Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 09:09:38

У Коропі відбулася презентація книги Віктора Моренця "Чернігівський процес"

13.05.2015   08:09

В м. Коропі історик Віктор Моренець провів презентацію ілюстрованої книги-дослідження "Чернігівський процес".

Видання містить стенограми та світлини з судового процесу над угорськими військовими.
"Весь парадокс чернігівського процесу в тому, що цих людей засудили восени 41 року на 25 років, а 50-го року на підпис Сталіну почали готувати документ про їхнє звільнення. І до Угорської революції до 56-го року їх було всіх звільнено. Військових злочинців, які пролили на нашій землі море крови, – звільнено.

1992 року президент Росії реабілітував із політичних причин військових злочинців, засуджених за злочини в Україні. Угорські військові, які опинилися 45-го року в себе на Батьківщині пішли під суд угорського військового трибуналу, а "совецкая власть" відпустила та реабілітувала. Отже, поки ми самі не засудимо наших ворогів, поки ми не засудимо тих, хто ходив із колорадськими стрічками, в нас буде так постійно. Всіх наших ворогів ми маємо засудити, знищити та зруйнувати", – зазначив краєзнавець Віктор Моренець.

Віктор Моренець відповів на запитання присутніх, а також розповів про створення, зміст книги та особливості роботи в архівах.

Також Віктор Моренець представив присутнім свої попередні видання: "Просвіта інкогніта". У книзі розповідається про зародження та діяльність на теренах Прилуччини в 1917-1922 роках "Просвіт" - громадських культурно-освітніх організацій. Внесок прилуцьких просвітян досі був невідомий і неоцінений. Саме прилуцька просвіта видала перший на теренах України "Українсько-московський словник", "Коротку граматику української мови" влітку 1917 року та часопис для молоді "Гасло" 1919 року. Також представлені документи чернігівської "Просвіти" періоду 1909-1907 років. – 2015.
Брошура "Микола Міхновський: публіцистика та вірші". До збірки увійшли біографія, публіцистичні твори і невідома до цього часу збірка віршів "Лірика".– 2015.
"Невідома спадщина". У книзі зібрані спогади, статті щоденники старшин Армії УНР родом із міста Прилуки та Прилуцького району Чернігівської області. – 2015.
"Ічнянці в армії УНР". У книзі зібрано матеріал до літопису боротьби українців проти російської окупації у першому десятиріччі після большевицького заколоту 1917 року. Книгу Віктор Моренець створив у співавторстві з дослідником Віталієм Шевченком. Рік виходу – 2013.
"Земля, полита кров'ю". У книзі розповідається про повстанський рух на півдні Чернігівської области 1919–1923 рр. Рік виходу – 2013.
"Земляки Миколи Міхновського в боротьбі за українську державність", яка розповідає про життєвий і бойовий шлях старшин і козаків Армії Української Народної Республіки – вихідців із Прилук та Прилуцького повіту (тоді ще Полтавської губернії). Рік виходу – 2012.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.