Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 14:47:24

А добра пам’ять житиме

15.05.2018   15:13Агенцiя

14 травня, саме в день народження знаного українського письменника, літературного критика, перекладача, журналіста та громадського діяча Станіслава Панасовича Реп’яха (1938-2012), в рамках засідання клубу «Краєзнавець» у Чернігівській ОУНБ ім. В. Г. Короленка відбувся літературний вечір «Лишаючи свій слід» з нагоди 80-річчя цієї непересічної особистості.

Народився Станіслав Реп’ях у Глухові тодішньої Чернігівської області (нині Сумська область), а дитинство провів у с. Макіївка Носівського району, яке було рідним селом його батьків. Саме це село він вважав своїм рідним.

Свій творчий шлях Станіслав Реп’ях розпочав ще у середині 50-х рр. ХХ ст. з Лосинівської районної газети «Ударний труд». 1957 року газета «Деснянська правда» опублікувала перші вірші С. Реп’яха. Того ж року він став студентом філологічного факультету Вінницького державного педагогічного інституту. У 1965 р. вийшла його перша авторська збірка «Твоїм іменем». Творчий доробок Станіслава Реп’яха становить понад 50 книг поезії, прози, публіцистики, а також твори до редагування, яких він доклав свій талант.

Яскравим променем мистецтва Станіслава Реп’яха є його перекладацька діяльність. Переклади письменника з білоруської, чуваської, російської, болгарської, німецької мов дають змогу долучитися до кращих зразків художньої творчості інших народів. При цьому його поезії перекладені дванадцятьма мовами.

З грудня 1976 року до вересня 2011 року С. П. Реп’ях незмінно очолював Чернігівську обласну організацію письменників України, це рекордний проміжок часу для такої відповідальної посади. Уся діяльність Станіслава Реп’яха як керівника письменницької організації була націлена на просвітництво, на те, щоб його земляки якомога більше читали українських письменників. А установчі збори обласного осередку письменників відбулися у читальній залі ОУНБ ім. В. Г. Короленка, зв’язавши невидимою «ниткою» долі нашої бібліотеки і письменників Чернігівщини. Станіслав Реп’ях  став нашим другом і однодумцем.

Письменницька та журналістська діяльність С. П. Реп’яха відзначена Міжнародною літературною премією імені Григорія Сковороди «Сад Божественних пісень», Літературною премією імені Володимира Сосюри, чуваською премією імені Михайла Сеспеля, міждержавною премією імені Бояна, чернігівськими обласними преміями імені Михайла Коцюбинського та імені Василя Блакитного, премією «Тріумф» імені Миколи Гоголя.
Не секрет, що Станіслав Панасович Реп’ях був не дуже здоровою людиною,  останнім часом він хворів дуже тяжко, але працював і працював плідно. Помер письменник 29 червня 2012 року. У Чернігові на будинку, в якому він жив, відкрито меморіальну дошку.

У теплій та дружній атмосфері читальної зали ОУНБ ім. В. Г. Короленка шанувальники творчості і громадської діяльності Станіслава Реп’яха згадували його непересічний талант поета, письменника, редактора, публіциста і зрештою доброї, порядної, чуйної людини. Щиро та відверто говорили про С. П. Реп’яха дослідниця його творчості, доцент Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти ім. К. Д. Ушинського Тетяна Матюшкіна, Надзвичайний і Повноважний Посол України Петро Шаповал, письменники Олена Конечна, Михась Ткач, Олена Мамчич, Микола Лелюк, Михайло Сушко, директор літературно-меморіального музею Михайла Коцюбинського Ігор Коцюбинський.

До творів Станіслава Панасовича неодноразово зверталися і композитори. На підтвердження цієї тези звучали чудові пісні на його слова у виконанні чернігівського композитора Володимира Горленка та лауреата літературно-мистецької премії ім. Дмитра Луценка Валентини Кушніренко з Мени.

Емоційно, з щемною тугою зустріли присутні фрагменти з теленарису Тетяни Миргородської «Чернігівщина в житті славетних» та ювілейної 2008 р. радіопередачі Олександра Олійника. Адже на екрані був живий Станіслав Реп’ях, ми чули його розповідь та вірш у авторському виконанні.

У читальній залі бібліотеки була розгорнута книжково-ілюстративна виставка «А добра пам’ять житиме», яку прокоментувала модератор заходу бібліотекар відділу краєзнавства Олена Дорохова. Вона зауважила, що за словами східного мудреця життя подібне до коробки шоколадних цукерок. Ніколи не знаєш, що всередині. Саме так прожив Станіслав Панасович.

Були злети і падіння, сумніви і надії. Але, за висловом великого Людвіга ван Бетховена, для людини з талантом і любов’ю до праці не існує перешкод. Таким у нашій пам’яті залишиться славний чернігівець Станіслав Панасович Реп’ях.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини