Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 04:17:38

П’ять фактів для чернігівських депутатів про культурну політику

15.03.2016   08:47Агенцiя

А поза тим вважаю, що постамент Ульянову-Леніну, який бовваніє на площі "Героїв Небесної сотні" необхідно зруйнувати.

Факт № 1
Система це люди.


Більше двадцяти останніх років, тим що називали «культурою, мистецтвом» області, а потім міста опікувалася одна людина. До цього часу усі офіційні заходи/свята  відбуваються за написаними ним сценаріями. Совєтськими сценаріями.
Коли ця людина у 2000 році разом з колективом Чернігівського обласного музично -драматичного театру ім. Т.Г. Шевченко поставила спектакль «О кей, Мойша» було дуже голосно, інколи навіть смішно.
Однак, за тридцять років до того, у 1970 році в Сполучених Штатах Америки Ллойд Уэббер та Томмі Райт створили рок-оперу «Ісус Христос – Суперзірка»,  а в Англії 1979 року  Девід Гілмор та Роджер Уотерс створили стадіонне рок-шоу «Стіна».
Бульвар дю Тампль та Бродвей конвеєрно  продукували шедеври світового театрального мистецтва.


Факт № 2
Об’єднавчі фактори.


Що об’єднує держави сучасної Європи? Які базові принципи?
Кожній державі ГАРАНТУЄТЬСЯ збереження мови, культурних традицій, історії, а також сфери обслуговування (малий бізнес). Усе інше – транснаціональні компанії та банки, які мов потужні серця прокачують кров світової економіки (гроші).
Головний факт – залишитися нацією, серед народів в глобалізованому світі,  можливо лише зберігши мову, культуру, традиції народу. Політично це називають націоналізмом.
До європейського співтовариства, поки що, нам іти ні з чим. Ми або розчинимося серед народів, або нас перетворять на міграційний табір для біженців з Сирії та інших мусульманських країн.


Факт № 3
Резюме (знання та досвід).


Маленькі тіла, які рухаються духом і надихаються незгасаючою вірою у власну місію, можуть змінювати хід історії (Магатма Ганді). Він (Ганді) так сказав і так зробив – звільнив Індію від колоніального рабства Великої Британії.
Ми знаємо що можемо звільнити Чернігів від совєтської культури, совєтської ідеології. По факту від совєтського мислення та способу життя.
Для прикладу.
Совєтський сценарій – послідовність виступу артистів/колективів та час, який ці бездарі (з точки зору організаторів) та генії з точку зору самих артистів/колективів проводять на сцені.
Нам дано розробляти експлікації – режисерський план постановки спектаклю, опери.
Простіше - наповнення ДІЇ сенсом, людьми, словом, нотою, світлом.
Особисто мені дано було почати з монтувальника сцени – знаю і вмію працювати зі штангетами та кулісами.  Потім грав ролі – вечірній ліхтар, двері ліфту. Потім писав сценарії невеличких заходів, організовував концерти/фестивалі альтернативної та рок-музики.
Далі вивчали та практично втілював досвід митців, які створили містерію «Юнона и Авось»,  рок-шоу «Стіна». Наразі, музичним гуртом «Персона 38» фактично написано лібрето власного музично – драматичного твору «Катарсис» (очищення).
Усе це - дивовижна, цікава праця за мінусом 15 років життя та близько 30 000 доларів.
Паралельно з цим вивчаємо менеджмент – ефективне управління бізнесовими (шоу-бізнесовими) та соціальними проектами. ГО «Апельсин» реалізувала понад 30 соціальних проектів залучивши понад 100 000 доларів міжнародної безповоротної фінансової допомоги.
Покажіть мені у м. Чернігові людину, яка має подібне резюме (знання та досвід) – мені такі не відомі.
В кращому випадку талановиті  та енергійні виїхали до мегаполісів або зневірившись спилися, в гіршому пішли працювати  чиновниками в установи совєтської культури.


Факт № 4
В рішенні.


Хтось повинен взяти на себе відповідальність за розробку нових стандартів в культурному житті міста. Наразі, маю на увазі проведення державних свят.
ГО «Апельсин» бере на себе відповідальність, у співпраці з керівництвом Управління культури, істориками та громадськими діячами, розробити експлікації державних свят: День Гідності, Дні пам’яті та примирення, День Конституції, День Незалежності, День Захисника України, День міста та інші.


Факт № 5
В дії.


Представники ГО «Апельсин», як представники громадськості міста, підтримують та допомагають виконувати закони Президента України про декомунізацію.
Для прикладу – фінансування друку збірки «Чернігів європейський – повертаємо історичну пам'ять та справедливість». Матеріали даної збірки рекомендовані Українським інститутом національної пам'ять, як методичні матеріали для декомунізації усіх населених пунктів України. До речі, 58 вулиць м. Чернігова перейменували саме по цій збірці.
01 березня 2016 року зайшов до Управління культури ЧМР та викинув у смітник усі сценарії останніх десятиліть епохи застою і шароварщини. Навіщо користуватися еволюційним мотлохом?
Закладаємо наступний камінчик у фундамент європейського Чернігова – розробили експлікацію «Дні пам’яті та примирення». Експлікація розроблялася керівниками ГО «Апельсин» та представниками Управління культури ЧРМ за європейськими стандартами відзначення перемоги людства над нацизмом у Другій світовій війні, методичними матеріалами «Українського інституту національної пам’яті».
Тепер слово за депутатським корпусом ЧМР.
Вкрай необхідно публічно виступити під час березневої сесії. Цінуючи свій час і поважаючи час інших мені потрібно 180 секунд (три хвилини) аби показати депутатам відмінності європейської експлікації та совєтського сценарію, візуалізувати концепцію проведення державних свят в м. Чернігові.

 

Станіслав Тавлуй-бей Придеснянський

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.