Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 10:07:03

Десь на дні мого серця заплела дивну казку любов …

03.02.2016   12:13Агенцiя

28 січня у читальному залі Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка відбулося літературно-мистецьке свято "Десь на дні мого серця заплела дивну казку любов …", приурочене 125-річниці від дня народження геніального поета, новатора поетичної форми, публіциста, перекладача , державного та громадського діяча Павла Тичини. На захід завітали вчителі, бібліотекарі, журналісти, шанувальники поезії поета.

Павло Григорович Тичина народився 27 січня 1891 р. в с. Піски Бобровицького р-ну Чернігівської області.
 
Тичина й до сьогодні залишається загадковим поетичним феноменом в українській літературі. Суперечливих фактів з його біографії вистачить не на одну книгу. Тичина – геній,Тичина – музика, Тичина – перекладач. Тичина, якого знають всі, Тичина якого так ніхто не пізнав.Творчий доробок поета упорядкований у 12-ти томну збірку.
 
Чудова музика заповнила зал у виконанні викладача музичної школи №1 ім. Вільконського Валентини Граф. Зворушлива розповідь про сторінки дитинства Тичини, навчання у Чернігові, знайомство з Михайлом Коцюбинським, Г. Вірьовкою, М. Жуком, В. Еланом-Блакитним, В. Самійленком не залишили байдужими глядача. На ювілейному святі публіка із захватом сприймала поетичні твори поета, зміст яких душевно передали читці Валентина Куценко, Анастасія Ширманова, Марина Оксьоменко, Яна Петруняк, Світлана Сучкова.
 
Бібліотекар відділу абонемента Лаврентьєва Н.Б. ознайомила присутніх з літературою, яка була представлена на книжковій виставці присвяченій ювілею П.Г. Тичини "За всіх скажу за всіх переболію". До першого розділу увійшли книги про життя, творчість письменника. В подорож до батьківщини Тичини поведе путівник "Літературні музеї Чернігівщини" Станіслава Реп’яха.
 
До першого тому вибраних творів Павла Тичини увійшли найбільш відомі вірші та поеми першої третини ХХ століття. В основному це вірші та поеми "Сонячні кларнети", " Плуг", "Вітер з України", цикл віршів "Замість сонетів і октав", поема-симфонія "Сковорода" та інші. Особливу увагу читачі звернули на раритетні книги автора. Одна з збірок видана ще у 1941 році (за 4 місяці до початку війни) це "Сталь і ніжність", "Похорон друга" (1942), "Перемагать і жить" – 1943 р.
 
Окремим розділом представлені переклади творів всесвітньо відомих авторів. Любов Тичини до музики пройшла крізь все його життя. Зацікавлять відвідувачів виставки вибрані вокальні твори Платона Майбороди, Михайла Сльоти, написані на вірші поета. Репертуарний збірник Раїси Борщ ознайомить з піснями Чернігівської капели бандуристів ім. О. Вересая.
 
Ознайомитися з книжково-ілюстративною виставкою можна у великому читальному залі Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини