Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 13:17:49

Борис Грінченко: Україна! У цьому слові для мене все

08.02.2018   09:59Агенцiя

— Ми отримали сьогодні справжнє багатство, — так заступник голови облдержадміністрації Наталія Романова відгукнулася про книжки, презентовані вчора в облдержадміністрації представникам інтелектуальної спільноти Чернігівщини: вчителям, журналістам, бібліотекарям, краєзнавцям, усім небайдужим до історії та культури нашого народу.

Таке незвичне місце для презентації книг — приміщення облдержадміністрації було обрано невипадково. Адже йшлося на ній про багатотомне видання творів Бориса Грінченка — українського письменника (поета, прозаїка, публіциста, перекладача, літературознавця, драматурга), фольклориста, етнографа, мовознавця, лексикографа, видавця народопросвітніх книг та редактора першої щоденної загальноукраїнської газети «Громадська Думка», організатора товариства «Просвіта», педагога і громадського діяча.

Втім, більшість українців знає Грінченка не стільки за його активною діяльністю, спрямованою на формування української нації і становлення української держави, скільки як автора чотиритомного «Словаря української мови», виданого у 1907 – 1909 роках. І вже зовсім не багатьом людям відомо, що понад сім років він працював у Чернігівському губернському земстві, що розміщалося тоді в приміщенні нинішньої обласної адміністрації.

Чимало цікавих фактів з біографії видатного українця повідав присутнім упорядник видання, професор Київського університету імені Б. Грінченка Василь Яременко. Він розповів також, що над пошуком і вивченням багатогранної спадщини Грінченка працювала й продовжує трудитися ціла лабораторія грінченкознавців, кожен з яких має свою нішу, свій напрямок для досліджень.

За словами Василя Яременка, на сьогодні вже віднайдено матеріалів на 18 томів зібрання. Проте у світ вийшли поки що перші сім: педагогічна спадщина Бориса Грінченка, який усе своє життя втілював ідею створення української національної школи, та зібрані ним етнографічні матеріали. На часі — фольклористика, мовознавство, публіцистика…

На чернігівському, найбільш продуктивному, періоді життя Бориса Грінченка зупинилася у своєму виступі Антоніна Мовчун. Як зазначав про нього один із сучасників, у Чернігові Грінченко «більше працював, ніж жив». Саме тут він систематизував свої етнографічні та фольклорні знахідки, організував видавництво дешевих книжок для народу, у тому числі й із зібраним на Чернігівщині фольклором, упорядковував земську бібліотеку, формував каталог музею української старожитності Василя Тарновського, працював над перекладами та драматичними творами; увійшовши до таємної «Української чернігівської громади», вів активну проукраїнську громадську та просвітницьку діяльність. Тут же, у Чернігові, почав працювати над «Словарем української мови».

Приймаючи від упорядників видані томи зібрання творів Бориса Грінченка, заступник голови облдержадміністрації Наталія Романова висловила упевненість, що вони не припадатимуть пилом на бібліотечних полицях, а стануть у нагоді студентам та краєзнавцям, серед яких, можливо, виявляться і майбутні дослідники великої спадщини видатного українця.

Високу оцінку виданню дали президент Національної академії державного управління при Президентові України Василь Куйбіда та професор кафедри політичної аналітики і прогнозування академії Олександр Пухкал, чернігівські журналісти Василь Чепурний та Ольга Чернякова, директор обласного історичного музею імені В. Тарновського Сергій Лаєвський.

Завершив презентацію виступ народного артиста України Василя Нечепи.

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини