Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 09:15:29

Картини, поезія, танці та ще дещо можна було спостерігати "вночі" у Хідожньому музеї. ФОТО

22.05.2015   11:00Агенцiя

17 травня 2015 року у Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана вшосте відбувся мистецький проект “Ніч у музеї”, присвячений Міжнародному дню музеїв та Дню Європи.

Захід розпочався з привітання начальника управління туризму та охорони культурної спадщини Л. М. Замай із професійним святом музейних працівників. У своєму виступі Людмила Михайлівна влучно зауважила, що в сучасних умовах музеї відіграють надважливу роль у збереженні та популяризації духовних цінностей, у формуванні світогляду молодого покоління нації.

Приємні враження відвідувачі отримали від нової виставки відреставрованих творів живопису, графіки, іконопису та скульптури з фондів музею. Куратор виставки докладно розповіла про особливу функцію музейних реставраторів – відновлювати понівечені експонати. Шанувальники мистецтва могли невимушено поспілкуватись з реставратором Шаполовим І. А., дізнатись про особливості цієї копіткої праці.

Свято продовжила виставка сучасного декоративно-ужиткового мистецтва “Різнобарвний світ”, на відкритті якої всіх музейників привітала відома художниця, знана гончарівна у шостому поколінні, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Леся Денисенко-Єременко. Вітчизняне народне мистецтво та його сучасний розвиток – це показник збереження національної ідентичності та її свідомого поступу. Адже, “щоб збагнути щось нове, треба повернутися до витоків” (Поль Гоген). Наші партнери – чернігівські майстри – Ірина Кришталь, Роман Степаненко, Микола Тараненко, Ольга Краснопольська, Олександр Михайленко, Володимир Коцур люб’язно надали свої твори для експозиції. Чудовий майстер-клас провели керівники гуртка гончарства Чернігівського обласного Центру науково-технічної творчості учнівської молоді Роман Степаненко та Ірина Кришталь. Кожен бажаючий мав можливість спробувати виготовити глиняний горщик чи мисочку, глечик чи кухлик.

Під час “Ночі у музеї” кожен знайшов для себе щось цікаве, щось до душі – поціновувачі театрального мистецтва – виставу “Казки зі старої валізи” у виконанні самодіяльного театру “Аматеа” (художній керівник Олена Розстальна) та музичну “Подорож Європою”, яку представили вихованці дитячої музичної студії “А-соль” (керівник Світлана Фір) в залі західноєвропейського живопису та театральний перформанс на сходах музею.

Шанувальники сучасного мистецтва мали змогу ознайомитись з творчістю молодих київських графіків Анни Ходькової та Крістіни Ярош у експозиції “Байдужі комунікації”. Свій мистецький проект “Особливі стосунки” представив Дмитро Куровський, що є синтезом музики, живопису, графіки, колажу та відеоінсталяції. Пізнавальною була також лекція мистецтвознавця та критика Олександри Ніженської “Франческа Вудман та її внутрішня геометрія” про життя і творчість американської фотохудожниці.

Музейний вечір у “Галаганівській залі” продовжив захід “Вільна літературно-музична сцена”, під час якого молоді поети Чернігова читали свої вірші про Батьківщину, війну, кохання. Глибоко зворушила присутніх авторська пісня учениці вечірнього відділу музичної школи № 2 Анни Дмитрук “Прощальний вечір”. Справжньою родзинкою свята став виступ лауреата міжнародних конкурсів гітариста Івана Євтушенка та студентки Чернігівського музичного училища імені Левка Ревуцького Катерини Лисиці. Затамувавши подих слухали гості музею їх гітарний дует – ліричну п’єсу Уляни Мачневої “Осіннє листя” та “Вальс” Рене Бартоллі. Хвилю оплесків викликало виконання талановитою другокурсницею музичних творів – босанова (твір у стилі популярної бразильської музики – синтез фольклору та джазу) “Велике кохання” Антоніо Карлоса Жобіма та «Південний танок» Еріка Марчелі.

Чернігівський обласний художній музей завжди радо вітає в своїх стінах благодійні організації. Під час “Ночі в музеї” представниці благодійної організації “Сороптимісток” запропонували відвідувачам безпрограшну лотерею, а зібрані кошти віддали на користь дітей, батьки яких загинули в зоні АТО. Міні-виставка фотографії “З весною в серці” ознайомила відвідувачів з діяльністю благодійного єврейського фонду “Хесед Естер”.
Свято “Ніч у музеї” завершилось показом фільму про життя та творчість видатного художника Пабло Пікасо.

Щиро дякуємо нашим відвідувачам (більше ніж 1000 чернігівцям та гостям міста) за любов та прихильність до художнього музею, за відчуття нашої необхідності громаді, за подяку наполегливій праці музейних науковців!

halahan-art.com

ФОТО Віктора Кошмала

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини