить таки солідний вік, музей відчув на собі довгий та нелегкий шлях становлення нашої держави. Протягом всього існування музею по всяк час виникало питання відсутності постійного приміщення під музейне зібрання.

Сьогодні, 18 травня, до Міжнародного Дня музеїв на майданчику біля пам’ятника В.І. Маслову відкрито виставку під відкритим небом «Цікаві експонати музею».

В експозиції представлені найцікавіші музейні експонати, які дотичні до різних епох становлення Прилуччини. Це і елементи археології часів зарубинецької і черняхівської культур, Київської Русі; козацький патронташ, стріли, люльки для куріння; знак Прилуцького міського голови 19ст.; унікальна кераміка 19ст., військове приладдя різних епох; медичні інструменти знаних Прилуцьких лікарів.

Виставка під відкритим небом – це майданчик для поєднання інтересів відвідувачів і музейників за умов обмежувальних заходів та унікальна можливість збагачення містян історією рідного краю.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини