Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 15:20:25

Довженків край: від Капелюша до Арт-резиденції митця

04.07.2019   07:34Агенцiя

Сосницька громада у своєму становленні та розвитку демонструє неабияку силу волі та жагу до вдосконалення. Саме тут до влади прийшла молода команда, яка за три роки змогла зрушити з місця не лише загальноприйняте «Так було завжди», а і формує новий стиль життя на території.

Для Андрія Портного, Сосницького селищного голови, та його команди децентралізація та створення об’єднаної громади стали не просто викликом, а можливістю довести – життя у невеличкому містечку або селі може бути якісним та комфортним.

Одним із напрямків розвитку громади в стратегії розвитку Сосницької ОТГ, розробленої за участі експертів Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», зазначений туристичний напрямок. Про фестивальний рух та подієвий туризм мова йшла під час чергової виїзної консультації Оксани Стельмах, радниці з комунікацій Чернігівського ЦРМС.

Сосницька ОТГ по праву зветься Довженківським краєм: тут є кінотеатр Довженка, музей і головне садиба митця. А минулого року тут вперше відбувся кіномистецький фестиваль «Капелюш».

«Було б дуже сумно, якби на батьківщині кіномитця, де зберігся кінотеатр, забули про кіно. Тому ми вирішили започаткувати кінофестиваль. Почався він із кіноконкурсу два роки тому, на який охочі подали менш як десять заявок та робіт. Але всім учасникам сподобалася атмосфера та ідея, і тому вирішили наступного року провести цей захід в іншому форматі», - розповідає Віталій Супрун, завідувач Сосницького краєзнавчого музею ім. Ю.С. Виноградського.
У травні 2018 року в громаді пройшов І Молодіжний фестиваль кіно та мистецтва «Капелюш».

Фестиваль поєднав в собі майстер-класи, екскурсії, перегляд професійних та аматорських кінострічок, фотовиставки та спілкування з режисерами, митцями. А вже увечері, як і анонсувалося, просто неба оголосили переможців конкурсу аматорського кіно "Кінокрок", на який подавали свої творчі спроби усі охочі. Тоді переміг Денис Джима, учень Сосницького навчально-реабілітаційного центру, із неймовірно зворушливою роботою в стилі «німого» кіно.

Кажуть, що Денис вже готує нову кінострічку на цьогорічний конкурс, який відбудеться 20 липня у Сосниці.

Окрім конкурсу кіноробіт цього року оголосили і фотоконкурс. Також в рамках фестивалю планують роботу кіномайстерень. «Заснувати фестиваль кіно і не наповнити його «кінозмістом» – це було б не правильно. Ми хочемо наповнити фільмами, анімацією, творчістю саме місцину, де народився Довженко. Перетворити нашу громаду на кіномекку, щоб сюди їхали туристи, митці, аматори, щоб тут вчили і вчилися робити справжнє кіно: від задуму до готового продукту», - розповідає Андрій Ткач, начальник відділу економіки та інвестицій Сосницької селищної ради. І додає, що на фестиваль запросили гостей з інших областей, де кіномайстерні вже є, щоб вони розповіли про свій досвід. В програмі також майстер-класи з ораторського мистецтва, гримування та кінозйомок і багато кіно.

Організатори Молодіжного фестивалю кіно і мистецтва «Капелюш» в один голос стверджують, що Довженко – це не просто земляк, який жив на території Сосницької громади. Довженко – це дійсно бренд Сосниччини. «Фестиваль «Капелюш» - це інше звучання спадщини Довженка. Це презентація Олександра Довженка в іншому світлі. Минулого року це були його шаржі, світлини та малюнки. Його капелюхи… Хочемо, щоб його сприймали живим, а не просто як пам’ятник, мертвий обеліск. А його садибу перетворити на справжню Арт-резиденцію – майданчик для спілкування та творчості», - каже Віталій Супрун. На його думку, подібні заходи не тільки привабливі для туристів та гостей громади, а і виховують любов до кіномистецтва у жителів громади, розвивають смак та бажання творити. З весни в громаді стали популярними кінопокази під відкритим небом. Віталій говорить, що пересувний кінотеатр збирає від 20 до 50 глядачів і може організуватися у будь-якому куточку громади: у парку, в полі, під мостом, у клубі або на галявині у лісі.

Організація кінофестивалю справа не дешева. А тому організатори намагаються залучати гроші з різних джерел. Цього року подали проєкт «Арт-резиденція Довженка» на конкурс «Малі міста – великі враження». Ініціатива цікава і багатогранна, включає створення віртуальних екскурсій по музею, сайту, кіномайстерень із сучасним обладнанням. «Ми хочемо осучаснити музей. З образу Довженка потрібно скинути весь нафталін, наблизити митця до нас, бо він ще по-справжньому не вивчений і не прочитаний. У нього багато талантів, які тривалий час від нас приховували. І як художника, і як сценариста, і як поетичного складу людини. І якщо ми, використовуючи різні форми залучення людей для вивчення його талантів, зможемо розвивати економічну сферу таку, як туризм, то це буде дуже добре», - каже Андрій Ткач.

Крім фестивалю «Капелюш», у громаді готуються до 125-річчя Довженка. І тут не обійдеться без сюрпризів. У Людмили Кликової, ландшафтного дизайнера, яка переїхала до Сосниці кілька років тому, та Віталія Онищенка, коваля, виникла ідея створити в центральному парку містечка фотозону. Серед квітів та дерев на гостей чекатиме знімальний майданчик, де буде кована камера часів, коли ще знімав Довженко. Поруч буде стільчик, де кожен охочий зможе сфотографуватися, і лавочка стилізована під кіномистецтво.

«В парку вже підготували місце під майбутній майданчик і він миттєво став популярним для фотосетів серед жителів Сосниці та гостей, особливо серед весільних фотографів. Стають популярними фотозйомки молодят на території музею в українському стилі та вбранні. Ми створюємо об’єкти, трансформуємо простір, щоб це було цікаво і нам, і туристам. Якщо це буде, то ми будемо цікаві світу. Адже конкуренція між громадами чим далі, тим буде жорсткішою. І щоб ми не стали тією сірою мишею про яку ніхто не буде ні знати, треба бути чимось цікавим світу. І от пошук цих цікавинок триває», - розповідає Андрій Ткач.

Отже, якщо бажаєте зануритися в атмосферу кіномистецтва вирушайте 20 липня до Сосницької громади на ІІ Молодіжний фестиваль кіно та мистецтва «Капелюш», повідомляє Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини