Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 03:06:19

Хто перетворює вулиці Чернігова на картинну галерею? ВІДЕО

25.05.2017   16:42Агенцiя

Перший українець, який побув за межею неба — там, де нам ніколи не доведеться, ластівки, які на своїх крилах несуть надію онкохворим, загартований до суворих чітких ліній козак — і стіни можуть розмовляти.

Далі в сюжеті — про те, хто і для чого перетворює вулиці Чернігова на картинну галерею.

Мистецтво — в маси. Засновник футуризму Давид Бурлюк, який народився в Харківській губернії, навчався живопису у Європі і більшу частину свого життя — 45 років — прожив на Лонг-Айленді у США,  у 1918 разом з колегами по пензлю видав декрет, яким відміняв проживання мистецтва в галереях і переселяв його на стіни, дахи і паркани вулиць.

Через сто років після створення цієї концепції стріт-арту і після того, як декомунізація перейменувала чернігівську вулицю Червоногвардійську на Льотну, на одній із її стін з’явився…ну звичайно ж, Леонід Каденюк — перший українець, який злітав аж за межі неба. Створили проект «До тебе моє місто промовляє», який виграв фінансування Британської ради в Україні, викладачки Чернігівського національного технологічного університету Катерина Апанасенко, Альона Івженко, Лілія Шестак та Анжеліка Толкач, а втілив його художник Дмитро Адеріхо. Непримітні стіни на стріт-арт полотна він перетворив абсолютно безкоштовно — всі гроші, виділені за проектом, пішли на фарби.

Дмитро Адеріхо, художник: «Пока в рамках проекта рисунка 2, но в планах еще 1 как минимум. Козак — эскиз был мой, сам образ зашел быстро, а вот фон долго придумывал. Люди хорошо реагируют».

Ще в дитинстві він постійно щось шкрябав на стінах восковими олівцями, а 15 років тому змінив їх на балончики з фарбою. Ось цей малюнок на одній із чернігівських стін — автобіографічний. А ця дівчина під пішохідним мостом за задумом стоїть у воді, коли розливається Десна. Фарбами, які залишаються після великих проектів, він розмальовує дитячі садочки — просто так.

Для Сергія Тонканова ластівки на стіні онкодиспансеру стали першим досвідом стріт-арту.

Сергій Тонканов, художник: « В начале 2000-х я увлекался граффити, но ни одной стены в городе не испортил — это было больше на эскизном уровне».

Художник зазвичай працює в техніці класичного масляного живопису, останнім часом пише картини в урбаністичному стилі, крім того, зараз створює макети в мініатюрі місцевих пам’яток архітектури. Хоча робота у великих масштабах для Сергія Тонканова не нова  — декілька тисяч квадратних метрів стін він розписував у Кримському музеї катастроф на водах.

Для ластівок використовував трафаретну техніку — класичну для стріт-арту.

Сергій Тонканов, художник: «Был объявлен конкурс, в «Пласт-арт» обратились за идеей — я в конкурсе выиграл. Ласточки, потому что первой моей мыслью было, что нужно нарисовать символ надежды, и что-то позитивное, но не чересчур, чтобы не раздражало пациентов и вдохновляло людей на выздоровление, так как там действительно люди борются за жизнь».

8 ластівок, одна виходить із піке і жодна не летить вниз — на створення символічного малюнку пішло 40 кілограмів фарби і близько 2-х тижнів.  Є у Сергія Тонканова і ще одна ідея для стріт-арту. Художник каже, малюнки на вулиці — це особлива відповідальність, адже їх бачать всі, а не тільки відвідувачі музею.

До речі, в жодному музеї в світі не існує відділів для колекціонування стріт-арту. Так що увесь світ — це музей вуличного мистецтва.

Дмитро Адеріхо, художник: «Наш город — это музей. Приходите, любуйтесь — это бесплатно. Критикуйте, наслаждайтесь, радуйтесь — это разные эмоции вызывает, как и в любой галерее».

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.