Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 10:53:13

Нове життя чернігівського кінотеатру

05.01.2016   15:40Агенцiя

Кінотеатр імені Щорса, що у самому центрі Чернігова, нещодавно отримав нове цифрове кінообладнання. Кошти для його придбання було виділено з обласного бюджету.

— Новий цифровий проектор та допоміжне обладнання до нього встановлено у «Червоному залі», що розрахований на 400 місць. Тож тепер тут демонструватимуться фільми у якісному цифровому форматі 2D. Також проведено заміну великого екрану та якісно покращено звук. Перші покази розпочались в останні дні 2015 року, коли фахівці підприємства-постачальника остаточно встановили та здійснили пусконалагодження високоточної апаратури, — розповів сьогодні, 5 січня, на прес-конференції Олександр Мельник, директор комунального підприємства «Чернігівкіно», яке є власником будівлі кінотеатру.

Окрім того, ще у І кварталі 2015 року підприємство придбало відеопроектор для демонстрування фільмів у малому залі кінотеатру в DVD форматі.

Як повідомили журналістам, стара кіноапаратура не дозволяла демонструвати увесь наявний репертуар якісних вітчизняних та зарубіжних фільмів. Адже останнім часом випуск фільмів здійснюється, в основному, на цифрових носіях у форматі 2D і 3D, а кінопродукту на плівці, навпаки, щороку менше. Для прикладу, у 2013 році на плівці випущено 28 % кінофільмів від загальної кількості, у 2014 — лише 16%. А з 2015 кінострічок на плівці взагалі немає. Як наслідок, за останні кілька років відвідуваність кінотеатру знизилась. Тож закладу доводиться здавати частину приміщень в оренду, організовувати торговельні майданчики та ярмарки. Саме останнє і викликає найбільше критики з боку громадськості. До скарг традиційно додавались постійні нарікання на якість відео та аудіо, а також на незадовільний стан деяких приміщень.

Втім, майже всі ці проблеми у минулому. Як вже зазначалось, кінотеатр відтепер працює із новим обладнанням. У 2015 році зроблено капітальний ремонт туалетів. І вже у найближчому майбутньому кінотеатр розглядає можливість відмови від торговельних орендарів.

А ще підприємство планує проводити соціальні акції. Наприклад, тут не відмовляють громадським організаціям, які у рамках певних заходів проводять тематичні кіносеанси. Працюють над акціями для дітей, молоді.

Представники ЗМІ оглянули нове обладнання кінотеатру, а також змогли оцінити якість картинки у великому залі.

У найближчому майбутньому кінотеатр отримає нову назву, яка має змінитись у відповідності до законодавства про декомунізацію. Нагадаємо: на вересневій сесії Чернігівської обласної ради депутатам забракло голосів для ухвалення рішення щодо зміни назви кінотеатру. Тоді дискусії точились навколо двох варіантів назви: «Чернігів» (саме за таку назву виступає колектив) та імені Довженка (назвати кінотеатр на честь класика українського кінематографа радила частина депутатів та представники окремих громадських організацій). За словами Олександра Мельника, дане питання буде винесене на найближчу сесію


* * *
Історична довідка. Кінотеатр ім. Щорса було відкрито у серпні 1939 року. У роки Другої світової війни він був майже наполовину зруйнований. У 1946 році після відбудови знову запрацював. У1949 році — відкрито круглу залу на другому поверсі. У 1962 році — прибудовано ще одну залу на 500 місць. Кінотеатр ім. Щорса став найбільшим та найулюбленішим закладом культури у Чернігові. У 1993 році у результаті пожежі в кінотеатрі повністю згоріла «Блакитна зала». Враховуючи побажання чернігівців і значення кінотеатру, обласна рада та Чернігівський міськвиконком вирішили відновити його у попередньому вигляді з усіма трьома залами. У червні 1995 року кінотеатр було повністю реконструйовано. Будівля кінотеатру має статус пам’ятки архітектури місцевого значення.

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

18 квітня у Чернігові День жалоби

18 квітня у Чернігові День жалоби 09:54

Для вшанування пам'яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу російськими військами нашого міста 17 квітня 2024 року у Чернігові 18 квітня оголошено Днем жалоби. Відповідне розпорядження підписав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

18 квітня: цей день в Україні і світі

18 квітня: цей день в Україні і світі 08:52

ДЕНЬ 785 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 785 RUSSIAN AGRESSION

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини