Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 03:53:48

Культурні ландшафти Чернігівського історичного музею імені В.В.Тарновського. ФОТО

24.05.2016   08:56Агенцiя

В 1977 році у календарі з’явився ще один “іменний” день – Міжнародний день музеїв.

Цей день став святом інституції, її прихильників і співробітників, вчених і аматорів, постійних відвідувачів і тих, хто вперше долучився до храму муз; тих, для кого музей – це джерело знань, емоцій, інформації, майданчик для спілкування і відпочинку, місце, де можна провести дозвілля або просто перечекати негоду. Як будь-яка частина суспільного організму музеї розвиваються, набираються сил, випромінюють, енергію, рухають громаду або хворіють і потребують підтримки. Про життєву силу музейної справи свідчить створення нових музеїв, генерація нових ідей, акцій, проектів, до яких долучається все нові країни і міста.

Так у 1997 році з’явилася “Ніч в музеї”, вперше у проведенні якої Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського взяв участь 2011 року. Гаслом акції, яке щороку визначає Міжнародна рада музеїв (ІСОМ), у 2016 році стало: “Музеї та культурні ландшафти”, а святкування відбулося 14 травня.

О 15-й годині свято розпочалося у Військово-історичному музеї, а о 17-й на Валу, перед Історичним музеєм відбулося урочисте відкриття “Ночі” в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського. Святковий настрій задали заслужений артист України В. Кожан та ансамбль обласної школи мистецтв при Чернігівському музичному училищі ім. Левка Ревуцького “Верес” під керівництвом І. Біди.

Оглядаючи ландшафт Історичного музею, горами і долинами, плесами річок і струмочками, скелями і урвищами стали для відвідувачів оновлені розділи музейної експозиції, присвячені козацькій старшині Чернігівщини – представникам уряду козацької держави – Гетьманщини у другій половині ХVІІ ст., цеховому виробництву, українській хаті; виставки: “Нові археологічні дослідження Чернігівщини – 2015”,  “Першому чернігівському стародруку – 370 років”, “Шкідливе задоволення” (аксесуари для тютюнопаління), “Чернігівщина та чернігівці у пам’ятних монетах України”, незмінним успіхом користувалася створена ще у 2015 р. виставка культового і світського срібла ХVІІ–ХХ ст. з колекції музею. Можна було не лише оглянути експозиції і поспілкуватися з науковцями, але й приміряти лицарські обладунки або зробити ляльку-мотанку. 
   
У Військово-історичному музеї про ландшафт України, який змінили аварія на Чорнобильській АЕС та розпочата у 2014 р. військова агресія Росії, розповідали виставки “Прапор бойовий”, “На наших плечах Україна”, “Годинник життя безупинно іде, ... Лиш пам’ять, лиш пам’ять усе пам’ятає”; до Міжнародного дня музеїв і Дня Європи була відкрита виставка “Іноземні нагороди ХVІІІ–ХХ століть з колекції Чернігівського історичного музею”. В експозиції-кінозалі демонструвалися документальні фільми про військову історію України.

Новий образ музею створювали не лише нові музейні предмети, які раніше ніколи або не часто виставлялися на широкий загал. Музей як елемент культурного ландшафту діє у симбіозі з багатьма установами, державними, громадськими і приватними закладами, співпрацює з науковцями, суспільними і культурними діячами, людьми, яким подобається музей, що урізноманітнює музейне життя.

Саме завдяки старим і новим друзям, помічникам-волонтерам фойє Історичного музею прикрасили проекти на тему Київської Русі розроблені членом Спілки дизайнерів України Л. Посьмашною, автором художнього оформлення багатьох музейних видань.

Експозиція повоєнної Чернігівщини перетворилася на сцену і глядацьку залу для дітей, які подивилися вистави “Фермер Джайз з Хема” молодіжного драматичного театру “АмаТеа” та “Вовченятко з казкової торби” від Чернігівського обласного дитячого театру ляльок імені О. Довженка і погралися з акторами.

У павільйоні для великогабаритних експонатів біля тракторів “Універсал” і “Запорожець”, гармат і телефонних станцій з’явились “луки” і “ліси” Агроцентру “Світ рослин” та кафедри екології Національного університету “Чернігівський колегіум” імені Т.Г. Шевченка, представники якої допомагали музею облаштувати квітники, а у день свята розповідали про флору і фауну краю, пригощали смачними і корисними чаями з трав, меду і варення, з допомогою мікроскопів показували “внутрішнє життя” рослин. Поряд разом з учасниками студії фітодизайну Чернігівського обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді гості музею опановували це мистецтво, вчилися створювати букети та обереги.
   
Двір музею збуджував і заколихував саксофоном І. Позняка, музиканта обласного філармонійного центру фестивалів і концертних програм, будив спогади і мрії голосом наукового співробітника музею О. Бондара, який у супроводі гітари виконував і власні композиції, і пісні, що вже стали класикою жанру.
   
Вже не вперше волонтерську допомогу музеєві надавали студенти Чернігівського національного педагогічного університету. Цього року вони не лише розважали дітей в імпровізованому театрі. Співпраця з ними дозволила музею в рамках Міжнародного дня музеїв провести квест: “Скарби Чернігова” шукали і школярі, і студенти, і дорослі.

Завдяки мережі ресторанів “Mamamia” та Львівській майстерні шоколаду можна було втамувати голод і спрагу.
   
Не був порожнім і ландшафт Військово-історичного відділу. Цивільний корпус “Азов” і члени історико-етнографічного клубу проводили військові вправи з пістолетом і луком, навчали розбирати і збирати автомат та користуватися аптечкою, що, до речі, змінилася на кращий бік порівняно з набором засобів для рятування життя воїнів, які демонструвалися рік назад.
   
Дощ хоч і злякав трохи відвідувачів, святу не зашкодив. З-поміж понад тисячі відвідувачів музею більше третини складали діти, що надзвичайно радує і надихає музейних працівників на роботу.


Людмила Линюк, заступник з наукової роботи директора Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини