Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 15:59:40

Пройшла презентація збірки віршів Леоніда Тереховича "...До правди незалежного життя"

06.04.2018   12:14Агенцiя

5 березня у вщерть заповненій читальній залі бібліотеки відбулася презентація збірки віршів талановитого поета, людини непростої долі Леоніда Тереховича "...До правди незалежного життя".

Леонід Никифорович Терехович (1941-1992) народився в с. Кучинівка тодішнього Щорського району, нині Сновської об'єднаної територіальної громади. Навчався в школі, служив у Радянській армії.
Не вдалося, на жаль, йому здобути вищої освіти, хоча й був здібною людиною. Працював електриком, будівельником, декілька років віддав романтиці подорожей по неосяжному Союзу, повернувся у рідне село, де став завідувачем сільським клубом. І всюди писав вірші. Вірші різні за змістом, формою, ідейним спрямуванням, художнім рівнем. А ще майже все своє життя Леонід Терехович самостійно намагався протистояти радянській тоталітарній системі. Неодноразово притягався до кримінальної відповідальності за "розповсюдження наклепницьких вигадок, що паплюжать радянський державний і суспільний лад". Доля поета склалася трагічно – як і багатьох інших, хто намагався відверто казати про оточуючу дійсність.
 
Про трагічні сторінки життя поета, його творчість говорили учасники презентації однієї з найповніших збірок творів Леоніда Тереховича, яка була видана за кошти обласного бюджету і розповсюджуватиметься по бібліотеках і навчальних закладах області. Зауважимо, що видання є спільним проектом ОУНБ ім. В. Г. Короленка та чернігівських науковців.
 
Заступник голови обласної державної адміністрації, ідейний натхненник появи книги Наталія Романова розповіла про шлях створення збірки від задуму до виконання та поділилась своїми думками щодо внеску одинака-дисидента Леоніда Тереховича в історію та сучасний розвиток України.
 
Укладачі книги, директор ОУНБ ім. В. Г. Короленка Інна Аліференко та бібліотекар відділу краєзнавства Вікторія Солонікова, розповіли про нелегкий пошук поетичного доробку Л. Тереховича в державних та особистих архівах, роботу з упорядкування та редагування віршів.
 
Неординарна постать поета-правоборця зацікавила і авторів наукової передмови доцента кафедри історії України Навчально-наукового інституту історії, етнології та правознавства імені О. М. Лазаревського національного університету "Чернігівський колегіум" імені Т. Г. Шевченка, кандидата історичних наук Тамару Демченко та директора Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій, кандидата історичних наук Володимира Бойка.
 
В обговоренні книги взяли участь письменники, голова Чернігівської обласної організації Національної спілки письменників України Ганна Арсенич-Баран, головний редактор часопису "Літературний Чернігів" Михайло Ткач, директор Державного архіву Чернігівської області Раїса Воробей, вчитель Кучинівської ЗОШ І – ІІІ ст. Сновської об'єднаної територіальної громади Тетяна Марухленко. Неодноразово наголошувалось, що упорядники зуміли зібрати під однією обкладинкою твори різних років, що дало змогу простежити шлях зростання автора як поета, побачити зміну його поглядів, відчути ті настрої, які панували в суспільстві того часу, збагнути для себе реалії радянської та пострадянської доби.
 
Вибухом позитивних емоцій зустріли присутні в залі міні-виставу "Іду на побачення з Богом..." за віршами поета у виконанні заслужених артистів України Івана Круша та Олексія Биша, концертмейстер Валентина Граф. Режисером-постановником дійства став справжній друг бібліотеки Олексій Биш.
 
Модератор заходу, директор бібліотеки Інна Аліференко неодноразово звертала увагу присутніх на унікальну книжково-документальну виставку "Леонід Терехович : "...До правди незалежного життя", яку спільними зусиллями підготували працівники відділу краєзнавства бібліотеки та державного архіву Чернігівської області.
 
Сподіваємось, що збірка творів Леоніда Тереховича "...До правди незалежного життя" стане тим пам'ятником, завдяки якому читачі "не позабудуть швидко" талановитого поета.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини