Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 20:53:56

Відбулось відкриття його персональної виставки живопису "Глибоке занурення в мистецтво"

11.06.2018   11:37Агенцiя

8 червня у Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана до річниці пам’ яті Олександра Бєлозора (1963-2017) відбулось відкриття його персональної виставки живопису «Глибоке занурення в мистецтво».

Саме цього дня усі країни світу відзначають Всесвітній день океанів, ідея якого була запропонована у 1992-му році на Всесвітній конференції з питань навколишнього середовища у Ріо-де-Жанейро (Бразилія) як спосіб підкреслити особливу роль Світового океану у житті людства та мобілізувати широку громадськість на його захист.

Не зважаючи на те, що Чернігів є досить віддаленим від морів та океанів, можемо пишатись, що перший і поки єдиний в Україні сучасний професійний художник, який займався живописом у морських глибинах, народився саме у нашому місті. Мова йде про Олександра Бєлозора (1963-2017), досягнення якого в такій незвичній мистецькій діяльності увійшли до Книги рекордів України та Книги рекордів Гіннеса.

Його творчість починалась із захоплення художньою емаллю, яку він поєднував із деревом, керамікою, іншими матеріалами. Особливістю композицій «Зима» (1995), «Голос дощу» (1997) є цікава сюжетна складова, помножена на технічну винахідливість та експериментальність.

Багато років Олександр плідно працював у пейзажному жанрі. Краєвид «Київська вулиця»» (1990-ті роки) відтворює сучасний вигляд куточків столиці, пов’язаних з його історією. У кримських та карпатських сюжетах «Крим. Мис Хамелеон» (2008), «За Карпатами» (2008) він намагався передати різний стан природи, а головний образно-емоційний зміст бере на себе колір. Пейзажі «Італія» (1994), «Німеччина. Магнолія цвіте» (2008), «Сонячна Далмація» (2012) тощо відтворюють широку географію закордонних подорожей художника.

У багатьох картинах знаходить втілення тема романтики моря та його підводного світу. «Ель Міна» (2010), «Хургада. Риф Фанадір» (2011), «Кокомо Біч, острів Кюрасао» (2013) – підводні ландшафти з різнобарвними водоростями та коралами, затонулими суднами. Засобами живопису художник намагався показати красу підводного світу, привернути увагу до проблем його екології.

Ще одна цікава частина його творчості - абстрактні композиції. Це імпровізації з певними асоціативними образами, які народжуються в процесі роботи. Їх «фірмовим» знаком є динамічне химерне переплетення ліній у вигляді спіралі, що нагадує творення світу з хаосу. Воно повторюється у сюжетах «Україна від краю до краю» (2014) та «Перший гріх» (2014).

Події на Майдані під час Революції Гідності привернули увагу художника до відображення сучасної соціально-політичної ситуації в Україні. Так з’явились роботи «Протистояння» (2014) та «Цибулька» (2009), різні за технічним виконанням, але близькі за проблематикою.

У цілому, експоновані твори Олександра Бєлозора демонструють еволюцію його творчих пошуків від фігуративу до абстракції, від безпосередніх відображень сучасності до філософських роздумів та узагальнень. Ці здобутки є складовою сучасної художньої ситуації в Україні, віддзеркалюючи її розвиток, суперечності й новації.


Чернігівський обласний художній музей ім. Григорія Галагана

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.