Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:50:43

Де отримати нову книгу про Голодомор на Чернігівщині

25.11.2017   11:30Агенцiя

22 листопада 2017 року вийшла з друку нова науково-популярна книга Тамари Демченко і Миколи Гороха «Колективізація та Голодомор 1932–1933 років на Чернігівщині: забуттю і прощенню не підлягає».

У книгарнях зацікавлений читач її не знайде, адже вона видана коштом обласного бюджету Чернігівської області в рамках обласної Програми підтримки розвитку інформаційної та видавничої сфер Чернігівщини на 2016–2020 роки і продажу не підлягає. Надзвичайно малий наклад цього видання (70 примірників), надрукований Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації на зекономлені бюджетні кошти від випуску книжок за програмою на 2017 рік (оце і є, до речі, патріотизм у дії), буде направлений у бібліотеки і деякі заклади освіти Чернігівської області. 

ПРОТЕ, КОЖНИЙ МОЖЕ ЦЮ КНИГУ ВІЛЬНО І БЕЗКОШТОВНО ОТРИМАТИ в електронному вигляді (формат PDF):

— на офіційному сайті «Чернігівська обласна державна адміністрація» за посиланням: http://cg.gov.ua/web_docs/1/2016/12/docs/Kolektyvizatsiia_Holodomor_Chern32_33-Demchenko_Horokh.pdf

— на сайті «Європейська Україна» у розділі «Бібліотека» за посиланням: http://eukraina.com/load/history/naukovo_populjarna_kniga_kolektivizacija_ta_golodomor_1932_1933_rokiv_na_chernigivshhini_zabuttju_i_proshhennju_ne_pidljagae/13-1-0-668

 
Ще кілька слів про авторів та книгу.

Цікаво, що її написали відомі і заслужені історики двох поколінь: Тамара ДЕМЧЕНКО — провідний фахівець періоду історії XX ст. на Чернігівщині, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України Навчально-наукового інституту історії, етнології та правознавства імені О. М. Лазаревського Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка, член Асоціації дослідників голодоморів в Україні; та Микола ГОРОХ — один із 4-х дослідників діяльності «торгсину» не тільки в країнах Євразії , а також і в Північній Америці, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Чернігівського обласного історичного музею імені В.В. Тарновського. Молодий вік другого дослідника не завадив йому отримати вітчизняне і міжнародне визнання.

Відповідальний редактор видання — Олександр КОВАЛЕНКО, кандидат історичних наук, професор, директор Навчально-наукового інституту історії, етнології та правознавства імені О. М. Лазаревського Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка, голова Чернігівської обласної організації Національної спілки краєзнавців України.

Книгу видано спільними зусиллями Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації; Навчально-наукового інституту історії, етнології та правознавства імені О.М. Лазаревського Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка; Українського інституту національної пам’яті та Чернігівської обласної організації Національної спілки краєзнавців України.

Щоб оцінити значення та корись нової книги чернігівських дослідників, її треба читати.

Проте, не втримаємося і скажімо наступне.

Привертає увагу ось такий важливий висновок вчених щодо особливостей Голодомору-геноциду на Чернігівщині: «…найбільш інтенсивно колективізація відбувалась з кінця 1932 р. і до середини 1934 р., тобто тоді, коли на Чернігівщині, як і по всій Україні лютував голод. Звідсіля випливає найголовніша, на нашу думку, особливість Голодомору у новопосталій області: тут колективізація, розкуркулення, хлібозаготівлі й Голодомор повністю співпали у часі. Звичайно, що й для всієї України вищеперелічені складові партійно-державної політики в аграрному секторі досить тісно пов’язані часовими рамками. Але, мабуть, ніде не трапилося так, що все це відбувалося одночасно». Від себе додамо – наш народ витримав цей удар окупантів!

Ця книга побачила світ через 9 років після виходу фундаментального обласного тому Національної книги пам’яті. Вона підсумовує стан досліджень у наш час, не тільки дає можливість зрозуміти масштаби і сутність цього злочину світового рівня, організованого комуністичним режимом, а й, головне, попереджає всіх нас: люди, будьте пильні, таке не повинно повторитися. Єдиний гарант нашої безпеки — незалежна, демократична Україна.

Повна бібліографічна назва видання: Демченко Т.П., Горох М.В. Колективізація та Голодомор 1932–1933 років на Чернігівщині: забуттю і прощенню не підлягає / Т.П. Демченко, М.В. Горох ; відп. ред. О.Б. Коваленко. – Чернігів : ПАТ «ПВК «Десна», 2017. – 100 с.

 
Сергій БуткоУ, Український інститут національної пам’яті

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини