Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 06:52:30

Про роботу управління культури та туризму Чернігівської міськради за 2016 рік

27.12.2016   08:01

26 грудня, на розширеній нараді міського голови з керівниками структурних підрозділів міської ради про роботу управління культури та туризму міської ради за 2016 рік доповіла начальник управління Олена Савченко.

За словами Олени Савченко, головними функціями управління є координація діяльності закладів культури міської ради, кількість яких становить 20 установ, забезпечення їхньої матеріально-технічної бази, організація культурного дозвілля мешканців та гостей міста, популяризація мистецького та туристичного потенціалу міста Чернігова.

На сьогоднішній день управлінням проводиться робота щодо поліпшення культурно-мистецького обслуговування мешканців та гостей міста, зменшення споживання енергоресурсів та поліпшення матеріально-технічної бази закладів культури. Особлива увага приділяється організації загальноміських заходів, заходів з відзначення державних та календарних свят, розвитку туристичного потенціалу міста.

Кількість працівників галузі станом на кінець 2016 року становить 575 осіб, з них 80 сумісників. У палацах культури працює 90 осіб, у бібліотеках ЦБС 88 осіб, у Центральному парку культури та відпочинку – 33 особи, у початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладах – 352 особи, у централізованій бухгалтерії управління культури та туризму міської ради – 12 осіб.


Початкові спеціалізовані мистецькі навчальні заклади – школи естетичного виховання

Основою культурно-мистецької сфери міста, її сучасним та майбутнім є початкові спеціалізовані мистецькі навчальні заклади – школи естетичного виховання, що на сьогодні мають 11 філій на базі загальноосвітніх навчальних закладів міста Чернігова. У квітні 2016 року всі школи пройшли державну атестацію початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів та за результатами атестаційної експертизи були визнані атестованими “з відзнакою”.

У школах працює 352 працівники, з яких 223 мають вищу освіту. Вони навчають 2330 учнів, з них на бюджетній формі навчаються 1890 учнів та в госпрозрахункових групах – 440 учнів. Охоплення мистецькою освітою складає 9,6% дітей шкільного віку.

За період 2016 року 343 учні та творчі колективи шкіл естетичного виховання стали переможцями всеукраїнських та міжнародних конкурсів, фестивалів, олімпіад. Щороку 65 обдарованих учнів отримують стипендію міського голови.

Випускники міських шкіл естетичного виховання навчаються у Чернігівському музичному училищі ім. Л. Ревуцького, в Київській середній спеціалізованій мистецькій школі ім. М. Лисенка, в Київському державному вищому музичному училищі ім. Р. Глієра, у Львівській національній музичній академії імені М. В. Лисенка, в Національній музичній академії ім. П. І. Чайковського м. Києва, в Харківському національному університеті мистецтв ім. М. Котляревського, в Національній академії керівних кадрів культури та мистецтв, у Віденській консерваторії, в Київському коледжі архітектури та дизайну, в Ніжинському училищі культури і мистецтв ім. Марії Заньковецької, в Національній академії образотворчого мистецтва та архітектури.

Із 144 випускників 2015-2016 навчального року вступили у навчальні заклади вищого рівня 51 випускник, що складає 35%.

Викладачі шкіл естетичного виховання протягом року брали участь у роботі Всеукраїнських та Міжнародних конференцій, зокрема Міжнародних науково-творчих конференціях “Культурно-мистецькі обрії 2016” та “Мистецька освіта України ХХІ століття: євроінтеграційний вектор”.

В рамках роботи Дитячої філармонії щомісяця відбувається мистецький захід “Могутня сила музики” для дітей, що проходять лікування у Чернігівській обласній лікарні.

У 2016 році на базі Чернігівської музичної школи №1 ім. С. В. Вільконського проведено ряд конкурсів, фестивалів та творчих проектів різного рівня, серед яких V Всеукраїнський огляд-конкурс юних бандуристів “Кобзарська юнь України”, ІІІ міський фестиваль патріотичної музики “Любіть Україну”, відкриття нового загальноміського мистецького проекту “Старовинна музика в стародавньому місті” в рамках святкування Дня міста.

З метою всебічного розвитку бандурного мистецтва, зразковий ансамбль бандуристів “Соколики” здійснив творчу поїздку до м. Львова на Х Всеукраїнський фестиваль кобзарського мистецтва ім. Юрія Сингалевича “Дзвени, бандуро!” та отримав Диплом переможця. Загалом проведено 93 концертних заходи.

У 2017 році школа братиме участь в інвестиційній програмі “Будівництво прибудови МШ№ 1 імені С. Вільконського по вул. Мстиславській 3-А” та проекті регіонального розвитку, що реалізується за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку. Кошторисна вартість проекту складає 5584,758 тис. грн: 5026,282 тис. грн – 90% – кошти держбюджету (ДФРР), 558,476 тис. грн – 10% співфінансування – міський бюджет.

В Чернігівській музичній школі № 2 імені Є. В. Богословського працює єдиний в місті та області шкільний оперний театр, що в 2015 році отримав назву “Дитяча оперна студія “Бельканто”. У 2016 році відбулося 6 виїзних постановок. Також на базі школи діє єдиний на Чернігівщині вечірній естрадний відділ. Всього закладом проведено понад 60 заходів.

Чернігівська міська школа мистецтв у 2016 році традиційно виступила організатором ІХ міського хорового фестивалю “Воскреслий Христос дарує радість дітям”, VII Чернігівської хорової асамблеї “Пам’яті Любомира Боднарука”. У 2016 році було проведено 67 концертів, лекцій, бесід, 21 виставка художніх творів. В школі діють госпрозрахункові групи раннього розвитку дітей “Малятко”, де навчається 199 дітей віком від 3 до 5 років.

Крім того, упродовж року учні та викладачі дитячої художньої школи брали участь у міських, обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсах, виставках та фестивалях, міських творчих заходах. Серед основних виставкових заходів: VIIІ Міжрегіонального конкурсу-пленеру “Легенди та міфи Чернігова” до Дня міста, участь у виставках в Культурному центрі Latvi Art при Почесному консульстві Латвійської Республіки в місті Чернігові та інші.

Всі школи естетичного виховання впродовж року брали активну участь в загальноміських заходах: в рамках проекту “Музичний ЧЕтвер”, на відкритті туристичного сезону, до Дня незалежності України, до Дня міста, до Дня захисника України, а також під час заходів до новорічно-різдвяних свят.


Робота бібліотечної системи міста

До складу Чернігівської міської комунальної централізованої бібліотечної системи входить 13 установ. При центральній бібліотеці працюють Канадсько-український центр та Центр правової інформації з питань місцевого самоврядування. На базі бібліотек ЧМКЦБС діє 16 клубів за інтересами, проводяться Дні відкритих дверей, круглі столи, віртуальні конференції, конкурси, вікторини, інтерактивні ігри, флешмоби, акції, працюють літні читальні зали.

Набирає оберту просвітницько-комунікативний проект “Майстерня Життєтворчості” (навчання протягом життя), постійними учасниками якої є внутрішно-переміщені особи. Традиційними стали творчі конкурси “Кращий читач року”, “Книгоманія – 2016”, професійні конкурси “Краща бібліотека року” та “Кращий бібліотекар року”.

Міськими бібліотеками обслуговується 636 користувачів з особливими потребами, в тому числі 90 дітей.

В Центральній бібліотеці ім. М. Коцюбинського цього року відбулась зустріч з учасниками Міжнародного фестивалю інтеграції слова у сучасному арт-просторі “Lytavry”. Учасниками фестивалю стали поети та перекладачі Турції, Грузії, Кореї, В’єтнаму, Сирії, України.

В бібліотеках постійно впроваджуються нові інформаційні технології, 13 бібліотек забезпечено комп’ютерами з використанням вільного доступу до Інтернет, 6 бібліотек мають вільну WI-FI зону, 5 бібліотек – власні веб-сайти. Загальне відвідування веб-сайтів – 82405 чоловік.

Щороку збільшується кількість слухачів безкоштовного навчального закладу “Університету 60 плюс” для людей поважного віку на факультетах: інформаційних та комунікаційних технологій, філологічному з вивчення англійської мови на початковому рівні, правовому та історичному. На сьогоднішній день 768 мешканців нашого міста отримали сертифікати та є слухачами безкоштовного навчального закладу “Університет 60 плюс”.

Працівники бібліотек постійно долучаються до благодійних акцій, що організовуються Єдиним волонтерським центром.

Крім того, на базі ЦБ ім. М. Коцюбинського відкрито безкоштовні курси з основ комп’ютерного програмування в рамках проекту благодійного фонду “Брейн Баскет”. Метою фонду є підготовка ІТ–спеціалістів та залучення людей до бібліотек, перетворивши їх на Паблік Хаби, де поряд з книгами будуть доступні комп’ютери та Інтернет.

В 2016 році ЦБС стала переможцем конкурсу проектів Громадського бюджету з проектом “Все про Європу: читай, слухай, дізнавайся в Пунктах Європейської інформації в бібліотеках”. Це дало змогу збільшити кількість інноваційних, інформаційних, просвітницьких послуг користувачам бібліотек та придбати матеріальні цінності, провести поточні ремонти на загальну суму 491 тис. грн.


Робота КП “Міський Палац культури” та “Палац культури художньої творчості дітей, юнацтва та молоді”

Культурно-дозвільну роботу в місті забезпечують також комунальне підприємство “Міський Палац культури” міської ради та комунальний клубний заклад “Палац культури художньої творчості дітей, юнацтва та молоді”.

На сьогоднішній день в міському Палаці культури збільшено кількість клубних формувань, яка складає на сьогодні 27 колективів, в яких займається понад тисяча осіб. З них 6 колективів мають почесне звання “народний”, 3 колективи носять звання “зразковий”. У 2016 році міським Палацом та творчими колективами було проведено 148 заходів, на виїзді – 76, гастрольних – 10.

Велика увага приділяється покращенню матеріально-технічної бази закладу, проводяться капітальні ремонти. Фінансування закладу збільшено в порівнянні з попереднім роком майже в 10 разів (1 млн. 058 тис. 100 грн. – 2015 рік, 9 млн. 722 тис. 818 грн. – 2016 рік).

У Палаці культури художньої творчості дітей, юнацтва та молоді на сьогодні діє 16 клубних формувань – колективи, студії та гуртки у яких займається майже 450 учасників, з яких 350 – діти. Станом на кінець 2016 року 2 колективи Палацу мають почесне звання “народний”, 5 дитячих колективів носять звання “зразковий”.

Два роки поспіль на базі палацу проходить благодійний фестиваль “Звичайне диво”, у якому беруть участь діти-сироти, діти з багатодітних сімей та діти учасників антитерористичної операції. Цього року учасниками ХІІІ Всеукраїнського благодійного фестивалю дітей та юнацтва “Звичайне диво” стали майже 170 дітей нашого міста.

Більше 30 виїзних концертів провели народні аматорські хори “Калина” та “Діти війни” для людей похилого віку. Всього у 2016 році проведено 151 тематичний масовий захід. На базі палацу культури працює театр “Дивосад” для дітей з особливими потребами, студія “Центр розвитку дітей та дорослих”, художня студія, консультаційний пункт з надання юридичних та психологічних послуг.


Робота КП “Центральний парк культури та відпочинку”

КП “Центральний парк культури та відпочинку” кожного року займається організацією та проведенням культурно-масових заходів по відзначенню календарних та професійних свят (відкриття паркового сезону, День захисту дітей, День молоді, загальноміське свято Івана Купала, Всеукраїнські богатирські змагання “Козацькі розваги”, заходи до Дня незалежності), а також здійснює роботу атракціонів парку.

Крім того, з метою культурного обслуговування молоді та підлітків проводяться спортивні змагання, ігрові конкурси, вікторини, сімейні свята та ін. Серед відвідувачів парку користуються популярністю програма “ТАЛАНТ-ШОУ” та художній проект “АРТ-САД”, що проводяться в парку щотижня, а також розважальні програми для дітей.

На балансі парку утримується атракціонне містечко, яке складається з 12 атракціонів. З 2012 року працює сучасний масштабний атракціон “Говерла” (“Американські гірки”). В травні 2016 року було проведено капітальний ремонт атракціонів “Колесо огляду”, “Орбіта” та “Веселі гірки” на загальну суму 157 тис.774 грн.

В рамках підготовки та проведення новорічно-різдвяних свят в грудні цього року на Красній площі було встановлено сучасну відкриту льодову ковзанку зі штучним льодом сезонної експлуатації для масового катання і тренувань, загальною вартістю 3 млн 901 тис. 550 грн.

У 2017 році парк відпочинку також братиме участь в інвестиційній програмі та проекті регіонального розвитку, що реалізується за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку. Кошторисна вартість проекту “Мультифункціонального спортивного майданчику” складає близько 1 млн. грн.


Збереження культурної спадщини, розвитку краєзнавства та музейної справи


Станом на кінець 2016 року в місті Чернігові на державному обліку знаходиться 445 пам’яток культурної спадщини:
– пам’яток археології – 272, з них 233 – національного значення;
– пам’яток історії – 96, з них 3 – національного значення;
– пам’яток архітектури – 67, з них 28 – національного значення;
– пам’яток монументального мистецтва – 9;
– пам’яток садово-паркового мистецтва – 1.

Крім того, до переліку об’єктів культурної спадщини віднесено 3 щойно виявлені пам’ятки археології, 42 щойно виявлені пам’ятки історії і 3 щойно виявлені пам’ятки монументального мистецтва.

На обліку в управлінні культури та туризму міськради перебувають п’ять музеїв заснованих на громадських засадах:
– “Музей дитячої творчості” Чернігівської дитячої художньої школи;
– музей історії заводу “Чернігівавтодеталь” ТОВ “Український кардан”;
– “Музей сучасного мистецтва” Чернігівської міської громадської організації “Пласт-Арт”;
– “Музей Авіації та Космонавтики Чернігівщини” Чернігівської міської громадської організації “Союз ветеранів Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків”;
– “Музей історії частини” Чернігівського прикордонного загону.

На виконання Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки” у місті Чернігові демонтовано 8 (вісім) пам’яток монументального мистецтва місцевого значення, а саме пам’ятник М. О. Островському, пам’ятник В. О. Антонову-Овсієнку, пам’ятник М. І. Подвойському, пам’ятник Ю. М. Коцюбинському, пам’ятник М. Г. Кропив’янському, пам’ятник В. М. Примакову; пам’ятник М. О. Щорсу; пам’ятник В. І. Леніну, 2 стели, присвячені Жовтневій соціалістичній революції та встановленню радянської влади в Україні (2-га та 3-тя від вул. Лісковицька), у складі меморіального комплексу Слави воїнів, партизанів та підпільників та могили Невідомого солдата та 9 меморіальних дошок.

Крім того, у м. Чернігові перейменовано 119 вулиць та провулків міста, а саме 10 вулицям повернуто історичні назви, 63 вулиці та 27 провулків перейменовано. Ще передбачається перейменувати 2 парка та 2 площі міста.

Відповідно до рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради у місті на будівлях навчальних закладів встановлено 10 меморіальних дошок 18 учасникам антитерористичної операції.


Загальноміські свята та фестивалі

Основні загальноміські свята та фестивалі проводились в новому, більш масштабному форматі, з залученням українських та зарубіжних колективів та виконавців.

Цього року вперше було проведено фестиваль театрального мистецтва аматорських театрів “Норов”, мистецький проект “Старовинна музика в стародавньому місті” до Дня міста за участю кращих виконавців старовинної музики України, культурологічний проект “Музичний ЧЕтвер” за участю шкіл естетичного виховання, творчих колективів та солістів міста.

В рамках співпраці з громадськими організаціями впродовж туристичного сезону діяв проект “Зелена сцена” та проходили літературні читання “Літера”, відбувся захід “Україна у вогні”, фестиваль мистецтв “Сорока Ух”. На Алеї героїв впродовж туристичного сезону проводились майстер-класи з хенд-мейду та працювала сувенірна алея.

На високому рівні було проведено відкриття туристичного сезону міста Чернігова, Дні Меммінгена в Чернігові, Третій відкритий мультифестиваль “ЧерВень” до Дня Конституції України та до Дня молоді, заходи до Дня Європи, заходи до Дня незалежності України, заходи до Дня міста, міський конкурс “Жінка року”, триває проведення загальноміських заходів до новорічно-різдвяних свят, працює новорічне містечко “Казкова зима” з насиченою культурно-розважальною програмою за участю творчих колективів міста та області.


Розвиток туристичної галузі міста

Управлінням культури та туризму міської ради на виконання “Програми розвитку туристичної галузі й міжнародних відносин міста Чернігова та сприяння залученню інвестицій на 2015-2016 роки” в співпраці зі спеціалістами Чернігівського технологічного університету було проведено анкетування серед гостей нашого міста “Вивчення туристичного ринку Чернігова. Шлях до написання стратегії та промоції міста”. В ході опитування гостей виявлено 5 топ-проблем міста. Одним з найпоширенішим негативних відгуків стала відсутність якісного транспортного сервісу та обслуговування в нічний час.

Для покращення ситуації, що склалася, є необхідною реалізація комплексу заходів з підвищення туристичної привабливості м. Чернігова та просування його як північної туристичної столиці України на основі збереження і раціонального використання культурно-історичної та природньої спадщини. Саме з цією метою в 2016 році написана “Стратегія розвитку туризму та промоції міста Чернігова на 2017-2021 роки”, де передбачені поступові кроки з вирішення досліджених проблем.

Також управління працює над створенням туристичного порталу м. Чернігова: знайдені ІТ-спеціалісти Che It Group, створені структура туристичного порталу та його дизайн. Проект створення порталу був поданий на розгляд Британської ради. На І етапі він був відібраний серед близько 30 проектів, а після ІІ етапу – увійшов до вісімки кращих проектів.

Крім того, фахівцями управління розроблений інвестиційний паспорт туристичної галузі міста.

Фінансовий звіт

На 2016 рік було заплановано з урахуванням уточнень 37 млн. 565 тис. гривень загального фонду бюджету (2 млн. 94 тис. гривень на видатки за рахунок власних надходжень спеціального фонду й 16 млн. 429 тис. гривень на видатки за рахунок бюджету розвитку).

Виконано за 2016 рік (станом на 19.12.2016 року):
– профінансовано загального фонду бюджету 33 млн. 738 тис. гривень;
– надійшло власних надходжень спеціального фонду 3 млн.821 тис. гривень;
– профінансовано з бюджету розвитку 11 млн 694 тис. гривень.

На поповнення матеріально-технічної бази установ міста, підпорядкованих управлінню культури міської ради, в 2016 році направлено всього 3 млн. 899 тис. (за рахунок бюджету розвитку – 3 млн. 739 тис. гривень, надійшло від спонсорських надходжень – 161 тис. гривень).

Зокрема, на 249 тис. гривень поповнено бібліотечний фонд, на 80 тис. гривень проведено передплату періодичних видань, придбано музінструментів на суму 162 тис. гривень, звукопідсилюючої апаратури на 133 тис. гривень.

Закладами культури надано платні послуги населенню міста на суму 3 млн. 593 тис. гривень.

Проведено 55 загальноміських і державних заходів на суму 1 млн. 568 тис. гривень.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини