Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 15:06:27

У бібліотеці Короленка відбулося відкриття виставки картин "Життя ріка чарівна" Тамари Дудко

23.11.2017   14:41Агенцiя

21 листопада у "Мистецькій вітальні" Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка відбулося відкриття виставки картин "Життя ріка чарівна" члена Чернігівського народного аматорського об'єднання художників "Деснянська палітра" Тамари Дудко до сімдесятиріччя від дня народження.

Ведуча заходу, Катерина Мехеда, провідний бібліотекар відділу мистецтв, коротко ознайомила присутніх з біографією мисткині.
  Художниця народилася 21 жовтня 1947 року в Бахмачі. Шкільне дитинство Тамари з сестрою Валентиною пройшло у дитячому будинку в Брянську. За фахом інженер, працювала на Чернігівському радіоприладному заводі. Пізніше закінчила Всесоюзний заочний університет мистецтв.
  Неосяжна краса придеснянських берегів притягувала до себе, виліковувала рани душі, бентежила та спонукала до відтворення. І, мабуть, не випадково доля привела художницю до Чернігова, міста її матері. Саме тут відбулося творче зростання Тамари Михайлівни, якому допомагали чернігівські майстри пензля Д. Г. Пилипенко, В. І. Трубчанінов, Т. М. Федоритенко.
  З 1993 року Тамара Дудко є членом Чернігівського народного аматорського об'єднання художників "Деснянська палітра". Постійно бере участь у багатьох обласних та звітних виставках об'єднання. Роботи знаходяться у приватних колекціях України, Польщі, Німеччини, Ізраїлю.
  На виставці картин "Життя ріка чарівна" представлено 24 роботи в техніці олійного живопису та акварелі – це придеснянські пейзажі, натюрморти, портрети та архітектурні перлини Чернігівщини.
  Від імені Чернігівського народного аматорського об'єднання художників "Деснянська палітра" з вітальним словом виступила його голова Людмила Бешун: "Щиро вітаємо свою колегу з відкриттям цієї чудової та гарної виставки, яка обов'язково припаде до душі всім відвідувачам бібліотеки. Хочемо побажати міцного здоров'я, подальших творчих успіхів та процвітання вашій талановитій родині."
  Привітав художницю зі святом її творчості Євген Силко, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії та методики мистецького навчання Національного університету "Чернігівський колегіум" ім. Т. Г. Шевченка. Він відзначив, що дуже важливо для студентів, майбутніх художників-педагогів, відвідувати такі виставки, щоб вони ознайомлювалися з творчістю старших наставників та надихалися на створення власних картин.
  Голова Чернігівського клубу творчої інтелігенції "Оберіг-Чернігів", член "Деснянської палітри" Ольга Качановська відмітила: "Я завжди повторюю, що бути жінкою-художником – це подвиг. Бо всі ми чудово знаємо, що домашні справи й клопоти від господині нікуди не зникають. Художник – це та людина, яка в звичайному предметі, явищі може побачити глибинну сутність і передати через свої роботи. Тамара Дудко вдало поєднує і дім, і мистецтво."
  "Сьогодні я вперше побачила ці роботи та познайомилася з художницею, але одразу ж перейнялася до неї теплими почуттями, – сказала Людмила Толбаєва, чернігівська майстриня картин із тканини. – Всі ми зростали біля прекрасної річки Десна з її надзвичайно чарівними пейзажами. На цій виставці вони передані чуттєво, емоційно та оригінально."
  З відкриттям виставки Тамару Дудко привітали рідні, друзі та шанувальники її творчості, а член "Деснянської палітри", художниця і поетеса Тетяна Тимошенко подарувала ювілярці декілька своїх віршів.
  Тамара Дудко подякувала колективу бібліотеки за допомогу в організації виставки та всім присутнім за увагу до її творчості. "Художник і пише картини для того, щоб ділитися ними, він не може малювати тільки для себе. Якщо твої роботи знаходять відгук у чиїйсь душі, уяві, то це дорогого вартує. Я дуже щаслива, що одні мої роботи сподобались, декотрі захопили чи зупинили, а деякі, можливо, і надихнули. Мені хотілося б, щоб біля моїх картин душа людини відпочивала."
  Завжди юна і чарівна ріка дитинства Десна і до сьогодні наповнює творчість Тамари Дудко ніжними та яскравими кольорами, натхненням та чудовими образами, що виливаються в світлі й прозорі картини, переглянути які всі жителі та гості міста матимуть змогу в стінах Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка протягом місяця.

За додатковою інформацією звертатися:
Текст – Катя Скрипка,
Фото – Вікторія Гайченя

Останні новини Чернігівщини

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.

Станція технічного обслуговування "GARAGE" у Чернігові 09:38

Завдяки програмі «Власна справа» урядового проєкту єРобота тисячі українців вже здійснили свої мрії про власний бізнес. Ми радіємо кожній новій підприємницькій ініціативі і пишаємося кожним грантером.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:23

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди, 2 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

Рух автотранспорту по вулиці Любецькій планують відкрити у травні 09:11

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради на засіданні 24 квітня погодив дозвіл на продовження перекриття вул. Любецької від Ріпкинської до Широкої до 31 травня 2024 року.