Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 07:47:27

Відбулася ретро-зустріч "Великі педагоги світової слави"до 100-річчя від дня народження Василя Сухомлинського

29.09.2018   09:33Агенцiя

У рамках програми "Бібліотека non-stop", приуроченої до Всеукраїнського дня бібліотек, у великому читальному залі Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка відбулася ретро-зустріч "Великі педагоги світової слави" під назвою "Василь Сухомлинський у вимірі століть" до 100-річчя від дня народження видатного українського педагога, гуманіста, мислителя та дитячого письменника.

Гостями заходу стали вчителі, педагоги, учні Чернігівського обласного педагогічного ліцею для обдарованої сільської молоді, а також студенти другого курсу факультету дошкільної, початкової освіти і мистецтв Національного університету "Чернігівський колегіум" імені Т. Г. Шевченка, які завітали разом з деканом Бобирем Олександром Васильовичем.
 
Валентина Куценко – завідувач відділу документів із гуманітарних наук привітала присутніх заходу з такою знаменною датою, адже з плином часу інтерес учених і вчителів до життя і творчості Василя Олександровича Сухомлинського зростає, поширюється в Україні й світі. Кожне покоління педагогів звертається до неї як до невичерпного джерела досвіду та натхнення, вона втілює в собі перевірені практикою педагогічні ідеї, знахідки та рекомендації, що не втрачають актуальності й сьогодні.
 
Вчитель української мови та літератури Чернігівської загальноосвітньої школи I-III ступенів № 28 Петренко Ольга Михайлівна дуже докладно та цікаво ознайомила присутніх з життєвим шляхом видатного педагога. Вона наголосила, що українська та світова педагогічна спільнота високо цінує внесок В. О. Сухомлинського в розвиток освіти і науки. Відомий педагог 23 роки беззмінно працював директором Павлиської середньої школи. В 1948 це була звичайна, пересічна школа. Робота в школі стала найпліднішим періодом його науково-практичної та літературно-публіцистичної діяльності. Звичайну сільську школу він перетворив у справжню педагогічну лабораторію, де видобував скарби педагогічної мудрості. Школа, на думку Василя Сухомлинського, – це не комора знань, а світоч розуму, святиня і надія, духовна колиска народу, норовливе дитя суспільства. Це – світ душевних людських доторкань, зосередження добрих почуттів, тонких переживань. Це – вічне вогнище краси, освіти й освіченості. В школі дитина проводить один з найважливіших періодів свого життя, а не лише засвоєння знання, вміння, навички, способи діяльності.
 
Також на заході була оформлена книжково-ілюстративна виставка "Василь Сухомлинський у вимірі століть", яку блискуче розкрила бібліотекар відділу документів із гуманітарних наук Олена Журман. На виставці представлені: короткі біографічні відомості про діяча, цікаві факти з його життя, книги та періодичні видання, присвячені життю та творчості Василя Олександровича Сухомлинського.
 
Видатний педагог написав 48 монографій, понад 600 статей, 1500 оповідань і казок для дітей. Його книги виходили і виходять масовими тиражами в багатьох країнах світу (Росії, Німеччині, Японії, США, Канаді, Китаї та ін.). Найвідоміша його книга "Серце віддаю дітям" перекладена на 30 мов світу і витримала 54 видання.
 
Педагогічна спадщина Василя Олександровича Сухомлинського різнопланова та багатоаспектна. Його творчість поза вимірами часу. Чи не на будь-яке актуальне питання педагогічної науки і практики знаходимо відповіді в цьому невичерпному джерелі інноваційної думки, багатій скарбниці педагогічного досвіду, знань, мудрості, натхнення.
 
Щодня по краплині дарував дітям своє серце великий Учитель, Педагог, Учений. І пам'ять про нього житиме вічно.
 
Завершили зустріч словами Василя Сухомлинського: "Людина, народжується на світ не для того, щоб зникнути безвісною пилинкою. Людина народжується, щоб лишити по собі слід вічний".

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини