Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:16:00

Стартував Третій Міжнародний театральний фестиваль моновистав "Чернігівське відлуння"

12.06.2018   16:24Агенцiя

11 червня п.р. на головній сцені області відкрився Міжнародний театральний фестиваль моновистав «Чернігівське відлуння», започаткований три роки тому в Чернігівському академічному облмуздрамтеатрі імені Т.Г.Шевченка.

До цьогорічної фестивальної програми включено вісім різножанрових моновистав у виконанні яскравих, талановитих акторів з Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Ізраїлю, Молдови, України.

Учасників та відданих шанувальників театру, присутніх на відкритті фестивалю, від імені Міністерства культури України привітала начальник відділу театрального мистецтва та кіно Департаменту мистецтв та навчальних закладів Мінкультури Олена Воронько. Заступник директора Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації Павло Веселов побажав фестивалю успішного проведення та подальшого процвітання на Чернігівській землі. А генеральний директор театру Сергій Мойсієнко та художній керівник Андрій Бакіров подякували його учасникам за втілення своїх творчих робіт на чернігівській сцені та оголосили урочисте відкриття ІІІ-го Міжнародного театрального фестивалю моновистав «Чернігівське відлуння».

Ведучі церемонії відкриття представили (Наталія Максименко і Світлана Бойко – українською, а Кирило Булкін – англійською мовами) учасників фестивалю, які упродовж п’яти днів презентуватимуть чернігівському глядачеві свої сценічні роботи.

Право розпочати програму фестивалю «Чернігівське відлуння – 3» було надано народній артистці України, лауреату Х-го Міжнародного фестивалю жіночої творчості імені Марії Заньковецької, Тетяні Крижанівській, яка представила сценічну композицію Р.Віктюка і С.Проскурні за п’єсою Ґіґо Де Кьяра «Елеонора». (Відео: https://youtu.be/Y8QXA86lDuk) Виконавиці ролі знаменитої італійської актриси Елеонори Дузе, яка створила десятки сценічних образів, вдалося надзвичайно проникливо і переконливо донести до глядача перипетії долі героїні через призму зіграних ролей. А супровід музичного дуету віолончелі і роялю додав яскравого емоційного забарвлення кожному епізоду цієї натхненної сповіді актриси.

Захоплені глядачі, стоячи, гучними оплесками вітали талановиту українську актрису під час вручення їй диплому учасника Міжнародного театрального фестивалю моновистав «Чернігівське відлуння–3», а художній керівник театру Андрій Бакіров від щирого серця побажав моновиставі довгого сценічного життя та плідної співпраці між Чернігівським та Черкаським облмуздрамтеатрами.

Перед початком вечірнього спектаклю ведучі представили глядачам очільника експертної групи – Президента, художнього керівника фестивалю «Відлуння» в Україні Ніну Мазур та почесну гостю фестивалю – відомого театрознавця, професора Інституту проблем сучасного мистецтва Академії мистецтв України Ганну Веселовську.

Продовженням програми першого дня фестивалю став прем’єрний показ моновистави «Міріам» за поетичною поемою Лесі Українки у постановці заслуженого артиста України Андрія Бакірова. Про духовні шукання та поневіряння Міріам в експериментальному просторі «Білої сцени» промовляла устами своєї героїні актриса Чернігівського театру, заслужена артистка України Оксана Гребенюк.

Уполонена боротьбою сил світла і темряви, що вирують в її душі, жінка, яка переймається долею Месії, подумки дискутує з Ним, присягається принести себе на вівтар віри, вважається одержимою. Проте для нас, теперішніх, доля стражденної Міріам, яка не знайшла в собі сил засяяти для всіх любов’ю і за гріх прокльонів була покарана побиттям камінням, звучить як заповіт захищати свою душу від злоби і мстивості, спонукає замислитись над одвічними запитаннями щодо істинності віри і спроможності на любов до ближнього, бо в кожній людині жевріє іскра Божа, і кожна душа потребує зцілення любов’ю.

Вражені до глибини душі глядачі схвильовано дякували актрисі за створений нею драматичний образ, за таку глибокодумну, філософські насичену творчу роботу. Бурхливі аплодисменти та вигуки «Браво!» стали красномовним додатком до врученого їй диплому учасника Міжнародного театрального фестивалю моновистав «Чернігівське відлуння–3».

На завершення першого фестивального вечора ведучі запросили присутніх на перегляд моновистави наступного дня фестивалю  «Три життя Айседори Дункан» у виконанні талановитої актриси з Молдови Яни Лазар, яка занурить глядача в унікальний, сповнений танцю й музики світ «геніальної босоніжки».

Щиро вітаємо усіх шанувальників театрального мистецтва з відкриттям Міжнародного фестивалю «Чернігівське відлуння–3», бажаємо його учасникам успішних виступів на чернігівській сцені, а шановним глядачам – нових мистецьких відкриттів через незчисленні грані призми моновистав фестивальної програми.


Раїса Міненко, керівник літературно-драматургічної частини театру

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини