Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 17:07:54

Документальний фільм про поета-дисидента Леоніда Тереховича. ВІДЕО

12.01.2017   13:27Агенцiя

Наново відкрити яскраву історичну постать нашого земляка, поета і правдолюба-дисидента Леоніда Тереховича, який жив у Кучинівці Сновського району; а заразом зробити ще один крок у пізнанні історії й краще зрозуміти сучасні події в Україні.

Цьому присвячений документальний фільм, підготовлений творчим колективом нашого телебачення. Він сьогодні виходить у нас в ефірі, а крім того буде презентований на малій батьківщині поета і в Чернігівському кіно-культурному центрі.

Чергова передача з циклу «Колискова для дорослих», підготовлена нашими колегами, має бути відкриттям для багатьох глядачів. Це, власне, документальний фільм – спроба через долю талановитого поета 60-х- початку 90-х років Леоніда Тереховича з Кучинівки Щорського (зараз Сновського) району зрозуміти історію нашої країни, розповідає співавтор – журналіст Ірина Воробей.

Онук безвинно репресованого у 30-ті роки сільського інтелігента (і теж поета), Леонід Терехович постійно стикався з несправедливим ставленням до себе (наприклад, його як онука так званого «ворога народу» не допускали до вишу на обрану спеціальність). Це зробило його болісно чутливим до будь-якої несправедливості взагалі. Односельці згадують його як правдолюба, котрого не любила влада й мало хто по-справжньому розумів.

Його протест міг проявлятися дещо наївно.

Але відповідь влади була зовсім не наївною. За сфабрикованою справою (нібито за бійку, в яку його насправді втягли) Терехович був ув’язнений. Вже звільнившись і зневірившись у можливості добитися чогось від влади, він у 1972 році написав листа з критикою радянської системи до Європейського бюро радіо «Свобода» в Стокгольмі. У листі він писав:…

Цей лист він збирався відкрито відправити з сільського поштового відділення. Лист був вилучений і справу проти Тереховича вели слідчі КДБ. Нова справа – нове ув’язнення. Наші колеги при створенні передачі працювали з архівом Служби безпеки України, де зберігається справа Тереховича.

Наприкінці 80-х – на початку 90-х Леонід Терехович повірив в ідею нової незалежної України, почав писати вірші українською мовою. Деякі з його віршів, написані чверть століття тому, виглядають як передбачення сьогоднішніх подій.

Передбачаючи війну й суспільні потрясіння, Терехович при цьому вірив у те, що наш народ усе це подолає.

У 1992 році у рідній Кучинівці Леонід Терехович загинув за досі незрозумілих обставин.

Розібратися в тих драматичних подіях і взагалі не бути байдужим до долі видатного земляка закликають автори передачі, яка згуртувала і телевізійників, і істориків, і артистів, котрі задіяні в ігрових сценах фільму.

Сподіваємося, що цей проект матиме продовження й розвиток у вигляді нових фільмів і взагалі нової чернігівської телевізійної документалістики.


Останні новини Чернігівщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.