Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 04:58:50

Малореченське – "вдалий" символ

18.03.2015   14:32Агенцiя

Як росіяни в Криму крадуть українську спадщину.

Чи звернули увагу українські користувачі Інтернету на зображення споруди, що використано для заставки фільму «Крым. Путь на родину»? Вона — творіння українських митців. Для шанувальників Криму нагадаю — це Меморіал пам’яті загиблим на водах у селі Малореченське.

Розташований у 25 кілометрах від Алушти. Комплекс присвячено катастрофам на водах. Розпочинався він із церкви-маяка св. Миколи Мірлікійського — покровителя мандрівників та мореплавців (автори — народний художник України Анатолій Гайдамака та заслужений діяч мистецтв України Борис Дєдов, конструктор — Анатолій Андросенко). Споруджено її на основі цокольного поверху. Фінансували будівництво бізнесмени: російський — Олександр Лебедєв та український — В’ячеслав Юткін. Загальнобудівельними роботами (бетон) займалися турки, а проектували, оздоблювали, здійснювали культурно-художні роботи виключно українці, головним чином — чернігівці.

Церкву меценати передали в дар РПЦ, а власником цокольного поверху стало ТОВ «Міндальна роща». За договором оренди, приміщення до кінця квітня 2015 р. мало використовувати підприємство «Культурно-мистецький арт-центр Чернігівської міської громадської організації «Пласт-Арт»», тобто відокремлена юридична особа громадської організації. Вона утримувала та обслуговувала комплекс усі попередні роки. В кращі часи щорічно його відвідували понад двадцять п`ять тисяч людей.

Але 5 лютого 2015 р. до комплексу з`явилися козачки на чолі зі священиком о. Сергієм. Вони фізично викинули охорону об`єкта, зламали двері, поміняли замки, розпечатали кабінети. Деякі речі при цьому зникли. Все це відбувалося на очах співробітників меморіалу на чолі з керівником «Пласт-Арту» Борисом Дєдовим. Грюкнувши дверима, до храму їх не пустили, зокрема й автора проекту. Місцева поліція склала протокол, порадивши «хохлу» «не рипатися». Звернення до самопроголошеної влади Криму також не допомогло. Законодавство тут «відпочиває». Вдалий символ сучасного Криму та ставлення Росії до України, чи не так?


Володимир Бойко

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.