Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 17:45:30

Готуємо нове видання про долі земляків Чернігівського району

24.03.2018   10:25

Продовжуючи роботу по вшануванню наших земляків, до 95-річчя утворення Чернігівського району краєзнавці підготували матеріали до видання збірника «Долі репресованих земляків. Чернігівський район».

Дане видання буде презентоване у травні 2018 р в рамках пам’ятних заходів до 80-х роковин Великого терору – масових політичних репресій 1937–1938 рр.

Ця книга є першою спробою звести в один список долі репресованих земляків на основі архівних документів, списків комісії з питань поновлення прав реабілітованих та книги «Реабілітованих історією», спогадів живих свідків та їх рідних.

Метою цієї роботи є систематизація даних про жертв політичних репресій в Україні 1918–1952 рр., людей, які були безпідставно засуджені чи зазнали обмеження своїх громадянських прав та свобод, і представити цю інформацію широкому загалу читачів.

Із великої маси архівних документів опрацьовано невеликий відсоток справ, над якими працювали понад 30 дослідників – історики, краєзнавці, вчителі, бібліотекарі, дослідники-аматори, небайдужі жителі Чернігівського району. Багато матеріалів оприлюднюється цим виданням вперше.

Зібрано матеріали про більше тисячі осіб, які зазнали політичних репресій, починаючи від перших років радянської влади і закінчуючи другою половиною 1950-х рр., коли розпочався процес реабілітації жертв терору. Цей часовий проміжок умістив найбільш драматичні події української історії, зокрема, розкуркулення, боротьбу з так званими контрреволюційними повстанськими організаціями, «шкідництвом», «саботуванням хлібозаготівель», хвилю арештів, що прокотилася Україною після її визволення від нацистських загарбників. Серед заарештованих – представники усіх соціальних верств населення та різних етнічних спільнот, що підтверджує умисне знищення тоталітарною державою свого населення.

У сільських громадах Анисова та Шестовиця нещодавно відбулись зустрічі з краєзнавцями, які презентували матеріали про долі репресованих земляків.

Андрій Курданов

На фото виступ краєзнавця Ярослава Волерта в с. Шестовиця

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.