Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:34:27

Відкрилася міжнародна наукова конференція, присвячена 950-річчю заснування Антонієвих печер

11.10.2019   10:39Агенцiя

Цього року відзначається 950-річчя заснування Антонієвих печер – унікальної історичної перлини Чернігова.

На честь цього 10-11 жовтня в Чернігові проводиться міжнародний науковий форум, на який зібралися більше 46 науковців-доповідачів, а також почесні гості та зацікавлені слухачі.
Відкрився форум у стінах Чернігівської міської ради, де пройшла урочиста академія до 950-річчя заснування Антонієвих печер м. Чернігова. По її завершенню тут у присутності гостей та журналістів проведене спецпогашення художнього конверту із зображенням цієї пам’ятки.

Від імені міського голови, Чернігівської міської ради та територіальної громади всіх,  хто бере участь у відзначенні цього ювілею, привітав заступник чернігівського міського голови Олександр Ломако.

- Безумовно, Антонієві печери є одним з символів нашого міста, візитівкою Чернігова, місцем сили. Це свідок майже всіх подій в історії нашого міста. Це й уособлення амбіцій Чернігова, бо комплекс печер був створений в той період, коли наше місто змагалося за велич і лідерство зі столицею Київської Русі. І сьогодні ми маємо брати приклад з тих наших предків – теж не відчувати себе провінційним містом, а задумувати й реалізувати проекти, які були б свідченням амбіцій нашого Чернігова, - сказав він зокрема. 

Серед іншого Олександр Ломако у своїй промові нагадав про проект благоустрою території біля Антонієвих печер, який передбачав і зручний під’їзд, і сучасні санітарні зручності для тих, хто вийшов з туристичних автобусів. Цей проект розроблений і є одним з пріоритетних для міста, але через юридичні питання (бо це державна власність і не всі погодження отримані) та фінансові складності поки не втілений. Чернігів не полишає намірів його реалізувати, оскільки прагне розвивати туризм, а Антонієві печери – туристичний магніт.

Генеральний директор  Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Юрій Соболь у своєму виступі теж розповів присутнім про перспективу. А саме, про проект подальшого відновлення пам’ятки, який передбачає розчищення, укріплення та музеєфікацію рештків каплиці та підпірної стінки Новоантонієвих печер, які розташовані поруч зі збереженим печерним комплексом. Окрім того, побудову перехідного містка між ними, що в комплексі дало б відтворення садиби Іллінського монастиря кінця ХVII – початку XVIII століть. У 2016 році вже починалося проектування цих робіт за кошти інвестора, але повністю воно виконане не було .

Заступник міського голови запевнив, що місто готове відігравати активну роль у реалізації обох цих проектів, якщо це буде можливим у правовому та економічному планах. В ідеалі, щоб такі проекти втілювалися на умовах співфінансування з державою і при залученні коштів меценатів.

За всі роки свого існування як музейного об’єкту (з 1968 року) Антонієві печери прийняли більше 2 мільйонів 200 тисяч відвідувачів, - повідомив у своєму виступі Юрій Соболь.

Учасників наукового зібрання привітали також керівники області, представники духовенства, відомі науковці, делегати з інших музеїв-заповідників України, у тому числі й Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Зокрема, під оплески присутніх серед науковців-дослідників слово було надане чернігівцю Герарду Кузнєцову, який довгі роки був керівником секції спелеоархеологічних досліджень заповідника «Чернігів стародавній». Свого часу ця секція зробила дуже багато для приведення печер до ладу після їх відкриття для доступу.

З нагоди 950-річчя заснування Антонієвих печер почесними відзнаками були нагороджені їх співробітники та дослідники.

По закінченні урочистої частини спецпогашення конвертів, випущених спеціально до 950-річчя Антонієвих печер, відбулося у фойє Чернігівської міської ради. Таких конвертів зі зробленим сьогодні штампом буде всього 50. На них зображені вхід до печер та навколишні храмові споруди, а також фрагмент ікони Антонія та Феодосія Печерських, яка знаходиться в архітектурно-історичному заповіднику. Провели спецпогашення спільно представники «Укрпошти», «Чернігова стародавнього» та Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини