Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 08:02:37

"Чернігів стародавній" пропонує долучитися до видання книги про Катерининську церкву

03.09.2015   12:32Агенцiя

Величний храм споруджений на честь героїзму козаків Чернігівського полку, проявленого під час штурму турецької фортеці Азов у 1696 році під командуванням чернігівського полковника, наказного гетьмана Якова Лизогуба. Церква освячена в 1715 р. чернігівським архієпископом Антонієм Стаховським на честь святої Катерини.

Катерининська церква неодноразово руйнувалась, але значних перебудов не зазнала. Це найвизначніша в Україні пам’ятка стилю українського (козацького) відродження ХVІІ—ХVІІІ ст., що збереглася в автентичному вигляді, справила вирішальний вплив на розвиток української церковної архітектури ХVІІІ ст. й досі відіграє роль містобудівної домінанти історичного середмістя Чернігова.

Катерининська церква є об’єктом культурної спадщини національного значення, занесена до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, перебуває на балансі Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

У 2006 році вона передана у безоплатне користування Козацькій православній громаді храму Св. Вмч. Катерини м. Чернігова УПЦ Київського патріархату.

Парафіяни церкви активно підтримали Євромайдан 2013 року, Революцію Гідності 2014 року та волонтерський рух з допомоги відродження української армії. За українськими традиціями та старовинним козацьким звичаєм у кафедральному соборі св. вмч. Катерини відспівують воїнів-земляків, які загинули в ході проведення АТО за незалежність та цілісність України.

Цього року увесь Чернігово-Сіверський край відзначатиме 300-річчя освячення Катерининської церкви.

До цієї визначної дати Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній» планує провести низку заходів, а також видати науково-популярну, ілюстровану книгу про Катерининську церкву.
Тож, звертаємося до керівників підприємств, народних депутатів, меценатів, відомих в Україні та на Чернігівщині особистостей, до всіх, хто шанує історію та мистецтво і не байдужий до відродження славного минулого Чернігіво-Сіверського краю, з проханням підтримати видання книги про унікальну архітектурну пам’ятку міста Чернігова, перерахувавши кошти на відповідний рахунок.


Наші адреса та реквізити: Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній», вул. Преображенська, 1, м. Чернігів, 14000, код ЄДРПОУ 02498151, банк ГУДКСУ в Чернігівській області, м. Чернігів, МФО 853592, р/р 31254301113411.

У призначенні платежу необхідно зазначити: благодійна допомога на видання книги про Катерининську церкву.

Інформація про особу, за сприяння якої вийде книга, буде розміщена в цьому виданні.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.