Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:18:36

У бібліотеці лікарні відкрилася виставка

18.04.2019   12:36Агенцiя

В умовах бібліотеки Чернігівської міської лікарні № 2 відкрилася виставка, присвячена 110-річчю від дня народження Володимира Неговського, вченого світового значення, основоположника реаніматології, лауреата двох Державних премій, автора наукових праць з питань клінічної смерті та комплексних методів оживлення організму.


Лікар – наш земляк, народився в м. Козелець колишньої Чернігівської губернії в багатодітній сільській родині. Про це повідомила завідувачка бібліотекою Надія Тимошенко.

Визначитись з майбутньою професією допоміг випадок, що трапився в житті Володі ще в дитинстві. Ранньою весною він з товаришем вирішив наламати вербових котиків, які росли за Десною. Проте крихкий лід не витримав, хлопець опинився у крижаній воді, переохолодився, що і привело його на лікарняне ліжко з діагнозом «туберкульоз кісток». Саме в лікарні в нього і з’явилася думка про те, як допомогти хворим подовжити життя. Місяцями лежачи в лікарні, він вирішив, що буде лікарем і його хворі не вмиратимуть.
Рухаючись на милицях, Неговський поїхав вступати до Московського медичного університету. Попри величезний конкурс, юнак зумів поступити до вишу. Вчився сумлінно і водночас працював над собою – тож вже на III курсі розпрощався з однією, а згодом і з другою милицею. В подальшому пересувався за допомогою палиці.

По закінченні університету Неговський потрапив до Інституту експериментальної фізіології і терапії під керівництвом С. С. Брюхоненка, одного з перших винахідників апарату штучного кровообігу. Під час німецько-радянської війни Неговський проявив себе як організатор спеціалізованої бригади медичної допомоги. Завдяки їхній копіткій праці вдалося повернути до життя близько півсотні тяжкохворих бійців.

У післявоєнні роки значно розширилася практична діяльність. Неговський наполегливо розробляв теоретичні питання, проводив величезну фундаментальну роботу із систематизації сучасного досвіду хірургії, кардіології, біохімії, фізіології вищої нервової діяльності. Узагальнення результатів досліджень дозволило Володимиру Неговському заявити на Міжнародному конгресі травматологів у Будапешті (1961) про виникнення нової медичної науки — реаніматології.

Заслуга вченого полягає у створенні цілісного уявлення про способи і засоби сучасної реаніматології в їх теоретичному, експериментальному і клінічному обґрунтуванні. Неговський вважав, що у критичній фазі організм здатний сам боротися за життя — йому слід допомогти, послідовно і дозовано підтримуючи функцію головних органів — мозку і серця. Завдяки науковим розробкам сучасна реаніматологія стала невід'ємною частиною практичної охорони здоров'я.

Вся сучасна реаніматологія базується на 12 основоположних монографіях Неговського. Крім того, ним було опубліковано 10 книг та 400 наукових статей.

У бібліотеці Чернігівської міської лікарні № 2 також є книги, що видані за життя лікаря. Серед творчої добірки – книга Володимира Неговського «Актуальні проблеми реанімації» з дарчим написом від автора. Книга свого часу була подарована видатному лікарю Анатолію Рубцю – батьку Тетяни Фаль (у дівоцтві Рубець), яка багато років очолює гінекологічне відділення Чернігівської міської лікарні №2 та гідно продовжує медичну династію.
Довідково:

Інформація для тих, хто любить живу книгу: книжковий фонд бібліотеки на сьогодні складає більше трьох тисяч екземплярів. Це як медична, так і художня література.

Бібліотечний фонд поповнюється новою медичною літературою, медичними журналами, газетами. Читацька аудиторія налічує близько півтисячі читачів. Двері нашої бібліотеки відкриті як для співробітників медзакладу, так і для пацієнтів.

За більш детальною інформацією можна звернутися за телефоном (0462) 660-548.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини