Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 14:14:49

Бібліотекарі Чернігівщини зібралися разом, щоб обмінятися досвідом

10.06.2019   08:40Агенцiя

Вже вп'яте за ініціативи Чернігівського обласного відділення УБА та за підтримки Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка представники сільських бібліотек області з Бахмацького, Бобровицького, Новгород-Сіверського, Борзнянського, Ічнянського, Городнянського, Прилуцького районів, Носівської та Менської ОТГ зібралися 5 червня на виїзному круглому столі "Я пропоную свій досвід" на базі Великощимельської сільської бібліотеки-філії Сновської ЦБС, переможниці цьогорічного конкурсу "Краща сільська бібліотека".

Делегацію гостинно зустрічали: в.о. старости Великощимельської сільської громади Борис Олександрович Добродій, начальник відділу культури і туризму Сновської міської ради Наталія Михайлівна Добненко, директор Сновської ЦБС Ніна Павлівна Мокросноп.
 
Розпочалася робота круглого столу з екскурсії бібліотекою, яку провела господиня закладу Юлія Петрівна Слепцова. Пані Юлія переймається долею ввіреного їй закладу, активно співпрацює зі школою, садочком, творчими майстрами тощо. На кожній книжковій поличці, у кожному куточку приміщення, осяяного сонцем, рясною зеленню кімнатних квітів та невтомною працею господині відчувається любов до професії, до книги, до читача. У бібліотеці представлені різноманітні креативні книжкові виставки: "Аптека для душі" (рекомендує різножанрову літературу для лікування певних хвороб), "Я не пам'ятаю назви книги, але вона синя" (підбірка книг різної тематики за синім кольором), "На допомогу справжнім господарям" тощо. Гарно вписалися у приміщення бібліотеки і фотозона з каміном, кінозал та дитячий куточок. На окремому стелажі представлені роботи членів клубу "Афродіта" та Клубу вихідного дня. Це і картини вишиті бісером, і ляльки-мотанки, і декоровані пляшки, і вироби в техніці оригамі. З інформацією про заходи, які відбуватимуться протягом місяця, читачі можуть ознайомитися на стенді "Бібліовісник". Юлія Петрівна постійно проводить заходи з патріотичного виховання, зі збереження народних традицій, просування читання тощо. Чільне місце у роботі бібліотеки відводиться життю громади, історії села, літературним талантам Сновщини. Пані Юлія також висловила вдячність Борису Олександровичу Добродію, адже саме завдяки його підтримці бібліотека може похизуватися ошатним ремонтом, опаленням, швидкісним інтернетом.
 
Після цікавої екскурсії до бібліотекарів області з вітальним словом звернулася голова обласного відділення УБА, директорка Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка Інна Михайлівна Аліференко, яка зазначила, що Українська бібліотечна асоціація працює з метою об'єднання бібліотекарів області, а круглі столи сприяють обміну досвідом, впровадженню у діяльність нових форм та методів роботи з читачами. Побажала присутнім натхнення, творчих успіхів, сил та наснаги.
 
Заступниця голови ЧОВ УБА, директорка Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва Марина Олександрівна Латамарчук порадила бібліотекарям звертати на себе увагу місцевої влади, активно долучатися до життя громади.
 
Тамара Миколаївна Клюй, директорка Чернігівської обласної бібліотеки для дітей, запросила бібліотечних фахівців до участі у різноманітних дитячих конкурсах та акціях.
 
Координувала роботу круглого столу модератор заходу, головний бібліотекар науково-методичного відділу Лариса Михайлівна Притиковська. Учасники у дружньому колі ділилися досвідом в організації та проведенні соціокультурної діяльності, краєзнавчої роботи, розповідали про роботу клубів за інтересами, про співпрацю з різноманітними закладами. Свої розповіді унаочнювали цікавими презентаціями, відеороликами, теками з фотографіями до певних свят. Кожна представниця сільської бібліотеки в атмосфері взаєморозуміння мала змогу не лише похизуватися досягненнями свого закладу, а й отримати багато корисної інформації та ідей, які можна втілити на практиці.
 
Цікаво було прослухати розповідь завідувачки Оленівської сільської бібліотеки-філії Борзнянської ЦБС Наталії Іванівни Кривець про популяризацію творчості П. Куліша та Ганни Барвінок. З цією метою силами бібліотеки виготовляються та видаються буклети та закладки про видатних людей Борзнянщини, а до 200-річчя від дня народження П. Куліша бібліотекар підготувала гарний відеоролик про письменника.
 
Не залишили поза увагою учасники круглого столу і розповідь креативних бібліотекарів Синявської філії краєзнавчо-інформаційного центру Менської ПБ Наталії Петрівни Руденко та Наталії Миколаївни Деменко. Вони розповіли про роботу клубу за інтересами "Господарочка", метою якого є відродження давно забутих українських страв. Крім того, працівники бібліотеки організовують майстер-класи з приготування страв української кухні та кулінарні свята: День борщу, День сала. Для господинь села бібліотекарі видають закладки з рецептами, які готували "господарочки". Не з порожніми руками Наталія Петрівна та Наталія Миколаївна завітали і на круглий стіл: поділилися з присутніми рецептами та пригостили смачними та запашними гречаними млинцями з салом.
 
Завідувачка Замглайської селищної бібліотеки Ріпкинського району Наталія Михайлівна Пужанська, переможниця торішнього конкурсу "Краща сільська бібліотека", розповіла про цікаві креативні заходи з дітьми: "Піжамну вечірку" (до 8 Березня), "Танок з книгою" (проведений з вихованцями дитячого садочку), "Бібліокафе" та ін. Родзинкою бібліотеки є акція "Відчуй себе бібліотекарем", (школярі допомагають обробляти літературу, записують один одному до формулярів, підклеюють книги тощо).
 
Про просування сучасної української книги у Суничненській філії Сновської ЦБС розповіла Людмила Валентинівна Барбарич, а про проєкт "Час читати" у Кучинівській бібліотеці говорила Людмила Григорівна Ковалевська.
 
Інформацією про краєзнавчу діяльність та різноманітні форми соціокультурної роботи поділилися бібліотекарі Пісківської сільської бібліотеки-філії Бахмацької ЦБС Людмила Петрівна Вайло, Кобижчанської та Осокорівської сільських бібліотек Бобровицької ЦБС Тетяна Миколаївна Шостка та Тетяна Павлівна Пластовець, Малозагорівської сільської бібліотеки-філії Борзнянської ЦБС Світлана Миколаївна Гордієнко.
 
Про роботу краєзнавчої світлиці, що діє при Конотопській бібліотеці-філії Городнянської ЦБС, розповіла Наталія Петрівна Магула, а Валентина Павлівна Копитова повідомила про створення народознавчого мінімузею в Об'єднанській сільській бібліотеці-філії Новгород-Сіверської ЦБС.
 
Досвідом співпраці із закладами культури та освіти ділилися бібліотекарі Дорогинської та Бакаївської сільських бібліотек-філій Ічнянської ЦБС Людмила Петрівна Шадура та Олена Миколаївна Кубрак, про роботу з дітьми та молоддю розповідала завідувачка Ладанської селищної бібліотеки Прилуцької ЦБС Тетяна Миколаївна Бульба.
 
Про роль бібліотеки як інформаційного центру для жителів сільської громади говорила бібліотекарка Іржавецької бібліотеки-філії Публічної бібліотеки Носівської міської ради Алла Іванівна Калинка.
 
По завершенні офіційної частини круглого столу на його учасників чекало ще чимало цікавого. До глибини душі вразила, розчулила й окрилила гостей творчість бібліотекарки Наумівської сільської бібліотеки Корюківської ОТГ, переможниці конкурсу патріотичної поезії ім. Л. Тереховича Ольги Степанівни Лантух. Порадував своїм виступом і народний вокальний ансамбль української пісні "Калина" Сновського БК. Завершився день відвідуванням Сновського історичного музею.
 
Виїзний круглий стіл пройшов конструктивно, плідно, у дружній атмосфері. Бібліотекарі отримали прекрасну нагоду показати свої досягнення та перейняти безцінний досвід колег, надихнутися новими ідеями.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини