Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 12:44:28

Призабута історія – сільським громадам

23.03.2018   08:12

У рік 95-річчя створення Чернігівського району, за сприяння Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського (м. Київ), реалізую краєзнавчий проект – цифрую статті та фото з чернігівських газет за 1918–1941 рр.

За певних обставин у наш час у сільських громадах мало що знають про життя в селах у довоєнний період. Але ж саме в той час поступово змінювався вигляд наших сіл, у побут людей входило багато чого нового. Саме це і фіксувалося на шпальтах газет в статтях та замітках тодішніх журналістів, місцевих дописувачів.

Із довоєнними газетами я почав працювати при підготовці до друку збірників з історії Седнева, Шестовиці, Дніпровського та Пакуля. Також ці матеріали зібрані про Старий Білоус та Ведильці. Звичайно, що наявність поширеної інформації в Літописах громад про довоєнний період сіл тільки збагачує наші знання з місцевої історії та її розуміння в сучасному контексті.

Цікавими є матеріали про перші демонстрації фільмів у селах Піски (1919 р.) та Рудка (1929 р.). Світлини із зображенням наших земляків почали розміщувати в газетах з 1926 року – спочатку у вигляді малюнку, а вже з початком 30-х років друкуються фото.

Протягом останніх місяців, напрацьовані фотокопії газетних статей, презентував та передав сільським громадам під час зустрічей в селах Анисів, Кувечичі, Шестовиця, смт Седнів. Також ці матеріали передані місцевим краєзнавцям: Юрію Дахну з с. Москалі, Сергію Горобцю з с. Петрушин, Івану Кирієнку з с. Черниш, Віктору Єремі з с. Андріївка.
Процес вивчення старих газет триває. Маю домовленості з іншими сільськими громадами щодо проведення презентації матеріалів.


Андрій Курданов

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини