Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 15:28:30

Сьогодні храмове свято церкви святої Параскеви - П'ятниці

10.11.2016   08:04Агенцiя

І одного з найдавніших - церква святої Параскеви - П'ятниці в Чернігові була зведена на Торжку ще в кінці 12 століття. Звів її князь Давид - один з найуспішніших чернігівських князів, що на чверть століття забепечив місту спокій і процвітання. Назвав же храм на честь святої - покровительки своєї доньки. За іншою версією зведення приписують князю Ігорю.

Параскева Чернігівська

Параскева Чернігівська

Свята Параскева народилася у III ст. в місті Іконії в багатій і благочестивої християнської сім'ї. Батьки дали їй ім'я на честь п'ятниці, яку шанували як день страждань Господніх. Ще в юності Параскева вирішила присвятити себе Богу і дала обітницю безшлюбності. Вона стала звертати язичників у християнство, за що й постраждала.

За утвердження християнської віри діву Параскеву кинули до в'язниці, де вона і прийняла мученицьку смерть. Дівчину піддавали страшним тортурам, аби вона відреклася від своєї віри, та сила її духу була незламною. І сталося диво: перед нею з'явився ангел, який приніс хрест страстей Христових, і рани на тілі Параскеви загоїлися. Всі ідоли порозсипалися на порох, коли її ввели до язичеського капища. Дівчину хотіли обпалити свічками, а полум'я відвернулося від неї, обпаливши її мучителів. Діоклетіан побачив, що серед народу наростає смута, бо про всі чудеса одразу ставало відомо поза мурами в'язниці, і наказав відтяти святій діві голову.

П'ятницька церква в Чернігові зведена тоді, як у Парижі було тільки дві кам’яні церкви — Сан Жермен де Пре і Сан Жермен л’Оксерруа, а також недобудований собор Паризької Богоматері.

Храм постраждав після монголо- татарської навали. В ньому за часів Мазепи була ігуменею його мати. Та найбільше руйнувань він зазнав у другій світовій війні. Відновлення її у первісному вигляді - заслуга архітектора Петра Барановського.

З 1991 року П’ятницька церква – діючий храм Української Православної Церкви Київського Патріархату та улюблене місце молитви багатьох мешканців Чернігова. І не дивно, адже у невеличкій, затишній, віками намоленій церкві по-особливому відчувається благодать і присутність Божа.

Нещодавно, на початку 2000-х років, на стіні церкви відкрилася цікава деталь: викладений цеглою хрест, датований кінцем ХII століття, який досі був ретельно заштукатурений реставраторами в радянський час. Ця частина церкви не була зруйнована ні під час монголо-татарської навали в ХIII столітті, ні під час фашистської, тому зображення збереглося. Місцеві історики розповідають, що коли видатний архітектор і археолог Петро Барановський відновлював храм після Другої світової війни, з Iсторичного музею до нього прийшов учений і каже: «Десь тут повинен бути хрест, який є на старовинних кресленнях церкви, хоча його й не видно».

А ще зовні вівтарної частини є вмурований Жидівський камінь - так його зве Філарет Гумілевський. Певно, був привезений з Палестини для закладки храму. Тепер він став для багатьох чернігівок талісманом - щось собі загадують, прикладаючи руку, та лишають копійки для бомжів...

Останні новини Чернігівщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.