Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:04:08

Pretium Laborum Non Vile Нагорода не поступається подвигу

17.05.2016   08:22Агенцiя

13 травня у Військово-історичному музеї – відділі Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського відкрилася виставка “Іноземні нагороди XVІІІ–XX століть з колекції Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського”, приурочена до Міжнародного дня музеїв.

Виставка має на меті представити широкому загалу нагороди країн Європи, Азії та США. Експонуються в оригіналах та копіях понад 130 музейних предметів: державні нагороди, пам’ятні медалі, випущені на честь видатних людей або знакових в історії країн подій, відзнаки громадських організацій, спілок ветеранів війни, нагороди за трудові та спортивні досягнення.

Чимало нагород походить з країн, які вже зникли з політичної карти світу або сьогодні мають іншу назву. Відвідувачі мають унікальну нагоду ознайомитися зі зразками фалеристичних пам’яток Австро-Угорської імперії, Німеччини на різних етапах її історії, Балканських країн (Румунія, Болгарія, Сербія, Чорногорія), Польщі, Чехії та Словаччини, Франції, Італії, Бельгії, Великої Британії, Сполучених Штатів Америки, Японії, Китаю, Афганістану, Північної Кореї та Монголії.

Виставка дає змогу прослідкувати окремі періоди історії різних країн та континентів, злети та падіння імперій, зміну правителів та політичних систем. Представлені на ній артефакти слугують цінним джерелом інформації про успіхи та поразки у воєнних конфліктах, мужність та героїзм у боротьбі за незалежність і, навіть, про природні катаклізми чи стихійні лиха, які спіткали цілі народи.

Серед них – відомі європейські нагороди: прусський знак ордена Червоного орла, Хрест військових заслуг, медалі “За хоробрість” (Австро-Угорщина), зірка ордена св. Олександра (Болгарія), зірка та знак ордена князя Прибини (Словаччина), польський орден “Віртуті Мілітарі” тощо. Рідкісними у музейних зібраннях є нагороди країн Сходу, зокрема, пам’ятна медаль на честь вступу на престол імператора Сьова (Японія).

В музейній експозиції широко представлені нагороди колишнього Радянського Союзу. В грудні 2015 року відкрилася виставка нагород України. І ось тепер відвідувачі можуть оцінити мистецтво нагород інших країн.


Людмила Пасічник, старший науковий співробітник Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського

 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини